E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıHisse piyasasından riskli dönem sürüyor---

Hisse piyasasından riskli dönem sürüyor

Hisse piyasasından riskli dönem sürüyor
15 Eylül 2015 - 10:28 borsagundem.com

Türk lirası, tahvil ve hisse senedi piyasalarındaki toparlanma çabaları satış fırsatı olarak kullanmaya devam edilecek

Fed’in Perşembe günü açıklayacağı faiz kararı  öncesinde dünya piyasalarında aşağı yönlü sakin bir seyir hakim.  ABD ve Avrupa borsaları büyüme endişeleri ile %0,5 civarında gerilerken dolar endeksi 95 civarında yatay bir seyir izliyor. Borsa İstanbul geçen hafta yediği satışlar sonrasında 71.300 desteğinde tutunmaya çalışıyor. Ancak Türk lirasında ve tahvil piyasasındaki kanama devam ederken borsanın tutunması çok zor gözüküyor.

Uluslararası bir yatırım bankasının doların 2016 sonunda 3,65’e yükselebileceği yönündeki raporu üzerine Türk lirası 3,06 seviyesini geçerek en kötü performans gösteren gelişmekte olan para birimi oldu. Orta ve uzun vadeli Türk lirası tahvillerin faizleri 5bp artarak son dönemdeki en yüksek seviyesine ulaştı.

Piyasalardaki satıcılı havanın bugün de devam etmesini bekliyoruz.   Sabah ilk işlemlerde Türk lirasındaki değer kaybı devam ediyor. Şangay borsası ilk seansta %2,6 gerileyerek psikolojik destek olan 3.000 seviyesine yaklaştı. Piyasanın 3000 seviyesindeki desteğini kırması durumunda 2500’e kadar uzanacak sert bir geri çekilme görebiliriz.

Bugün yurt içinde ekonomi cephesinde Haziran ayı işsizlik ve Temmuz - Ağustos bütçe rakamları açıklanacak.  İşsizlik rakamları piyasaların göz ardı ettiği Ankara’nın ise yakından izlediği veriler. Bugün açıklanacak bütçe rakamlarında önemli bir bozulma beklemiyoruz.

Ancak işsizliğin artmaya devam ettiği bir konjonktürde seçimlere giderken bütçede önümüzdeki aylarda hatırı sayılır bir bozulma göreceğiz. Maliye Bakanı Şimşek’in İstanbul Finans zirvesinde  yaptığı ve her satırının altına imzamızı atacağımız uyarılara rağmen seçim öncesinde popülist politikaların yükseleceği beklentimizin arkasındaki neden son açıklanan anketler.

Metropolün yayınladığı son ankete göre Ak Parti’nin oyu 7 Haziran seçim sonuçlarına göre sadece 0,5 puan yükselerek %41,4’e ulaşıyor.  Mevcut sonuçlara göre Ak Parti’nin milletvekili sayısı 260 ile  meclisteki çoğunluk için gerekli 276’nın altında kalmaya devam ediyor. Hafta sonu yapılan Ak Parti kongresinde şekillenen yeni ekonomi yönetiminin ilk icraatı seçimler öncesinde kesenin ağzını açarak emekli ve dar gelirli gruba yapılan transferleri artırmak olacak.  

Dünyada yapısal reformların ön plana çıktığı bir konjonktürde Türkiye’nin siyasi belirsizlik ve popülist politikalarla dolu bir yörüngeye girmesi küresel yatırımcılar tarafından hoş karşılanmıyor. Haziran seçimlerinden  bu yana tahvil ve repo piyasasından 2.3 milyar dolar, hisse senedinden 0,8 milyar dolar olmak üzere toplamda  3,4 milyar dolar çıkış yaşandı.  Portföy hareketlerinde çıkış eğiliminin sürmesini bekliyoruz.

Kısa vadeli piyasa görüşümüzde bir değişiklik yok. Türk lirası, tahvil ve hisse senedi piyasalarındaki toparlanma çabalarını satış fırsatı olarak kullanmaya devam ediyoruz.

Serhat Gürleyen - İş Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ekselans00615 Eylül 2015 14:38

    neye göre... nasıl... yatırım tavsiyesi yapmak bu... amac ne...nasıl bukadar net... nasılbır makale bu....