E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse seçimlerinde yönetim kurullarına dikkat---

Hisse seçimlerinde yönetim kurullarına dikkat

Hisse seçimlerinde yönetim kurullarına dikkat
15 Ekim 2020 - 15:31 borsagundem.com

Araştırmalar şirketlerin yönetim kurullarında yönetişim ilkesine dikkat edenlerin daha başarılı performans gösterdiği yönünde. Şirketlerin kurumsal yapısı hisse başarısının anahtarı olabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bir şirketin yönetim kurulu düzeni şirket performansı için oldukça belirleyici bir rol oynar. Örnek vermek gerekirse, Bloomberg Intelligence tarafından yapılan bir analize göre hem başkan hem de genel müdür olarak aynı kişinin görev yaptığı şirketler, genellikle varlık raporlarını yaklaşık 80 baz puanlık bir gecikmeyle gönderiyorlar. Buna ek olarak, kısa süre önce atananlardan uzun süre hizmet veren yönetim kurulu üyelerine kadar çeşitli kadrolara sahip yöneticileri olan şirketler genellikle en iyi hisse fiyatı performansını yayınlıyorlar.

Bu tür korelasyonlar her zaman nedensellik anlamına gelmese de bu gibi gerçekler tartışmalı da olsa yatırımcıların kurumsal yönetime özel önem vermeleri gerektiğini gösteriyor. Zira söz konusu önerme hisse alımlarında dikkat edilen ESG(çevresel, toplumsal ve yönetişim hassasiyetleri) özelliklerinin “G” yani yönetişim faktörünü işaret ediyor.

Bloomberg Intelligence (BI) şirketlerin yönetim kurulu yapılarının incelemesinde dört eşit ağırlıklı konuya dikkat çekerek bir yönetim kurulu kompozisyon puanı oluşturduklarını belirtiyor. Bu dört konu; çeşitlilik (yaş ve cinsiyet), bağımsızlık (yönetim kurulu liderliği ve yöneticilerinin bağımsızlığı), canlılık (kurulun sağlamlığı ve kadroların dengesi) ve yönetici rolleri (yöneticilerin, CEO’ların veya başkanların görevlerini abartma potansiyeli) olarak özetleniyor.

BI’ın New York merkezli ESG Analisti Rob Du Boff çeşitlilik bakış açısı ve uygun yönetim nezareti açısından perakende şirketi Lululemn Athletica, altın madeni şirketi Newmont ve yazılım üreticisi Autodesk firmalarının yönetim kurullarının öne çıktığını belirtiyor.

Bu kategoride başarısız olan şirketler arasında Warren Buffett’ın yatırım şirketi Berkshire Hathaway, medya şirketi Liberty Media, madencilik şirketi Southern Copper ve perakende şirketi Dillard’s da bulunuyor.

Du Boff konuyla ilgili verdiği demeçte, “Dışarıya verilen taahhütlerin fazlalığından etkilenmeyen ve sürekli yenilenen, farklı ve bağımsız bakış açılarına imkan veren bir yönetim kurulu herhangi bir şirkette kritik stratejik kararları belirlemesinde ve denetlemesinde değer katılmasını sağlar” ifadelerine yer verdi.

Lululeman, Newmonth ve Autodesk şirketlerinin yönetim kurullarında başkanlık ve CEO pozisyonları bölünmüş durumda. Kurullar cinsiyet eşitliğine yakın bir şekilde dizayn edilmiş ve on yılı aşkın yönetim kurulunda olan yöneticilerin sayısı oldukça az.

Bu üç şirket ayrıca son beş sene içerisinde yeni bir başkan atadı ve hiçbir yönetici üçten fazla farklı kamu şirketleri kurullarında yöneticilik yapmadı.

Çok fazla kurulda görev almak yöneticilerin şirketlerine ve önünde sonunda yatırımcı hisselerine olan dikkatlerinin azalmasına neden olabilir. (ABD Ulusal Kurumsal Yöneticiler Derneği araştırması kamu şirketleri yöneticilerinin 2014’teki yönetim kurulu toplantılarına ortalama 278 saat çalıştıklarını ve bu mesainin 2005’teki araştırmaya göre %46 oranında arttığını gösteriyor.)

Araştırmalar şirketlerde yönetim kurulu üyelerinin birden fazla görevi alması durumunda şirketlerdeki yönetim bozukluklarının da arttığını gösteriyor. CEO’nun iki veya daha fazla alanda ek görev yaptığı şirketler CEO’ların bir veya daha az alanda görev yapan şirketlere göre çok daha başarısız performans gösteriyor.

Du Boff, S&P 500 şirketlerinin yalnızca %4'ünün şu anda CEO'ların görevlerini abartmadıklarını, şirketlerin %13'ündeyse yönetici olmayanlara yönelik tavsiyeleri ihlal eden en az bir yöneticiye sahip olunduğunu söyledi.

30 yaşına basmadan önce uygulamanız gereken 5 yatırım stratejisi

 

Borsanın hızlı hisselerine iyi hal raporu

 

Borsa İstanbul'da küresel satış dalgası

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İbrahim zengin17 Ekim 2020 13:42

    Ülkemiz insanları haset ilerle dolu hatta resmi kurumlarda bu var ya adam kazanıyor bırak kazansın gel sende kazan. Yok olmaz benim milyon takipçimvar benim dediğim olsun. Ee ama para benim o hisse beni kazandırıyor bist 30 a biraz baktım yıllık getirileri eksi otuz kırk olan meşhur ve önerilen kağıtlar. Aklımızla alayım ediyoruz. İlla gravatmı takıcaz birşey konuşmak için. Sizi gördükçe Türkiye in eğitim konusu hatta ilim adamı bu ülkede olacakmı neden yok. Bazıları ünvan almış prf. Dr VS. Bizi bukadar karamsarlığa ve umutsuzluğa itmeye hakkınız varmı. bir adım atanın hemen önüne taş koyuyorsunuz. Bu nasıl zeka. Bence hasetlik

  • Alp16 Ekim 2020 08:02

    Mehmet kutman şirketlerine dikkat 10 yıllarca süründürdü kimse kalmayınca pegyo tavan olmaya başladı

  • Net man 16 Ekim 2020 02:33

    Net Holding kadar iyi yönetileni zor bulunur..yatırım yaptıkları ülke sayısını artırdılar..bu çok önemli..ikincisi kapkaççı ve günlükçülerden kurtuldular..öyle bugün al 3 ayda zengin ol..yok öyle üç kuruşa 5 köfte...yatırımcı hissesi olduklarını kanıtlamakta kararlılar..hissenizin temelli sağlam olmalı.. Ki sonunda yüzünüzü Güldürsün ytd.

  • borsacı15 Ekim 2020 19:37

    çok dogru cemaç nibaş ıeyho avgyo metro klgyo vangd  vs  bunların sahiplerinden ve bu kagıtlardan uzak durun

  • AHMET ÖZÜSÖZÜBİR15 Ekim 2020 17:12

    BIRAKIN BE KARDEŞ KAFAMIZI KARIŞTIRMAYAN.SİZLERE GÜVENDİK HİÇ PARA KAZANMADIK.ÇÖP HİSSE SENETLERİ DENİLENLERİ ALDIK PARAMIZI 10 EN AZ KATLADIK.