E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse senetleri satış dalgası sonrası ne kadar zamanda toparlanıyor?---

Hisse senetleri satış dalgası sonrası ne kadar zamanda toparlanıyor?

Hisse senetleri satış dalgası sonrası ne kadar zamanda toparlanıyor?
13 Ağustos 2024 - 11:12 borsagundem.com

ABD borsaları geçen hafta yaşanan sarsıntı sonrası toparlanmaya çalışıyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçen hafta küresel boyutta etki bırakan düşüş ABD borsalarını da kötü etkiledi. Büyüme korkusu kaynaklı çöküşün ardından toparlanmanın ne kadar zaman alacağı şimdilik belirsizliğini koruyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Bank of America ise, hisse senetlerinin piyasaları vuran türden bir satış dalgasının ardından toparlanmasının genellikle 6 ay sürdüğünü söylüyor.

Toparlanma 6 ayı bulabilir

Fortune’dan Marco Quiroz-Gutierrez’in haberine göre, Bank of America analistleri, küresel hisse senedi piyasalarının son düşüşten kaynaklanan kayıplarını telafi etmesinin altı ay sürebileceğini öne sürüyor.

Yatırımcıların düşük faiz oranlarıyla yeni borç alıp daha yüksek faiz oranlarına sahip diğer piyasalara yatırım yaptığı ‘yen carry trade’inin sona ermesi ve ABD'de beklenenden düşük gelen iş gücü rakamları, gelişmiş ve gelişmekte olan piyasa ekonomilerindeki binlerce hisse senedini takip eden MSCI Dünya Endeksi'nde üç günde yüzde 6,4'lük bir geri çekilmeye yol açtı.

Tarihsel eğilimlere geri dönen BofA analistleri, son 34 yılda MSCI Dünya Endeksi'nde yüzde 6-7 oranında 26 benzer üç günlük geri çekilme olduğunu bulguladı. Analistler, “Bu zamanların çoğunda hisse senetlerinin kayıplarını telafi etmesi ortalama altı ay sürdü” diye yazıyor.

Öne çıkan sektörler

Analistler, paylaştıkları notta, bu tür satışların ardından 12 aylık getirilerin yüzde 73'ünün pozitif olduğunu ve MSCI Dünya Endeksi'nin sonraki yılda ortalama yüzde 17,9 oranında yükseldiğini ekliyor. Teknoloji, malzemeler ve ihtiyari tüketim sektörlerindeki hisse senetleri bu 12 aylık dönemde en çok toparlanma eğiliminde olan sektörler olarak öne çıkıyor.

Notta, “Hisse senetlerine yönelik duygu son zamanlarda zayıfladı ancak iyileşen küresel kazanç döngüsü ve yaklaşan parasal gevşeme döngüsü, hisse senedi piyasaları için uzun vadede olumlu bir zemin sağlıyor” deniliyor.

Yatırımcılar geçen hafta olası bir durgunluktan endişe ederken düşüş eğilimli analistlerin bile çöküşün garanti olduğundan o kadar da emin olmadıkları görülüyor. Wall Street’te analistler, bir yavaşlamaya dair bazı kanıtlara rağmen ‘ekonomide bazı güç unsurları olduğunu’ kabul ediyor.

Durgunluk göstergesi Sahm Kuralı'nın mucidi Claudia Sahm bile, kuralın son iş raporu tarafından tetiklenmesine rağmen paniğe kapılmak için doğru zaman olmadığını ifade ediyor.

Panik satıştan kaçının

Cuma günü yayınlanan ayrı bir notta ise BofA analistleri, S&P 500'ün yılda ortalama üç kez yüzde 5'ten fazla satış yaşadığı için yatırımcıları panik satışına karşı uyarıyor. Analistler, 1930'lardan bu yana, bir yatırımcının yılın en iyi 10 işlem gününü kaçırması halinde zaman içinde getirilerinin yaklaşık yüzde 73 oranında artacağını, bu günleri kaçırmamış olması halinde ise getirilerin yüzde 25.000 oranında artacağını yazıyor ve şu mesajı veriyor: “Yatırım yapmaya devam edin."

Analistler, “Panik satış kötü bir fikir olabilir çünkü en iyi günler genellikle en kötü günleri takip eder” diye yazıyor.

Borsada uzun soluklu kaos dönemiBorsada uzun soluklu kaos dönemi

 

Borsa rotasyonu ivme kazanıyorBorsa rotasyonu ivme kazanıyor

 

Borsalarda fırtına hafifledi: Kaos geri gelecek mi?Borsalarda fırtına hafifledi: Kaos geri gelecek mi?

 

JPMorgan: Hisse senedi piyasaları çelişki içindeJPMorgan: Hisse senedi piyasaları çelişki içinde

 

Faiz indirimleri hisse senetlerine iyi gelmeyebilirFaiz indirimleri hisse senetlerine iyi gelmeyebilir

 

Çöküşü tahmin eden borsa uzmanı şimdi ne bekliyor?Çöküşü tahmin eden borsa uzmanı şimdi ne bekliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kaportacı salim usta sanayiden13 Ağustos 2024 12:33

    enteresan bi eknoomi yönetimi .yapısal reform hazırlayamadılar.belliki tipik akapa ekibi. ülkeyi tarihinin en karanlık çağını yaşatıyorlar.

  • Alpertunga13 Ağustos 2024 11:47

    Bizim borsa zor toparlanır. Bu bilançolarla çok iyi yerde. Birde şimşek faktörü. Her sabah vergi üretmek için kalkıyor maşallah. Zor dostum zor yani.