E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa'Hisse senetlerinin alternatifi yok' mottosu yeniden demode oluyor---

'Hisse senetlerinin alternatifi yok' mottosu yeniden demode oluyor

'Hisse senetlerinin alternatifi yok' mottosu yeniden demode oluyor
19 Temmuz 2024 - 11:53 borsagundem.com

Tahviller, yeniden hisse senetlerine alternatif oluyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar, ABD borsalarını saran güçlü ralli nedeniyle rotayı uzun süredir hisse senetlerine çevirmiş durumda. Ancak bu durumun değişmeye başladığına dair işaretler görülüyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, tahviller hisse senetlerine oldukça iyi bir alternatif gibi görünmeye başlıyor. Bu da, “Hisse senetlerinin alternatifi yok” (There is no alternative - TINA) mottosunun artık piyasalarda güçlü olmadığını gösteriyor.

Tahviller yatırımcıların odağında

MarketWatch’tan Joy Wiltermuth’un haberine göre, tahvil piyasası, sabit gelirin ‘gelir’ kısmının büyük ölçüde eksik olduğu yaklaşık 10 yılın ardından yatırımcılar için yeniden heyecan verici hale geliyor.

2022'den bu yana yüksek getiriler, tahvil portföylerinin heyecanını geri kazanmasına yardımcı oluyor. Fed'in faiz oranlarını yaklaşık yirmi yılın en yüksek seviyesinden düşürme yönündeki beklenen hamlesi, yatırımcıların gelecek aylarda ve yıllarda daha verimli tahvil getirilerini sürdürmenin yollarını aramasına neden oluyor.

Nuveen'in küresel sabit gelir ekibinin sabit gelir stratejisi başkanı Tony Rodriguez, “Fed'in bu yıl faiz indirimine gitmesi ve gelecek yıl boyunca kademeli olarak indirime devam etmesiyle eğrinin tahvillerde dikleşeceğini düşünüyoruz” diyor.

Rodriguez, özellikle yüzde 5'lik kısa vadeli oranların zaman içinde yüzde 3 aralığında normalleşmesini bekliyor. Ancak, daha uzun 10 yıllık Hazine tahvil getirilerinin halihazırda yüzde 3,5 ila yüzde 4,5 olarak öngördüğü uzun vadeli aralığın ortasında konumlanması nedeniyle, daha uzun vadeli tahviller için de endişe edilmemesi gerektiğini ifade ediyor. Gösterge borçlanma oranının Perşembe günü itibariyle yüzde 4,17 civarında olduğu görülüyor.

Yüzde 4’lük getiri makul

Rodriguez, ekonomik verilerdeki potansiyel dalgalanmalardan, hala yüksek olan borçlanma maliyetlerinden ve bu sonbaharda yapılacak ABD seçimleriyle ilgili gerginliklerden bahsederken, “Bundan sonra, 10 yıllık tahvillerin daha yüksek veya daha düşük işlem görmesi için her türlü neden var” diyor.

Ancak sonuçta Nuveen, ekibin Fed'in enflasyonu sonunda yüzde 2 hedefine geri döndüreceği yönündeki beklentisi göz önüne alındığında, 10 yıllık Hazine tahvilinin kabaca yüzde 4'lük getirisini makul bir uzun vadeli aralık olarak görüyor.

ABD ekonomisinde olası bir ‘yumuşak iniş’ senaryosunun veya hatta nispeten hafif bir durgunluğun bile Fed'in faiz oranlarını normalleştirmesine olanak tanıyacağı ancak 2020'de olduğu gibi faiz oranlarını neredeyse sıfıra indirmeyeceği görülüyor.

Janus Henderson'da portföy yöneticisi olan Daniel Siluk, enflasyon ve faiz oranlarındaki gevşemenin, para piyasası fonlarında yaklaşık 6,4 trilyon dolar bulunduran yatırımcıların neden kısa vadeli tahvillere, özellikle de oldukça ucuz olan Hazine ve şirket tahvili alım satımına yeniden tahsis etmeye başlamaları gerektiğine dair gerekçeyi desteklediğini düşünüyor.

Hisse senetlerinde aşağı yönlü riskler

Rodriguez, gelir üretimine ve hisse senedi portföyündeki potansiyel aşağı yönlü risklerin dengelenmesine atıfta bulunarak, “Sabit gelir, insanların bir yatırım stratejisinde doldurmasını beklediği ihtiyaçları gerçekten karşılayabilir” diyor ve nispeten yüksek kaliteli tahvil stratejilerinin yüzde 5,5 ila yüzde 6,5 oranında getiri elde etmek için olgun göründüğünü, agresif yaklaşımların ise yüzde 8 ve daha yüksek getiriler görebileceğini söylüyor. Rodriguez, “Bu, bizim için, geçmiş hisse senedi piyasası getirilerine kıyasla oldukça cazip bir gelir seviyesi” diye ekliyor.

Ekim ayında 10 yıllık Hazine tahvili getirisi yüzde 5 ile zirveye ulaştığında hisse senetleri düzeltme bölgesine geriledi. Dow Jones Piyasa Verilerine göre, Dow Jones Endüstriyel Ortalaması Perşembe günü yeni rekor zirvesinden geri dönerken S&P 500 ve Nasdaq, Nasdaq'ın Aralık 2022'den bu yana en kötü günlük performansını kaydetmesinden bir gün sonra düşüş yaşadı.

S&P 500'ün gerilemesi, endeksin yılın ilk yarısında neredeyse yüzde 15'lik bir artış kaydederek yılın ilk altı ayındaki yüzde 4,72'lik tarihsel ortalamayı geçmesinin ardından geliyor.

Yüksek tahvil getirileri ve aynı zamanda borsanın bu yılki dar ilerlemesinden kaynaklanan gerginlikler, birçok yatırımcının nakit ve nakit benzeri yatırımlara yönelmesine neden oluyor. Goldman Sachs taktik strateji uzmanı Scott Rubner, 17 Temmuz'dan sonra getiri elde etmenin genellikle zorlaştığı göz önüne alındığında hisse senetlerinde ‘düşüşleri satın almayı’ önermediğini ifade ediyor.

Fed bu döngüdeki ilk faiz indirimini potansiyel olarak Eylül ayında gerçekleştirmeyi planlıyor. Politika faizi geçen Temmuz ayından bu yana yüzde 5,25 ila yüzde 5,5 aralığında sabit tutuluyor. Ancak kredi spread’leri dar ve yüksek oranların tam etkisi hala belirsiz olduğundan Nuveen, yatırımcılara, temerrüte daha yatkın olan en düşük kredi kalitesine sahip bazı tahviller konusunda temkinli davranmayı sürdürmeyi öneriyor.

Çinli yatırımcılar, Mayıs ayında rekor miktarda ABD hisse senedi ve tahvili sattıÇinli yatırımcılar, Mayıs ayında rekor miktarda ABD hisse senedi ve tahvili sattı

 

Yatırımcılar tahvil fonlarına yöneldiYatırımcılar tahvil fonlarına yöneldi

 

Küresel tahvil ve hisse senedi fonlarına ilgi artıyorKüresel tahvil ve hisse senedi fonlarına ilgi artıyor

 

Tahvil piyasası Trump’ın zaferini kutluyorTahvil piyasası Trump’ın zaferini kutluyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)