E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriHissedarları zarara katlanamıyor---

Hissedarları zarara katlanamıyor

Hissedarları zarara katlanamıyor
06 Ekim 2013 - 12:40 borsagundem.com

İngiliz Times gazetesi, Tesco Kipa'nın zarar eden Türkiye operasyonunu satabileceğini yazdı

The Times'ta çıkan yazıya göre aralarında ABD'li fon Harris Associates'in de olduğu büyük hissedarlar, süpermarket zincirinin yeniden toparlanmak için somut bir planla gelmesi veya tüm mağazaları satması gerektiğini söyledi.
Tesco Kipa'nın Türkiye'de toplam 191 mağazası bulunuyor. Şirketin Türkiye'deki toplam zararının ise bu yıl sonunda 60 milyon pound'a çıkması bekleniyor.
Tesco'nun satılması yönündeki baskılar şirketin CEO'su Philip Clarke'ın Tesco'ya ait Fresh & Easy zincirini ABD'de milyarder perakendeci Ron Burkle'a satmasının ve Çin'deki mağazalarını rakipleriyle birleştirmesinin ardından ağırlık kazandı.
TÜRKİYE'DEKİ SATIŞLAR DÜŞTÜ
Geçtiğimiz hafta ilk yarı satış rakamlarını açıklayan Tesco'da düşüş göze çarpıyor. Şirketin satışları Asya pazarında yüzde 3.7, Avrupa'da ise yüzde 5 geriledi. İngiltere'deki düşüş ise yüzde 0.5 oldu.
Türkiye'deki durum ise diğerlerinden daha kötü. Yılın ilk yarısındaki satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.8 gerilemiş durumda.
Tesco, Kipa'nın İzmir ve çevresindeki satışlarının ve performansının iyi olduğunu, ancak Doğu'da zorlandıklarını açıkladı. Sektör uzmanları Kipa'nın mega mağaza konseptinin sorgulandığını ve yerel zincirlerle baş etmekte zorlandığını belirtiyor.
Tesco'nun yüzde 1.8 hissesinin elinde tutan Harris Associates'ten David Herro, Kipa'nın kârlılığını artırmak için çalışması veya operasyonu satması gerektiğini söyledi. Bir diğer büyük hissedar ise, "Yeni yatırımlardan önce Türkiye'deki operasyonun kârlılığın yükseltilmesi hakkında daha somut şeyler duymayı istiyoruz. Tesco'nun tüm Avrupa birimi üzerinde bir soru işareti var" diye konuştu.
Tesco CEO'su Philip Clark ise Türkiye pazarından çıkmak istemediklerini belirtti. Türkiye'deki pazarın çok zor bir pazar olduğuna vurgu yapan Clark, İzmir ve çevresindeki büyümeye odaklandıklarını ve yakın zamanda operasyonel perfomansın da yükselmeye başlayacağını kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • petek30 Mayıs 2015 01:30

    Kipayı aile şirketi oldu resmen..İşi bilmeyen bedavadan yan gelip yatan yöneticiler çok..Batmaz mı böyle şirket..ingilizler ne yapsın...

  • ismail 22 Ekim 2014 16:42

    kipa her yönden bitmiş elemanlar bile tazminatımızı versinler bir saniye durmam diyorlar.müdürler mobing yapıyorlar

  • mahmut yıldırım15 Ekim 2014 08:48

    zararın nedenine bakmak için genel yönetim giderlerine bakmak yeterli.tabi bunu rakiplerle kıyaslamak gerekli. sadece 1 departmandan sorumlu direktörün yıllık 1 milyon tl maaş aldığı bir yapının nasıl kar etmesini beklersiniz ki! ceo coo cfo maaşlarını söylemiyorum bile!

  • bir kipa emekcisi26 Mart 2014 01:35

    Müdür yardımcılarına eleman ve kasaplarından daha az maaşı reva gören bir firma bindiği dalı kesiyor demektir. Maaştaki adaleti sağlarlarsa herkes canla başla mücadele eder huzursuzluk ortadan kalkar...

  • samet13 Kasım 2013 00:44

    birincisi kipa açıldığı bölgede satış potansiyeli yüksek ürün grupları bulundurmuyor. halkın isteklerine tam karşılık veremiyor. ikincisi fiyatları genel anlamda cazip değil üçüncü ise sürekli borsa gibi oynayan yanlışlarla dolu etiketler.

  • hakan 21 Ekim 2013 17:59

    kipa müşterilerini kaçırıyor sebebini rütbesi olmayan çalışanlarına sorsun yıllarca yöneticilerini dinledi hep kaybetti çoğu yükselme derdinde olduğu için kipayı düşünmedi yazık oluyor

  • Agamemnon07 Ekim 2013 14:55

    Bim stratejisi uygulasınlar.Küçük ama bütün il ve ilçelerde var.Kipa sadece merkezde var.Küçük ama kılcal damarlara kadar yayıl...

  • İbram07 Ekim 2013 08:48

    Promosyonlu fiyatları bile, diğer marketlerin normal fiyatlarından daha pahalı. Kendini kurtarması için fiyat politikasını gözden geçirmeli.

  • m.k06 Ekim 2013 22:14

    Halk seçiyor in cin top oynuyor. 5 yıldır Adapazarı mağazası 1 alıyor 3 veriyor. Küllin zarar. Mescit zoruna gidiyordu bu ........ şimdi çıksın gitsinler...

  • şahin06 Ekim 2013 20:47

    4 Mağazası varken kar ediyordu ingilizler aldı 191 mağaza oldu 7 senedir zarar ediyor... hiç inandırıcı degil yalan söylüyorlar... sahsen inamıyorum. deselerki yurt dışına para aktarıyoruz o zaman dogrusu budur der inanırım ..

  • xxx06 Ekim 2013 17:36

    migrosun da,kipanın da sonu hüsran,çok dinamik 101,şok,bim vee yereller bunlara göz açtırmaz,ayroca carfursa var.

  • serpil06 Ekim 2013 16:04

    zarar eder tabi. merkezi bir yere açmıyorlarki gidelim.