E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivHyundai alırken dikkat---

Hyundai alırken dikkat

Hyundai alırken dikkat
10 Şubat 2012 - 11:44 borsagundem.com

"Kazası var ama araçta bir sorun yok” dedikleri araçın pert olduğu ortaya çıktı

İkinci el otomotiv alırken referans olarak kabul edilen servislerin de tüketiciyi yanılttığı ortaya çıktı. Otohaber Sigorta Danışmanınız köşesinde okuyucaların sorularını yanıtlayan İsmet Karaman ekspertiz konusunda tüketicileri uyarıyor.
İsmet Karaman, okuyuculardan gelen soruları ise şöyle yanıtlıyor:
"İsmet Bey;Geçtiğimiz yıl bir arkadaşımdan aldığım 2009 model dizel motorlu Hyundai i30’u alırken Hyundai Mersin bayisi Derya Otomotiv’e götürdüm. Aracımın ekspertizini yaptırdım. Servis araca baktı “kazası var ama araçta bir sorun yok” dediler. Ben de Derya Otomotiv’e güvenerek aracı satın aldım. Sonra aracın 80.000 km bakımını yaptırdım ve Kayseri’de olan ailemin yanına gitmek için yola çıktım. Yolda aracımdan tuhaf bir ses çıktığı için aracımı durdurdum, öncesinde koku da gelmişti. Kayseri’de İn Oto’ya götürdüm ve aracımdan 60 gramdan az şanzıman yağı çıktı. İn Oto, şanzımanı bir cihazla kontrol etti ve yağ sızdırmadığını söyledi. Sonrasında bayramın üç günü Hyundai bölge koordinatörü sorunumuzla ilgilendi. Şanzıman sipariş verileceği gün Mersin Derya Otomotiv aracın pert kaydı olduğunu Kayseri İn Oto’ya bildirince aracı yapamayacaklarını söylediler. Bu araç 12.08.2009 yılında pert edilmiş ve Fiba Sigorta bu aracı sisteme aracın şanzımanı söküldükten sonra bilgi kaydı olarak girmiş. Ben aracı aldığım gün Axa Sigorta’dan kasko yaptırdım ve aracımın pert değeri 36.500 TL olarak kayıtlara girdi. Aracım iki gün İn Oto’da şanzımanı sökülmüş halde bekledi sizce ne yapılabilir? Aracı aldığımda ekspertiz raporu yaptırmıştım ve raporu veremeyeceklerini söylediler ben de onlara güvenerek aldığım için mağdur oldum. Bana yardımcı olur musunuz?
Sayın Kamil Buğa :
Birden fazla sorunla karşılaşmışsınız. Şöyle ki; Aracınızın satın alımı ekspertizini iş emri açtırarak ve bir ücret ödeyerek yaptırmışsanız size bununla ilgili bir belge vermek zorundadırlar. Hiç olmazsa aracın fiziki durumunu ifadelerin yer aldığı iş emri nüshasını vermeleri gerekirdi. Çünkü Sanayi Mallarının Satış Sonrası Hizmetleri Hakkındaki Yönetmeliğin 11 maddesine göre tüketici olarak size servis fişini (iş emri) vermek zorundadır. Şayet bir iş emri açtırıp ücret vermişseniz yani aracınızın satın almak için kontrol yaptırma isteğinizi belgeleyebilirseniz. Yetkili servis araç kontrolünü usulüne göre yapmadığı için kusurludur. Aracınızın şanzıman tipini belirtmemişsiniz. Cihaz takarak kontrol edildiğini söylüyorsanız otomatik şanzımanlı olma ihtimali var. Ama yağsız kalma durumunda sistem kendisini korumaya alır ve ikaz ışığı yanarak sizi uyarır. Bundan bahsetmiyorsunuz? Aracınız manuel şanzımanlı ise sadece koku algılar ve anormal sesler duyar, çekiş güçlüğü hissederdiniz. Vites kutusunda aracınız otomatik şanzıman ise 6.6 litre, manuel şanzımanlı ise 2.0 litre özel yağının
bulunması gerekir. Her iki durumda da aracınızın şanzımanınızda olması gerekenin çok altında yağ bulunduğu ortada ve yetersiz yağlama olduğundan dolayı ciddi hasarın var olduğu düşüncesiyle değişime karar verilmiş. Genel Distribütör yetkilisinin uygulamasında da yanlışı yoktur. Önce garanti kapsamında şanzımanı karşılayacakken aracın pert olduğunun bilinmesi üzerine üretimden kaynaklanan bir sorunun olmadığı düşüncesiyle garantiden vazgeçmiştir. Aracınızın bakım periyotlarına
bakıldığında 80.000 km'de şanzıman yağını değiştirmemeleri gerekir. Bir değişim olmuş mu? Ödeme sonrası aldığınız faturada yağ ücreti ve değişimi görülüyor mu? Bunu belgeleyebilir misiniz? Çünkü aracınız otomatik şanzımanlı ise her 100.000 km'de değişim uygun görülmekte, manuel şanzımanlı ise değişim uygun görülmemektedir. Ancak her iki tip şanzıman türü için her 20.000 km'lik bakım periyotlarında vites kutusu yağı seviye kontrolünün yapılması gerekir. Genel distribütör tarafından hazırlanan bakım çizelgesinde yetkili servislerine bu emrini vermiştir. Dolayısıyla 80.000 km bakımı yapan Mersin bayisi, şanzıman yağı değişimi yapmamış dahi olsa bakım sırasında gerekli seviye kontrolünü yapmadığı için kusurludur veya bakım sırasında şanzıman yağının değişimini gerçekleştirdiği belliyse değişim sırasında yağı boşaltıp yeni yağı koymadığı anlaşılmaktadır. Bunun için kusurludur. Satın alımda aracın kontrolü usulüne göre yapmadığı için ve 80.000 km bakımı usulüne göre yapmadığı için. 4077 sayılı TKHK'nin, tüketicileri konumuz gereği siz araç sahiplerini ayıplı mala karşı koruduğu gibi 4/A maddesinde belirttiği gibi "ayıplı hizmet"e karşı da korumaktadır. Bu nedenle bulunduğunuz beldede Tüketici Mahkemesi'ne dava açabilirsiniz. Açacağınız dava ile: Şanzımanın arızasıyla aracınızda doğan hasarın, hasarlı bir aracı satın almaktan doğanzararınızın, karşılanmasını isteyebilirsiniz."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mağdur10 Şubat 2012 12:07

    Bu haber nerede çıkmış acaba? Bahsi İsmet Karaman ile nasıl temasa geçebilirim?

  • Mağdur10 Şubat 2012 12:01

    Benzer bir şoku ben de yaşadım.2010 yılında aldığım 2. el 2005 Getz aracımın bu ay kasko yaptırırken ağır hasar kaydı olduğunu ve perte çıkarılmış olduğunu öğrendim.Geçen sene kasko yaptırdığım firma hiçbir şey söylemedi bu konuda.5664 ten sms le yaptığım kontroller sonucu aracın 2009 yılında kaza geçirdiğini öğrendim, yani ben almadan birkaç ay önce.Alırken de kontrol yapmıştık ama hiçbir kayıt yoktu, nasıl olduysa artık sonradan çıkmış, açıkçası resmen dolandırıldım.Satan kişiyi de tanıyor ve yerini biliyorum ama aradan 2 sene geçtikten sonra hiçbir talep veya itiraz hakkımın olmadığını söylediler.Bu benim ilk arabam, hayatımın en büyük kazığı oldu, çok üzüldüm ama sağlık olsun demekten başka yapacak bir şey yok.14 civarı bir rakama almıştım, sordum biraz bu durumdaki bir araç ancak 10 civarı gider o da alıcı çıkarsa dediler.Bu durumda hukuki bir hakkın olabilir diyen bir hukukçu arkadaş olursa eğer bu site vasıtasıyla görüşebiliriz (buraya mail adresimi yazmak istemiyorum, site bu konuda yardımcı olur sanırım).

  • Kalite ?07 Ocak 2012 23:36

    Bu aralar hyundai ile ilgili bu tür haberler sıklaşmaya başladı

  • kötü reklam 07 Ocak 2012 11:55

    "Hyundai" aracı olanlar nasıl servislere guvenecek ? denetim yok mu ? Hyundai bayilik veriliyor sonraısnd abayı kendı halın emı bırkıyor ???bence ciddi problem vede sansasyon bir durum bu ... düşün Hyundai onca imaj yapıyor yapıyor pozitif vs.. vss. bir habre sıkıyor yılların imajında kuşku bırakıyor.. bilemiyorum haber doğrumudur ?yasa ne diyor ona bakmak gerek elbet yargı mercileri...