E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisİbrahim Turhan’dan tasarruf dersi---

İbrahim Turhan’dan tasarruf dersi

İbrahim Turhan’dan tasarruf dersi
30 Nisan 2014 - 18:06 borsagundem.com

Kamera Elinde Geleceğin Cebinde Kısa Film Yarışması, Borsa İstanbul’da düzenlendi

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından, “Yatırımlarınla güvence altına alacağın geleceğini filme almaya hazır mısın?” sloganıyla düzenlenen Kamera Elinde Geleceğin Cebinde Kısa Film Yarışması ödülleri bugün sahiplerini buldu.

Borsa İstanbul Başkanı Dr. M. İbrahim Turhan ve Türkiye Sermaye Piyasaları Başkanı Atilla Köksal'ın katılımıyla, Türkiye’nin her bölgesinden toplam 107 filmin katıldığı ve GCMFOREX, Gedik Yatırım, Halk Yatırım, İş Yatırım, Oyak Yatırım, Vakıf Yatırım, XTB ve Yatırım Finansman kurumlarının desteklediği yarışmada birinci 15.000 TL, ikinci 10.000 TL ve üçüncü 7.500 TL kazandı.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan,   "Kamera elinde Geleceğin Cebinde" kısa film yarışmasının ödül töreninde, Borsa İstanbul olarak Türk toplumuna katkı sağlayacak çalışmalar yapmaya devam edeceklerini belirtti.
"Yaptığımız çalışmaların başarıya ulaşması, çalışmalarımızın toplumda karşılık bulmasına bağlı" diyen Turhan, toplumun sermaye piyasasına ilişkin yeterince bilgi sahibi olmadığını kaydetti.

Turhan, tasarruf konusunun sadece bir sektörün, bir endüstrinin, bir iş kolunun meselesi olmadığını vurgulayarak, tasarruf konusunun ekonomi güvenliğinin temelini teşkil ettiğini söyledi.

İbrahim Turhan, huzur ve refah içerisinde yaşamak için her yıl iş gücüne katılan 1 milyonun üzerinde gence istihdam imkanı oluşturulması gerektiğine işaret ederek, "Ülkemizde kadınlarımızın işgücüne katılım oranının arttığını görmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Kadınlarımızın iş gücüne katılımını daha da artırmalıyız. Tarım gibi düşük katma değerli sektörlerden sanayiye ve daha da yüksek katma değerli hizmetler sektörüne geçiş, kırsal kesimden kentlere hareket hala devam ediyor. Bu da gelişmenin tabiatında olan bir olgu ve olumlu karşılanması gerekiyor. Ancak bu da yine yeni iş imkanlarının oluşturulmasını ve istihdamın artırılmasını gerektiriyor" değerlendirmesini yaptı.

Bütün bunların yapılabilmesi, toplumsal barışın korunabilmesi için yatırım yapmak mecburiyetleri olduğunu dile getiren Turhan, yatırımın tasarruf olmadan yapılamayacağını söyledi.

Turhan, son dönemde tasarrufları artıracak ve yurtiçi tasarrufları güçlendirecek önlemlerin devreye alınmasının büyük önem taşıdığını ifade ederek, bu anlamda gerek Sermaye Piyasaları Birliği gerek Borsa İstanbul olarak özellikle yurtiçi yerleşik kurumsal tabanını güçlendirici adımlar atmaya çalıştıklarını anlattı.






İbrahim Turhan, yaptıkları çalışmaların tamamının yurtiçi yerleşik kurumsal yatırımcı tabanını güçlendirmek, daha nitelikli daha kaliteli tasarrufu sermaye piyasaları aracılığıyla reel sektörün hizmetine sunmaya yönelik olduğunu aktardı.
Bunun olabilmesinin, tasarrufların sağlıklı şekilde doğru alanlara kanalize olmasına bağlı olduğunu vurgulayan Turhan, şunları kaydetti:

“Türkiye’de yerleşik bir kişinin tasarruf yapıyorum diye altın alması yanlıştır. Altın süs eşyası olarak mutlaka kullanacağınız ve toplumumuzda bu anlamda yaygın bir gelenektir. Kuyumculuk sektörüne de faydası olacak altın ürünleri mutlaka tüketilmeye devam edecek, bununla ilgili bir problemimiz yok. Ancak tasarruf ediyorum diye altını alıp biriktirmek hele de bunu finansal sistemin dışında tutmak… Çünkü Türkiye çok güçlü altın madenleri olan bir ülke olmadığına göre aslında yurtdışından ithal ettiğimiz altına para ödemek demektir.
İnsanlar hayat standartları iyileştikçe daha iyi konutlarda oturmayı isteyecek. İnsanlar, gayrimenkul ihtiyaçlarını karşılamak için para harcamaya devam edecekler. Ancak tasarruf yapıyorum diye gayrimenkul almak verimli bir tasarruf değerlendirme yöntemi değildir. Hele hele tasarruf yapıyorum diye yabancı para almak ve bunu da finansal sistemin dışında tutmak, ekonomimize vereceğimiz en büyük zararlardan biridir. Dolayısıyla tasarrufların doğru ve bilinçli bir şekilde değerlendirilmesi, tasarrufun kendisi kadar önemlidir. Bütün vatandaşlarımıza doğru, etkili ve karlı bir şekilde değerlendirebilecekleri bir sermaye piyasası amacıyla çalışmalarımızı sürdürerek katkıda bulunuyoruz. Biz de bunun filmini çekelim ve önümüzdeki yıl kısa film yarışmasına biz de katılalım."
 
 "Tasarrufa önem vererek geleceğe yatırım yapmak önemli"
 
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı (TSPB) Başkanı Attilla Köksal  ise Türk halkının bilinçlenmesi ve tasarrufa önem vererek geleceğe yatırım yapmasının ülkenin geleceği açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Bu amaç doğrultusunda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Köksal, “İnternet üzerinde bir takım çalışmalar başlattık. Daha sonra sosyal medya üzerinden çalışmalarımıza devam ettik. 2013 sonunda Facebook üzerinden ‘Bence Tasarruf’ fotoğraf yarışması düzenledik. Bu yarışmanın asıl amacı yarışmaya katılanları tasarruf üzerine düşünmeye teşvik etmekti. Halkımızın tasarruf konusunda gösterdiği ilgi bu konuda doğru yolda olduğumuzun kanıtladı” diye konuştu.

Kişileri teşvik ederek tasarruf ve yatırımları nasıl gördüklerini anlatmalarını istediklerini dile getiren Köksal, bunun üzerine diğer finansal eğitim çalışmalarını inşa etmeye çalıştıklarını anlattı.

TSPB tarafında yarışmada ilk 10’a girenlere eğitim ödülü, ilk üçe girenlere de ayrıca para ödülü verildi.

Yarışmada, birinci olan Serkan Özyumşak 15 bin TL, ikinci olan Pınar Kahraman 10 bin TL ve üçüncü olan İlyas Emre Han ise 7 bin 500 TL'nin sahibi oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)