E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıIEA, 2024 petrol talebi görünümünü düşürdü---

IEA, 2024 petrol talebi görünümünü düşürdü

IEA, 2024 petrol talebi görünümünü düşürdü
12 Eylül 2024 - 11:13 borsagundem.com

IEA 2024 petrol talebini Çin talebindeki yavaşlamayı sebep göstererek %7,2 oranında düşürerek 900 bin varil/güne indirdi

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) aylık petrol piyasası raporunda, 2024 yılı petrol talebi büyüme tahminini günlük 70 bin varil ya da yaklaşık %7,2 oranında düşürerek 900 bin varil/güne indirdiğini duyurdu.

IEA, küresel talep artışındaki zayıflamanın ana nedeni olarak Çin talebindeki yavaşlamayı gösterdi.

IEA, “Bu gerilemenin başlıca itici gücü hızla yavaşlayan Çin'dir” dedi. “Çin'in petrol talebindeki büyümenin yılbaşından bu yana aniden durması petrol piyasaları üzerinde derin bir etki yaratıyor” diyen IEA, ülkedeki uzun süreli emlak çöküşüne ve elektrikli araçların artan payına atıfta bulundu.

Yılın tamamında Çin'in petrol talebinin günde sadece 180.000 varil artması bekleniyor. Tüketimdeki yavaşlama en çok nafta ve gaz yağı gibi endüstriyel ürünlerde görülürken, IEA ülkede orta vadede öngörülen talep platosunun artık planlanandan önce gerçekleşebileceğini belirtiyor.

IEA, 2025 yılı talep artışı tahminini aylık bazda değiştirmeyerek 954 bin varil/gün olarak bıraktı ancak OPEC+ üretici grubunun gönüllü üretim kesintilerini gevşetme planına devam etmesi halinde küresel petrol piyasasının gelecek yıl aşırı arzla karşılaşabileceğini öne sürdü.

2024 yılında küresel petrol talebinin 103 milyon varil/gün, 2025 yılında 103,9 milyon varil/gün olacağını öngören IEA, arsın ise bu yıl 102,9 milyon varil/gün ve 2024'te 104,9 milyon varil/gün olarak gerçekleşeceğini tahmin etti

IEA raporunda Rusya'nın ham petrol ihracatının Ağustos ayında 290 bin varil/gün azalarak 7 milyon varil/gün olduğunu da belirtti.

ABD'nin ticari ham petrol stoklarında artışABD'nin ticari ham petrol stoklarında artış

 

Petrol fiyatlarında kasırga etkisi sürüyorPetrol fiyatlarında kasırga etkisi sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)