E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıIEA: Küresel doğalgaz talebi önümüzdeki yıl zirveye ulaşacak---

IEA: Küresel doğalgaz talebi önümüzdeki yıl zirveye ulaşacak

IEA: Küresel doğalgaz talebi önümüzdeki yıl zirveye ulaşacak
03 Ekim 2024 - 13:45 borsagundem.com

Uluslararası Enerji Ajansı'na göre, küresel doğalgaz talebi önümüzdeki yıl tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşacak.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), bu yıl ithalatta yaşanan düşüşün ardından Avrupa'nın 2025 yılında daha fazla sıvılaştırılmış doğalgaza ihtiyaç duyacağını ve bunun da hem piyasayı hem de Asya ile fiyat farklarını daraltacağını belirtti.

IEA, "Doğal gaz arzı temelde sıkı olmaya devam ediyor ve belirsizlikler 2025 görünümünü etkiliyor" dedi.

IEA'nın tahmini, tüketicilerin hala yüksek enerji faturalarıyla mücadele ettiği Avrupa için bir başka zorlu yıla işaret ediyor. Bölgedeki gaz fiyatları 2022'deki kriz zirvelerinden önemli ölçüde düşmüş olsa da, hala tarihi ortalamalardan daha yüksek.

Ukrayna'daki savaştan Orta Doğu'da artan çatışmalara kadar genişleyen jeopolitik riskler fiyatları ve piyasa oynaklığını destekledi.

IEA tahminlerine göre Avrupa'da gaz tüketimi bu yıl 2023'e kıyasla %2 azalabilir. Endüstriyel talep toparlandı ancak kriz öncesi seviyelerin altında kalırken, yenilenebilir enerji patlaması nedeniyle enerji sektöründe gaz kullanımı azalmaya devam ediyor. IEA, 2025 yılında kıtanın talebinin %1 oranında artabileceğini söyledi.

Eğer Rusya'nın Ukrayna üzerinden gaz akışı gelecek yıl durdurulursa o zaman Avrupa daha fazla LNG'ye ihtiyaç duyacak. IEA'ya göre genel olarak, küresel gaz tüketimi bu yıl rekora tırmanacak ve 2025'te daha da artacak. Asya büyümenin ana itici gücü olmaya devam edecek.

Türkiye'nin petrol ve doğalgaz ithalatı arttı, LPG ithalatı gerilediTürkiye'nin petrol ve doğalgaz ithalatı arttı, LPG ithalatı geriledi

 

Türkiye'den 100 milyar metreküplük doğalgaz atılımıTürkiye'den 100 milyar metreküplük doğalgaz atılımı

 

Aksa Enerji, Özbekistan'daki doğalgaz santralini işletmeye başladıAksa Enerji, Özbekistan'daki doğalgaz santralini işletmeye başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)