E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış Piyasalarİflas sırası Kıbrıs Rum Kesimi'nde mi?---

İflas sırası Kıbrıs Rum Kesimi'nde mi?

İflas sırası Kıbrıs Rum Kesimi'nde mi?
28 Kasım 2010 - 12:00 borsagundem.com

S&P'nin Kıbrıs Rum Kesimi'nin notunu düşürmesinin ardından Avrupa'da yeni tartışmalar başladı

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Standard and Poor's'un (S&P), Kıbrıs Rum Kesimi'nin ''A+'' olan kredi notunu, geçtiğimiz hafta ''A''ya indirmesi, uluslararası piyasalarda Yunanistan, İrlanda, Portekiz ve İspanya'dan sonra sırada Kıbrıs Rum Kesimi'nin olduğu tartışmalarının başlamasına neden oldu. 
Ekonomistler, Avro Bölgesi'ne üye küçük ada devletinin, Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının (GSYH) yüzde 6'sı düzeyinde bulunan bütçe açığını kapatmak için sert tedbirler almaması durumunda, Yunanistan ve İrlanda gibi Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) yardım talebinde bulunmak zorunda kalabileceği uyarısında bulunuyor. 
Ekonomi uzmanı Costas Apostolides, AFP'ye yaptığı açıklamada, şu anda Kıbrıs Rum Kesimiyle Yunanistan ve İrlanda arasında kıyas yapmaya gerek olmadığını belirterek, Yunanistan'ın borçlanma kapasitesini aştığını, İrlanda'nın ise bankacılık sisteminin çöktüğünü ifade etti. 
Apostolides, söz konusu ülkelerde bulunan sorunların Kıbrıs Rum Kesimi'nde olmadığını vurgulayarak, ülkede, ABD'deki gibi tasarrufu olmadan yüksek borçlara sahip insanların bulunmadığını kaydetti. 
IMF'in üst düzey yetkililerinden Age Bakker da Kıbrıs Rum Kesimi'nin bütçe açığını engellemek için alacağı sert tedbirlerle listede yer alacak bir sonraki ülke olmaktan kaçınabileceğini belirterek, bankacılık sektörünün güçlü bir konumda bulunduğunu, ülkenin yalnızca orta vadede bütçe açığını azaltmak için önlem almaya ihtiyacı olduğunu vurguladı. 
     
''ÖNLEM ALINMAZSA DURUM KONTROLDEN ÇIKABİLİR'' 
 Uzmanlar, Kıbrıs Rum Kesimi'nin gerekli tedbirleri zamanında almamakla ve bütçe açığına karşı yeterli önlem uygulamamakla suçluyor.Ekonomist Symeon Matsis, ülkede bir çok insanın ''durumun katlanılabilir'' görüşünde olduğuna, oysa hükümetin sert tedbirler almaması durumunda durumun kontrolden çıkabileceğine dikkat çekti. 
Matsis, sosyal güvenlik açığının 6 milyar avroya ulaşmasına neden olan kamu çalışanlarının yüksek ücretleri ve ikramiyelerinin bütçe açığını artırdığına işaret ederek, turizm gelirlerindeki düşüş ve inşaat sektöründeki gerileme nedeniyle Güney Kıbrıs ekonomisinin eskisi kadar dinamik olmadığı uyarısında bulundu. 
Kıbrıs Rum Kesimi Merkez Bankası Başkanı Ekim ayı sonunda yaptığı açıklamada, kamu çalışanlarının ücretleri azaltılmadığı takdirde bütçe açığının gelecek yıl GSYH'nin yüzde 7'sine ulaşacağını tahmin ettiklerini söyledi. 
Ülkenin GSYH'sinin yüzde 30'unu turizm ve emlak sektörü oluşturuyor. Söz konusu sektörler 2009 yılında yüzde 1,7 oranında gerilemişti. 
Akdeniz ada devleti için alarm çanları, geçen hafta S&P'nin ülkedeki bankacılık sisteminin kırılgan olduğunu gerekçe göstererek kredi notunu bir basamak düşürmesiyle çalmaya başladı. 
S&P'nin kararı, Yunanistan, İrlanda, Portekiz ve İspanya'nın yüksek bütçe açıklarının yarattığı kaygılarla birlikte Avro Bölgesi'nin yeni ve sert bir türbülanstan geçtiği dönemde geldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • boncuk29 Kasım 2010 06:36

    PALYACOLAR BIRLIGI demek daha mantikli gibi yahu biz niye illa taklitci olmak istiyoruz bizden guclu birlikmi var siz bakmayin asil onlar bizi almak istiyorlarda biz 10 numara buyuk geliyoruz diye alamiyorlarrrr

  • şuayip eren29 Kasım 2010 00:19

    bence dünyada ençalışkan insalar bizleriz aza kanat getirir elimizden geldiğince calışır onunla geçinir olmayanlarla ekmeğimizi paylaşırız bizler böyleyiz onlardan farkımız bu onun icin herkırizi başarı ile atlattık dün bana bugün sana

  • AHMET ÖZBİR28 Kasım 2010 12:19

    GÜNEY KIBRIS'IN AB'YE ALINMASI TAM BİR SKANDALDIR !.. Ada ikiye ayrılmış, problemler zirvede, müzakereler masada, kafalar orada burada! Böyle bir devletçik nasıl olur da Avrupa Birliği'ne üye yapılır? Diğer yanda KKTC ne olacak, yani birleşme mi sağlanacak, iki ayrı devlet mi olacak, hele bunlar bir düzenlensin ondan sonra AB'ye alınsın veya alınmasın! AB DEVLETLERİ BÜYÜK BİR HATA YAPTILAR VE ŞİMDİ KRİZİN ANASINI KARŞILAYACAKLAR! KKTC ise Türkiye'nin paracıkları ve destekleri sayesinde İSTİKRAR ÜZERE YOLA DEVAM EDECEK! Yani keşke diyeceksiniz KKTC'yi de AB'ye üye yapsaydık, Güney Kıbrıs krize girdi, KKTC tıkır tıkır, insanlık alemi ne diyecek şimdi, AB bile Güney Kıbrıs'ı kurtaramadı, demek ki Türkiye muazzam bir güç! Eee öyleyse elinizi çabuk tutun, TÜRKİYE'Yİ ACİLEN ÜYE YAPIN, SİZ DE KURTULUN, BİZ DE DEMOKRATİK AÇILIMLARI DİLEDİĞİMİZ GİBİ RAHATÇA YAPALIM! Hadi bakalım yarından tez yok işiniz gücünüz Türkiye olsun! Böyle bir ülkenin AB'nin dışında bırakılması AB açısından çok kötü bir puandır, karar sizin, almazsanız da hiç de umurumuzda değil çünkü! Doğuştan Lider olan Sn. Başbakanımız ne dedi "AB BİZİ ALMAZSA TINTIN, YOLUMUZA DEVAM! AB KRİTERLERİNİN İSMİNİ DEĞİŞTİRİRİZ, ANKARA KRİTERLERİ DERİZ VE KARANLIKLARI HER ŞARTTA YENERİZ!" O kadar, T.C. Gemisi'nin Yiğit Kaptanı dümende, çalışkan, kahraman Mürettebat yani Kabine görevde, kim tutar bu ülkeyi be!.