E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomiİhracat patladı, işte yeni rota---

İhracat patladı, işte yeni rota

İhracat patladı, işte yeni rota
01 Temmuz 2012 - 10:52 borsagundem.com

Türkiye ne yaptı da Avrupa’daki ağır krize rağmen ihracat yüzde 20 patladı?

Yiğit Bulut, Star Gazetesi’ndeki köşesinde, holding gazetelerini Türkiye’yi çaresiz göstermekle suçladı, ‘doğru yönetim, krize göre önlem’ dediği uygulamayla ihracatın arttığını, dış açığın düştüğünü yazdı.
**
İhracat patladı, ‘Yerleşik Düzen Medyası’ kör oldu
Türkiye’nin en küçük bir bocalamasında ortalığı ayağa kaldırıp “olmayanı-varmış” tadında ortaya koyan medyamızın bir bölümünün ekonomi sayfalarına bakıyorum. Tabiri caizse; TIK YOK ! Kimi “Türkiye nasıl yıkılacak” derdinde, kimi de işine gelmeyen TANAP projesine “nasıl çakarımın” peşinde. İşte kendini “merkez medya” ilan edip, gündem oluşturduğunu iddia eden 3 ayrı “holding gazetelerinin” hali !
Sevgili dostlar, gelişmeler birilerinin işine gelmediği işin “görünmez” olsa da gerçek SAKLANAMAZ ! Gelinen nokta çok açık ve net: Türkiye’nin ihracatı Avrupa’da yaşanan ağır krize rağmen % 20.3’lük artışla 8 ayın en iyisinde, dış açık ise düşüyor ! Şimdi soralım; bu nasıl oluyor ? Aslında büyük bir sır yok ortada. Doğru yönetim ve krize göre önlem alarak “hedefi kaydırmak” işin püf noktası. Daha açık ifadesiyle; Türkiye’nin ihracat denkleminin bileşenleri değişip eksen DOĞU’ya kaydırılınca, Avrupa’nın payında yaklaşık % 10’luk bir düşüş gerçekleşti ve Türkiye “alım gücü düşen” Avrupa ülkeleri yerine “alım gücü yükselen” doğu komşularına mal satmayı seçti. Buna en güzel örnek İran...İran’a yapılan ihracat yıllık bazda yüzde 500’ü geçerken, İran-Irak-Rusya toplamı çok önemli bir noktaya geldi. Sevgili dostlar, 1946 sonrası üstümüze oynanan oyun çok açıktı; Doğu ile ilişkini kes, komşularınla asla ilişki kurma, ticaret yapma sadece Batılı merkezlerden borçlan ! Oyunu perdelemek için buldukları- kurdukları düzenek de aynen şöyleydi; sakın onlara bulaşma sana irtica ve bölücülük bulaşır ! Hastalığa, bunu bize dayatan hasta kafalara ve düştüğümüz tuzağa bakın ! Bugün gelinen noktada özellikle gerçekleşen ekonomik mucizede bu detay çok önemli; biz bugünlere son 10 yılda bu oyunu bozarak, perdeleri-kalıpları yıkarak geldik. Yeni bir anlayış, yeni bir dinamik ve yeni bir Türkiye var !
Sonuç : Bu yazıyı okuyan bazı “yerleşik düzen borazanları” şöyle diyebilirler; ihracat tamam ama ithalat da artıyor”...YALAN, DOĞRUSU; ihracat artarken ithalat düşüyor...Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı mayıs ayı dış ticaret verilerine göre ithalattaki artış ise yüzde 3.1’le sınırlı kalarak, 21.7 milyar dolar oldu. Dış ticaret açığında 7 aydır devam eden düşüş de sürdü ve yüzde 15.5 azalan dış ticaret açığı 10.1 milyar dolardan 8.5 milyar dolara indi...Uzun lafın kısası; olan biten çok açık, Avrupa saplantısından kurtulup, “batan Avrupa yerine” çevresine bakmayı öğrenen Türkiye “mucize” yaratıyor !
Son söz : Tablo değişirken bazıları hala “cari açık-artan ithalat” masalı anlatmaya ve gerçekleri gölgelemeye devam ediyorlar ! Tek bir dertleri var; ortam bozulursa, bulanık suda balık avlamaları-ceplerini doldurmaları daha kolay ! Türkiye’nin ekonomik gerçeğini-değişimini ve sonucu lütfen “birileri görmese-göstermese de” sizler sorgulayın ve geleceğe yönelik olumsuz senaryolara asla aldırmayın. Türkiye 2023’e kadar dünyanın sayılı ekonomik güçlerinden biri olacak ve bu büyümeden “yerleşik düzen” değil Türk halkı fazlasıyla rızkını alacak !
(YİĞİT BULUT/STAR)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • zkutluca31 Ocak 2013 13:38

    türkiye gümrük birliği ile kendi iç pazarını sonuna kadar AB ye açarken maalesef tc vatandaşları vede türk işadamları konsolosluk kapılarında uyuşturucu kaçakçıları gibi ,mülteciler gibi işlem görerek vize dahi alamamaktadır.dünyada para ve ticarette yeni oluşumlar ve gelişmeler takip edilerek bunlarda mutlaka vede mutlaka yeralmak lazımdır.bu bağlamda türk insanını 40 senedir kapıda bekleyen emre amade uşakları gören AB Lİ ASİLZADELERE SAĞLAM BİR ŞAMAR KOYMA ZAMANI GELMİŞTİR.türkiyenin diğer ülkelerle yaptığı ticarette büyük engeller çıkaran vede faydadan çok zarar teşkil eden gümrük birliği derhal iptal edilmelidir.

  • bocek01 Temmuz 2012 15:45

    fazla hirs adami ya oldurur yada surundurur

  • bilcak01 Temmuz 2012 12:26

    İhracatımızın arttığı iran 2 ayda Türkiyeden 2.5 milyar dolarlık altın almış.Döviz kuru ne kadar artmış TL ne kadar develüe edilmiş onu yazmayı unutmuşsun ithalatı düşürmek için merkez bankasının kredileri sınırladığını yazmayı unutmuşsun maliyenin lüks araç ve telefon ithaline ek vergi getirdiğini unutmuşsun türkiyenin büyüme hızının %4 düşürüldüğünü (ithalata dayalı büyüme ile geçen yıl %8 büyüdük)unutmuşsun kısacası sen kendini kaybetmiş eskiden nerede olduğunu unutmuşsun merkez medyada sanki hiç boy göstermemişsin gibi konuşmuşsun, yalakalık yapmak için doğmuşsun

  • 01 Temmuz 2012 12:18

    ne ayaksın yiğit

  • abdulbinmüteakipbineminullah01 Temmuz 2012 11:35

    evet bencede :)