E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomiİhracatta kurtarıcı pazar AB---

İhracatta kurtarıcı pazar AB

İhracatta kurtarıcı pazar AB
02 Kasım 2016 - 05:26 borsagundem.com

Ocak-ekim döneminde ihracat yüzde 3.7 düştü ancak Avrupa’ya yapılan ihracat 10 ayda yüzde 4.2 arttı

Türkiye’de yılın ilk 10 ayında yapılan 115.9 milyar dolarlık ihracatın, 53.2 milyar doları Avrupa Birliği ülkelerine yapıldı. Yani, ihracatımızın yüzde 49.6’sı tek başına AB ülkelerine gitti. Aynı zamanda Türkiye’de toplam ihracatın yüzde 18’ini tek başına otomotiv sektörü yapıyor. Otomotiv sektörü ayrıca Avrupa’ya da en fazla ihracat yapan sektör. Öyle ki Avrupa’nın otomotiv ithalatında bir numaralı ülke Türkiye. Tüm bunlar, Avrupasız veya otomotivsiz Türkiye ihracatının 2016 yılında şu an yaşadığı gerilemelerin çok daha fazlasını yaşayacağını gösteriyor. Nitekim, ekimde Türkiye’nin ihracatı yine geriledi. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) dün açıkladığı verilere göre ekimde ihracat yüzde 4.6 düşüşle 11 milyar 727 milyon dolara geriledi. Yılın ilk on ayındaki düşüş ise yüzde 3.7. Düşüşlere rağmen on ayda AB’ye ihracat yüzde 4.2 arttı, otomotiv sektöründe on aylık ihracat artışı ise yüzde 10.8.

AB PAYINDA REKOR

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de Avrupa Birliği ülkelerinin önemine dikkat çekti. Büyükekşi, Düzce’de Ford Otosan Fabrikası’nda düzenlenen ekim ayı ihracat verileri toplantısında yaptığı açıklamada “Son verilere göre dünya ticaretinden aldığımız payı yüzde 0.89’a çıkarmayı başardık. AB’nin ithalatından aldığımız pay ise yüzde 1.27 seviyelerine ulaşarak rekor kırdı. Bu oranı daha da geliştirmek için, yüksek katma değerli üretimi arttırmamız gerekiyor” dedi. Büyükekşi, Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre küresel ticaretin ilk 8 ayda yüzde 4.4 gerilediğini kaydederek şöyle konuştu: “Aynı dönemde Güney Kore’de ihracat yüzde 8.8, İngiltere’de yüzde 12.1, Çin’de yüzde 7.2 ve ABD’de yüzde 5.6 düştü. Türkiye diğer ülkelere kıyasla olumlu bir performans ortaya koyuyor.”

ALMANYA’YA DÜŞTÜ

Büyükekşi’nin açıkladığı verilere göre ekimde en fazla ihracatı yüzde 8.2 artış ve 2 milyar 190 milyon dolarla otomotiv sektörü yaptı. Bunu 1 milyar 431 milyon dolarla hazır giyim ile 1 milyar 239 milyon dolarla kimya sektöri takip etti. Ekimde ihracat miktar bazında yüzde 3.3 daralarak 8.9 milyon ton olurken, yılın ilk 10 ayında gerçekleştirilen 85.7 milyon ton ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artışa işaret etti.

Ekimde 102 ülkeye ihracatta artış yaşanırken, 133 ülkede gerileme oldu. İhracat Almanya’ya ihracat yüzde 0.1, İngiltere’ye yüzde 15.2, Irak’a yüzde 13.1 azaldı. İtalya’ya yüzde 3.6 ve ABD’ye yüzde 12.8 artış gerçekleşti.

RUSYA YANSIMADI

TİM Başkanı Büyükekşi, “İhracatın düşmesinde çevre ülkelerde yaşanan sorunlar, ihracat fiyatlarının düşmesi ve Rusya ile düzelen ilişkilerin ihracat rakamlarına henüz yansımaması etkili oldu. Ayrıca, geçen seneki ekim ayına göre bu sene 1 iş günü eksik olması da ekim ayı ihracatının gerilemesinde etkili oldu” diye konuştu. (Hürriyet)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)