E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomiİhracattan da olumsuz sinyal geldi---

İhracattan da olumsuz sinyal geldi

İhracattan da olumsuz sinyal geldi
15 Temmuz 2013 - 10:31 borsagundem.com

Ekonomi Bakanlığı'nın düzenlediği Dış Ticaret Beklenti Anketi, 3. çeyrek için iç açıcı sonuçlar içermiyor

 Dış Ticaret Beklenti Anketi’ne göre 2013 yılının 3. çeyreğinde 2. çeyreğe göre ihracat beklentisi azalırken, ithalat beklentisi arttı. İhracat beklenti endeksi 3 çeyrekte bir önceki çeyreğe göre 21.1 puan azalışla 122.1’den 101 seviyesine geriledi. İthalat beklentisi 3. çeyrekte 2. çeyreğe göre 3.8 puan atışla 109.5'ten 113.3 düzeyine yükseldi.
Ekonomi Bakanlığı, 2013 yılı 3. çeyrek dönemi Dış Ticaret Beklenti Anketi’ni açıkladı. Ekonomi Bakanlığı tarafından üçer aylık dönemler halinde uygulanan Dış Ticaret Beklenti Anketi (DTBA), dış ticaretimize yön veren firmaların yakın geçmişe ve mevcut duruma ilişkin değerlendirmeleri ile gelecek döneme yönelik beklentilerini yansıtmakta olup, bu hususta gösterge niteliğinde olan endeksler üretmeye yardımcı oluyor. Endeks 0 ile 200 arasında değerler alıyor. Endeksin 100’den büyük olması beklentilerin artış yönünde olduğunu, 100’den küçük olması beklentilerin azalış yönünde olduğunu, 100 olması ise firma beklentilerinin nötr olduğunu gösteriyor. Buna göre İhracat Beklenti Endeksi, 2013 yılının 3. çeyreğinde, 2. çeyreğe göre 21.1 puan azaldı. 2013 yılının 2. çeyreğinde 122.1 olan Endeks, 2013 yılının 3. çeyreğinde 101 seviyesinde gerçekleşti. 2013 yılının 3. çeyreğinde, 2. çeyreğe göre, İhracat Beklenti Endeksi’ne dahil edilen sorulardan gelecek 3 aydaki ihracat ve ihracat siparişi beklentileri ile şu anda kayıtlı ihracat sipariş düzeyine ilişkin soruların Endeksi azalış yönünde etkilediği; son 3 aydaki ihracat sipariş düzeyine dair sorunun ise Endeksi artış yönünde etkilediği gözlendi. Bununla birlikte, endeksi oluşturan tüm sorulara ilişkin yayılma endeksleri geçen yılın aynı dönemine göre daha düşük puanlarda seyretti. Buna bağlı olarak, İhracat Beklenti Endeksi 2013 yılının 3. çeyreğinde geçen yılın aynı döneminin 10.6 puan altına geriledi.
TOPLAM İHRACATIN ARTACAĞI BEKLENTİSİ GÜÇ KAYBETTİ
2013 yılının 3. çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre, tüm ülkelere yapılan ihracatın artacağı beklentisi güç kaybederek sürdü. 2013 yılının 3. çeyreğinde, firmaların kendi sektörlerinin ihracatlarına ve ihracat sipariş düzeylerine ilişkin artış beklentileri ile birim ihracat fiyatına ilişkin artış beklentisi bir önceki çeyreğe göre zayıflayarak devam etti.
2. ÇEYREĞE GÖRE İTHALAT BEKLENTİSİ ARTTI
İthalat Beklenti Endeksi, 2013 yılının 3. çeyreğinde, 2. çeyreğe göre 3.8 puan arttı. 2013 yılının 2. çeyreğinde 109.5 olan Endeks, 2013 yılının 3. çeyreğinde 113.3 seviyesinde gerçekleşti.
2013 yılının 3. çeyreğinde, 2. çeyreğe göre, İthalat Beklenti Endeksi'ni oluşturan sorulardan gelecek 3 aydaki ithalat beklentisine dair sorunun Endeksi azalış yönünde etkilediği; mevcut ithalat sipariş düzeyi ve son 3 aydaki ithalat sipariş düzeyine ilişkin soruların ise Endeksi artış yönünde etkilediği gözlendi. Öte yandan, gelecek 3 aydaki ithalat beklentisine ilişkin yayılma endeksi bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha düşük bir puandayken, birim ithalat fiyatı beklentisi, mevcut ve son 3 aydaki ithalat sipariş düzeyine ilişkin yayılma endeksleri bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha yüksek puanlarda seyretti. Buna bağlı olarak, İthalat Beklenti Endeksi 2013 yılının 3. çeyreğinde bir önceki yılın aynı döneminin 2.1 puan üzerine yükseldi.
SİPARİŞLER MEVSİM NORMALİNDE SEYREDİYOR
2013 yılı 3. çeyreğinde Avrupa, Ortadoğu, Amerika ülkeleri ile Çin, Hindistan, Güney Kore, Japonya ve Tayvan gibi Diğer Asya ülkelerinden yapılan ithalatın artacağı beklentisi, önceki çeyreğe göre güç kaybederek sürdü. Bir önceki çeyrekte artış yönünde gerçekleşen Afrika ülkeleri ile Türk Cumhuriyetlerinden yapılan ithalata ilişkin beklentiler, 2013 yılı 3. çeyreğinde negatife dönerek söz konusu ülkelerden yapılan ithalatın azalacağı beklentisini doğurdu. 2013 yılının 3. çeyreğinde, firmaların kendi sektörlerinin ithalatına yönelik artış beklentileri son çeyreğe göre zayıflayarak devam ederken, birim ithalat fiyatına ilişkin artış beklentisi son çeyreğe kıyasla kuvvetlenerek sürdü. Hâlihazırda normal üstü ithalat sipariş düzeyine sahip firmaların yoğunluğu son çeyreğe kıyasla azalırken, mevcut siparişlerinin normal altı seviyede olduğunu belirten firma yüzdesi de son çeyreğe göre azaldı. Söz konusu dönemde mevcut siparişlerinin mevsim normalinde olduğunu belirten firma yüzdesi son çeyreğe göre arttı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)