E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisİki büyük oyuncu buluştu ---

İki büyük oyuncu buluştu

İki büyük oyuncu buluştu
05 Ağustos 2012 - 07:35 borsagundem.com

Biri CEO, diğeri Yönetim Kurulu Başkanı. Biri Rus, diğeri Türk. Gözleri Türkiye pazarında, yatırımda

4 bine yakın çalışanı bulunan Rus arama motoru Yandex’in merkezi Moskova’da, şirketin Ukraynave ABD’de ise Ar-Ge ofisleri var. Büyüme planları kapsamında Kıril alfabesi kullanan ülkelerde bulunma kuralını bozarak Türkiye’ye adım atan Yandex’in CEO’su Arkady Volozh, Türkiye’den başarılı olup, diğer ülkelere de açılacaklarını söyledi. ABD’de borsaya açılarak, 6 milyar dolarlık bir şirket yaratan Arkady Volozh, Yandex’in Türkiye operasyonunda ‘Başkanlık’ görevine getirilenmedya dünyasının deneyimli ismi Mehmet Ali Yalçındağ ile Türkiye’den bir grup gazeteciyi Yandex’in Moskova’daki merkez üssünde ağırladı.
Yandex’in merkezini gezerken bir oda dikkatimizi çekiyor. Duvarlardaki yazı tahtaları Türkçe kelimelerle dolu, argo sloganlar bile var. “OHA” kelimesinin karşısında informal very suprise (resmi olmayan büyük sürpriz), saçma=bullshit, ne=what... Yandex internette tam bir Türk gibi davranmak için böylesine detaylara iniyor, hedef Türk kullanıcını tanıyarak aramada en hızlı yolla sonuca ulaşılmasını sağlamak.
Bir veri merkezi...
Arkady Volozh, diğer arama motorlarından farklarını tam da bu noktada anlatıyor: “Google ve Bing uluslararası çapta hizmet veriyor. Gerçek anlamda Türk kullanıcıları için arama hizmeti sunan gerçek anlamda bizden başka şirket yok.”
“Rusya dışında Finlandiya ve Hollanda’da kurulu olan data center (veri merkezi) projemizle ilgili Türkiye’de de çalışma yapmayı planlıyoruz” diyen Arkady Volozh, “Türkiye bizim oldukça önem verdiğimiz büyük bir pazar. Bu yüzden Yandex’in beyni olarak tanımlayabileceğimiz veri merkezlerimizden birini Türkiye’de yapabiliriz” diyor.
Vergi konusunda dokundurma var!
Yandex’in CEO’su Akrady Volozh, Türkiye’ye girişlerinde ofis açıp tüm vergilerini vereceklerinin altını çizmelerinin altında bir Türk şirketi gibi hizmet vereceklerinin mesajının yattığını söyledi. Yandex’in rakibi Google’ın Türkiye ile vergi konusunda milyonlarca dolarlık bir davası var.
“Yüzde 99 pazar payı olan bir rakiple mücadele etmek için elimizde sihirli değnek var mı?” sorusuna Arkady Volozh şu yanıtı veriyor: “Bunun cevabı kesinlikle bizim sunduğumuz servisler olacaktır. Türkçe geliştirdiğimiz ve önümüzdeki dönemde art arda pazara sunacağımız servisleri Türk kullanıcıların benimsemesi bizim için sihir etkisi yapacaktır, buna inanıyoruz. Burada bizim için önemli olan Türk kullanıcıları memnun etmek, onların en kısa sürede aradığına ulaşmasını sağlamak. Bunu gerçekleştirdiğimiz zaman çift haneli pazar payını yakalayacağız. Ardından da başta reklam ürünlerimiz olmak üzere Türkiye pazarında gelir getirici iddialı işlerin altına imza atmayı planlıyoruz.”
Arama dünyasında son durum
Dünya genelinde bu kadar az şirketin domine ettiği sektörün çok az olduğunu söyleyen Arkady Volozh, bu şirketler içinde küresel çapta arama (indeks) yapabilen üç şirket olduğunu belirtiyor... Yandex, Google ve Bing.
Ülkesi Kuruluş yılı
Seznam Çek Cum. 1996
Yandex Rusya 1997
Google ABD 1998
Naver Kuzey Kore 1999
Bing ABD 2009
Baidu Çin 2011
Rekabet geldi ilk hedef %10
Yandex’in Rusya’daki pazar payı yüzde 60.5, Google’ın pazar payı ise yüzde 26.5’i buluyor. Şirketin Türkiye’deki hedefi ise ilk etapta yüzde 10’u yakalamak. Yandex’in CEO’su Arkady Volozh, “Eylül 2011’e kadar Türkiye’de internette arama işinde rekabet yoktu. Bu dönemde kullanıcıların farklı ürünler kullanmasına imkân tanıdık. Şimdi kullanıcıların nasıl tepki vereceğini göreceğimiz bir deneysel dönemdeyiz. Kullanıcı sayısını hızla artırarak pazarda değişikliğin başlamasını heyecanla bekliyoruz” dedi.
Yalçındağ: Patatesin yanında artık et var!
Doğan Grubu’ndaki birçok görevini bırakan Yandex Türkiye’nin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, kendilerinin yatırım yapmalarıyla birlikte Google’ın da Türkiye’de yatırım yapmak zorunda kalacağını belirtiyor. Yalçındağ, “Yıllardır pazarda tek oldukları için ‘yemekte patates var’ denildiğinde onu yiyordunuz. Ama artık yemekte patatesin yanında et de var” diye konuştu.
Yalçındağ, Türkiye’de arama motoru pazarındaki oyuncuların durumunu da ilginç bir benzetmeyle açıkladı: “100 kiloluk kaslı birisiniz ve kahveye gittiğinizde hemen çayınız önünüze gelir. İşte o Google. Yan masada isekassız, zayıf biri var ki o da biziz. Ancak ben o kahveyi tanıyorum.” Yalçındağ diğer ülkelere açılmak için bu yatırımın bir test anlamı taşıdığını belirterek Türkiye’de önümüzdeki 6-8 aylık sürenin kendileri için çok önemli olacağını söyledi. (Milliyet)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)