E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış Piyasalarİkinci bir dot.com balonuna gidiyoruz---

İkinci bir dot.com balonuna gidiyoruz

İkinci bir dot.com balonuna gidiyoruz
10 Nisan 2011 - 09:03 borsagundem.com

İnternet ve mobil teknolojilerde son yıllarda yaşanan atılım, Silikon Vadisi’nden yeni yıldızlar çıkmasına neden oldu

Aralarında Facebook, Twitter, Groupon gibi fenomene dönüşen şirketlere şu anda paha biçilemiyor. Ancak bazıları, bu şirketlerin yavaş yavaş Wall Street’in yolunu tutmaya başlamasıyla 2000’li yılların başında Yahoo! gibi internet şirketlerinin altyapısız çok hızlı büyümesi ve büyük ticari değere ulaşması neticesi patlayan dot.com balonunun ikincisine zemin hazırladığı görüşünde.
ABD merkezli Kauffman Vakfı’nın Silikon Vadisi’nde faaliyet gösteren Risk Sermayesi Eğitim Merkezi (Centre for Venture Education) CEO’su Phillip Wickham da bunlardan biri. Önceki gün Microsoft Türkiye Merkezi’nde Galata Business Angels ve Avrupa Yatırım Fonu’nun ortak girişimiyle bilişim sektöründeki girişimci ve yatırımcılarla buluşan Wickham, Milliyet’in sorularını yanıtladı.
Son dönemde teknolojideki ilerlemenin bilişim sektöründeki girişimcilere bir-iki gün içinde sıfırdan şirket kurabilme ve hızla büyüme imkânı verdiğine dikkat çeken Wickham, “Facebook, Foursquare, Xinga, Groupon ve LinkedIn gibi astronomik değerlere sahip yeni internet liderleri türedi. Yatırımcılar bu gelişmeleri de elbette yakından izliyor. Bu beraberinde hiç risk getirmiyor değil. Bazıları yeni bir değerleme balonuna doğru gittiğimizden endişe ediyor” dedi.
Wickham, kendisinin de bu görüşte olduğunu eklerken, “Balonların erken uyarıcılarından biri varlığını bilmenizdir. Bence işler bir süre yolunda gidecek çünkü herkes bir balon oluştuğunu düşünüyor. Esas tehlike artık balon olmadığını düşündükleri noktada, yani “Bu sefer farklı” dedikleri aşamada. Çünkü genelde balonlar bu aşamada patlayıveriyor. Bence şu anda bir balon oluşuyor ve bu bir süre daha devam edecek. Bu şirketlerin bazıları borsaya açılacak ve çok yüksek değerlemeler çıkacak. Çok daha fazla para sektöre girecek” dedi.
2 yıllık yatırımcı eğitimi
Kaufmann Vakfı’nın Silikon Vadisi’ndeki eğitim merkezinde dünyanın dört bir yanından, gelecek vaat eden yatırımcılara iki yıl boyunca risk sermayesi ve hızlı büyüyen, yüksek teknoloji şirketlerine yatırım yapma konularında eğitim veriyor. Tecrübeli yönetici ve yatırımcıların koçluğunda çalışmalarını sürdüren öğrenciler, profesyonel hayatlarını kesintiye uğratmıyor. 24 aylık program boyunca her üç ayda bir Silikon Vadisi’nin bulunduğu California Palo Alto’da birkaç gün süren toplantılara katılıyor. Kalan zamanlarda ise işlerinin başına dönüyor, ancak koçlarıyla ve programdaki diğer yatırımcılarla iletişimi sürdürüyor. Programda 6 milyar dolarlık risk sermayesi yatırımı gerçekleşmiş durumda. Melis Şenerdem/Milliyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)