E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisİKİNCİ PONZİ VURGUNU---

İKİNCİ PONZİ VURGUNU

İKİNCİ PONZİ VURGUNU
27 Ocak 2009 - 15:07 borsagundem.com

FBI, Long Island yatırım firmasının sahibi Nicholas Cosmo'nun 300 milyon doların üzerinde bir vurgun yaptığını ortaya çıkardı.

Nasdag Borsası eski Başkanı Bernard Madoff’tan sonra ABD’de ikinci Ponzi vurgunu ortaya çıktı. FBI, Long Island yatırım firmasının sahibi Nicholas Cosmo'nun 300 milyon doların üzerinde bir vurgun yaptığını ortaya çıkardı. FBI sözcüsü Jim Margolin, Nicholas Cosmo'nun, yatırımcıları 300 milyon dolar dolandırmakla suçluyor. Ve vurgunun Bernard Madoff'un, suçlandığı sahtekarlık tipiyle aynı olduğu belirtiliyor. Long Island şirketin camlarında ise suçlamaları redden bir yazılı asılı olduğuna dikkat çekiliyor. Ancak Cosmo’yu savunun Herrick Feinstein hukuk bürosu ise telefonlara yanıt vermiyor. Peki Ponzi nedir? Adını 1920’li yıllarda, ülkeler arasındaki posta pulu fiyat farklılıklarını kullanarak ilk arbitraj işlemini yaratan ve bu yöntemle büyük paralar elde eden Charles Ponzi’den alan bu sistem, sonraları saadet zinciri olarak ekonomik hayatın bir çok alanında kendisine yer etti. Piramit sistemi de denen bu model, herhangi bir ürün veya hizmet almaksızın, her bir katılımcının, sadece bir defa belli bir para ödeyerek, diğer katılımcıların ödediği paralardan üstel olarak artan sürekli bir gelir elde etmesi prensibine dayanıyor. Hedge fonlar, kanunların dolandırıcılık olarak kabul ettiği bu sistemi yeniden düzenleyerek, yatırımcılara, anormal düzeylerde karlar vaat eden bir iş modeli oluşturdu. Örneğin aylık % 20 getiri vaat eden bir hedge fon, bu getiriyi sağlamak için global currency arbitraj, future işlemler, yüksek getirili yatırımlar veya offshore yatırımlar gibi değişik enstrumanlar kullanacağını söyler. Fakat bu işlemlerin hiç birini yapmaz. Hedge fonların tüm işlemleri kayıt dışı olduğu için, bu suiistimal kolayca fark edilmez. Kar rakamı herkesi kışkırttığı için giderek daha fazla yatırımcı fona para yatırmaya başlar. Sıra ilk giren yatırımcıların karını ödemeye geldiğinde, para başta vaat edildiği gibi sermaye piyasası işlemlerinden değil, yeni giren yatırımcıların verdikleri paralardan sağlanır. Yani D yatırımcısı fona para verdiğinde A, B ve C yatırımcısının faiz ödemesi yapılır. Çark böylece devam eder. Fon yöneticisinin tek amacı fondan para çıkışlarını minimize etmek. Kayıplar arttıkça getiri vaatleri artar ve sonunda da sistem çöker.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)