E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisİlhami Suaydın enerji sektörüne giriyor---

İlhami Suaydın enerji sektörüne giriyor

İlhami Suaydın enerji sektörüne giriyor
07 Mart 2011 - 13:19 borsagundem.com

Ünlü borsa spekülatörü İlhami Suaydın,“Arhan Termik Santrali A.Ş.” unvanlı enerji santrali kuruyor

Ünlü borsa spekülatörü İlhami Suaydın, enerji sektörüne giriyor. “Arhan Termik Santrali A.Ş.” unvanlı şirket kuran Suaydın, 270 megavat kurulu güce sahip bir santral kuracak. Yatırım maliyeti ise 300 milyon dolar.
Türkiye’de son yılların en hareketli sektörü kuşkusuz enerji. Koç, Sabancı, Çalık, Çukurova gibi büyük grupların neredeyse tamamı yatırım rotasını bu sektöre çevirmiş durumda. Enerjiye yatırım yapanlar arasında farklı kesimlerden isimler de dikkat çekiyor. Örneğin, borsanın ‘kral’ lakaplı oyuncularından İlhami Suaydın…
Evet, İlhami Suaydın, geçen hafta “Arhan Termik Santrali A.Ş.” unvanıyla bir şirket kurdu. Suaydın’ın bu şirketteki ortakları Arif Suaydın, Gökhan Suaydın, Şükran Özer Suaydın, ve Ayşenur Pişkin…
Yeni şirketin faaliyetleriyle ilgili bilgi almak istediğimiz İlhami Suaydın şu açıklamayı yapmakla yetindi: “Şirketi daha yeni kurduk. Kömüre dayalı bir termik santral kuracağız. 270 megavat kurulu güce sahip bir yatırım düşünüyoruz. ÇED raporlarını almadan yatırımın nerede olacağını söylemek istemiyorum. Kendimize ait bir kömür havzamız var. Yatırım da oraya yakın bir yerde olacak. Yerini şimdilik söylemek istemiyorum. Raporları alabilirsek bu yılın sonunda yatırıma başlamak istiyoruz. Yaklaşık 300 milyon dolarlık bir yatırım olacak.”
Aslında İlhami Suaydın’ı farklı alanlarda yatırım arayışına iten en önemli etken, SPK tarafından hakkında borsada işlem yasağı getirilmesi. Suaydın, bunun üzerine önce inşaat işlerine yoğunlaşmıştı. Kendisine ait gayrimenkulleri Erciyas İnşaat Şirketi aracılığıyla değerlendirmeye başlamıştı. Ancak Suaydın, şu anda inşaat işlerinin pek aktif olmadığını söylüyor.
Yıllarca borsadaki yatırımlarıyla tanınan Suaydın, kendi şirketlerini halka açma konusunda ise temkinli. “Enerji şirketinizi ileride halka açar mısınız?” sorumuza, “İlk 5 yıl içinde halka açmayı düşünmem. Önce şirket rayına girsin. Sonrasında tekrar değerlendirme yapar ve duruma göre halka açabiliriz” diyor.
ENERJİ YATIRIMLARI REVAÇTA
EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) verilerine göre, geçen yıl elektrik enerjisi üretimi için yapılan ve işletmeye alınan özel sektör yatırımlarının tutarı 5 milyar lirayı buldu. Bu yatırımlarla 3 bin 810 megavat kurulu güce sahip ilave üretim kapasitesi eklenmiş oldu. Bu yıl ise 2 bin megavat kurulu güç ve 8 milyar kWh elektrik enerjisi kapasitesine sahip 3,2 milyar dolarlık yeni yatırım devreye alınacak. Yine EPDK verilerine göre, önümüzdeki iki yıl içinde yaklaşık 28 milyar kWh elektrik üretecek 5,2 milyar dolarlık santral devreye alınmış olacak. Verilen lisansların yatırıma dönüşmesiyle üretim kapasitesi daha da artacak. Türkiye’nin toplam elektrik enerjisi kurulu kapasitesi 44 bin 559 megavat. Bunun 29 bin 310 megavatını termik santraller sağlıyor. Türkiye’de halen 37 termik santral bulunuyor. Bunun 11’i mobil santral şeklinde.
Yedek parça tüccarlığından spekülatörlüğe…
Ünlü borsa spekülatörü İlhami Suaydın’ın ilk işinin tamircilik olduğunu biliyor muydunuz? Suaydın, 1987’de yolu borsaya düşmeden önce soğutma cihazları tamiri ve yedek parça ithalatıyla uğraşıyormuş. Bir arkadaşının tavsiyesiyle borsaya 175 bin TL (o dönemin parasıyla) yatırmış. Sadece bir ay içinde bu para 550 bin TL’ye ulaşmış. Bu yüksek kazanç Suaydın’ı cazbetmiş ve 27 yaşındayken borsayla daha sıkı ilgilenmeye başlamış. 1991’de BAB Menkul Değerler’e küçük hissedar olarak giren Suaydın, 1994 krizi sonrasında Nasrullah Ayan tarafından satışa çıkarılan Erciyes Menkul Değerler’i satın alarak kendi şirketinin sahibi oldu. Artık sadece kendisinin değil müşterilerinin de parasını yöneten bir borsacı olmuştu. Büyük kısmı yurt dışında olduğu bilinen çok yüklü miktarda fonlar yönetti. Genel derin hisselerde işlem yapıyordu. İş Bankası’ndan, Yapı Kredi’den çok iyi para kazandığı, ancak Turkcell’den zarar ettiği söyleniyordu. İlhami Suaydın’ın elinde veya yönetiminde büyük miktarda fonlar olduğu için, halen de borsanın en etkili oyuncularından biri olduğu konuşuluyor. 
İdriz Çokal/Para Dergisi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kemal07 Mart 2011 16:39

    Daha genc resimini koysaydiniz ya :)

  • Mete07 Mart 2011 14:31

    Yenilenebilir enerji kaynakları dururken, enerji harcayarak ve havayı kirleterek enerji üretmek 21 yüzyılda çok saçma geliyor. Devletin termik santral kurulmasına yasak etmesi lazım

  • Katil Termik Santrallere artık bir son verin07 Mart 2011 14:14

    Dünyada hızla terkedilen doğa ve insan sağlığı açısından tam bir felaket olan termik santral kurulmasına artık bir son verilmeli. Bunu kurmaya çalışanlara da açık davet. Lütfen ülkemizin geleceği ile oynamayın. Doğamızı soldurmayın . Bu ilkel enerji kaynağından vazgeçin. Kurmadan önce kurulu olan yerlere gidin de oralar ne hale gelmiş bir görün. Vicdanınızı ve ülkemizin geleceğini düşünün