E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivİlk dizel otomobil 75 yaşında---

İlk dizel otomobil 75 yaşında

İlk dizel otomobil 75 yaşında
22 Mart 2011 - 12:31 borsagundem.com

Bosch enjeksiyon sistemiyle, dizel binek araçlar ilk kez 1936’da yollara çıktı

Dünyanın ilk seri üretim dizel binek otomobili olan Mercedes-Benz 260 D’nin 1936’da Berlin Otomobil Fuarı’nda ilk defa görücüye çıkmasının üzerinden tam 75 yıl geçti. Dünyanın önde gelen dizel sistem tedarikçilerinden Bosch, motorlu araçlar için dizel motorları bu zaman zarfında sürekli geliştirmeyi ilke edinirken, gelecekle ilgili çalışmalarını yakıt tüketimi ve emisyonların gelecekte daha da düşeceği öngörüleriyle yönlendiriyor.
Motorlu araçlar için dizel motorların sürekli geliştirilmesi, Bosch’un 125 yıllık kurumsal geçmişinde önemli bir geleneği temsil ediyor. Şirketin kurucusu Robert Bosch’un 1922’de kamyonlarda kullanılacak dizel enjeksiyon pompasını geliştirmek için attığı ilk adımı takiben, ilk seri üretim dizel motorlu kamyonun 1924’de Almanya’da piyasaya sürülmesiyle başlayan bu gelenek, bugün trafikteki milyonlarca Bosch imzalı dizel motorla daha da güçlenerek sürüyor.
1936’dan 2011’e: Dizel binek otomobillerde 75 yıldır süren yenilikler
1930’larda Daimler-Benz tarafından üretilen Bosch enjeksiyon motorlu dizel binek otomobiller benzinle çalışanlara oranla pek rağbet görmedi, fakat bu üreticileri yıldırmadı. Nitekim, İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde dizel motorlar binek otomobillerde gittikçe önem kazanmaya başladı.
1950’li yıllarda düşük maliyetleri sayesinde dizel motorlu binek otomobiller, özellikle de zorlu sürüş koşullarına dayanmak zorunda kalan taksilerde gittikçe popülerlik kazandı. 1960’da Bosch ilk dağıtıcı pompasını (“Yıldız Pompa”) piyasaya sürerken; mevcut sıralı pompalardan daha hafif ve kompakt olan bu pompa, daha küçük binek otomobillerde dizel motor kullanılmasının önünü de açmış oldu.
Bosch’un dağıtıcı pompa mühendisleri, 1970’lerin ortasında tam bir dizel patlamasına dönüşecek bir eğilimi tespit ettiler. Bu patlamanın arkasındaki fenomen, VW Golf Dizel idi. 1975’te bu araç, Bosch’un dağıtıcı tip enjeksiyon pompası sayesinde yüksek devir sunan, ama aynı zamanda ekonomik olan yüksek devirli dizel bir motora sahip ilk kompakt sınıf dizel model oldu. Turboşarjı ve şimşek gibi görüntüsü ile Golf “GTD” versiyonu, ilk sportif dizel motorlu binek otomobili olarak bir kült statüsü kazanacaktı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)