E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaIMF: Salgın küresel piyasalara benzeri görülmemiş bir darbe indirdi---

IMF: Salgın küresel piyasalara benzeri görülmemiş bir darbe indirdi

IMF: Salgın küresel piyasalara benzeri görülmemiş bir darbe indirdi
14 Nisan 2020 - 22:19 borsagundem.com

IMF, Covid-19 salgınının küresel piyasalara benzeri görülmemiş bir "darbe" indirdiğini bildirdi.

Uluslararası Para Fonu (IMF), yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının küresel piyasalara benzeri görülmemiş bir "darbe" indirdiğini bildirdi.

IMF, Küresel Finansal İstikrar Raporu'nun Nisan 2020 sayısını "Küresel Finansal İstikrar Görünümü: Covid-19 Zamanında Piyasalar" başlığıyla yayımladı.

Covid-19 salgınının, tarihi bir zorluk yarattığına işaret edilen raporda, şubat ayının ortalarında, salgının küresel bir pandemiye dönüşmesine ilişkin korkuların başlamasıyla hisse senedi fiyatlarının daha önce görülmeyen seviyelere düştüğü hatırlatıldı.

Raporda, petrol fiyatlarının da küresel talebin zayıflaması ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile OPEC dışı bazı ham petrol üreticisi ülkeler arasındaki anlaşmazlık nedeniyle düştüğü anımsatılarak, bu durumun da risk iştahını bozan nedenlerden biri olduğu aktarıldı.

Riskli varlıkların fiyatlarının düştüğüne ve borçlanma maliyetlerinin arttığına dikkat çekilen raporda, "Covid-19 salgını, küresel piyasalara benzeri görülmemiş bir darbe indirdi." değerlendirmesinde bulunuldu.

Gelişmekte olan piyasalar "fırtına" ile karşı karşıya

Raporda, piyasa likiditesinin önemli ölçüde bozulduğu belirtilerek, salgının etkilerini kontrol altına almayı amaçlayan para ve maliye politikası eylemlerinin yatırımcı güvenini dengelediği ve piyasalardaki kayıpların kısmi olarak azaldığı aktarıldı.

Finansal koşullarda daha da sıkılaşma riski bulunduğuna işaret edilen raporda, gelişmekte olan ve öncü piyasa ekonomilerinin bir fırtına ile karşı karşıya olduğu bildirildi.

Raporda, "Gelişmekte olan ve öncü piyasalarda, rekor düzeyde keskin bir tersine portföy akışı yaşandı." ifadesi kullanıldı.

Dış borç finansman kaybının kredibilitesi düşük borçlular üzerinde baskı yaratmasının muhtemel olduğu belirtilen raporda, bu durumun borç yapılandırmalarında bir artışa yol açabileceği uyarısında bulunuldu.

Politika yapıcılara "denge" uyarısı

İşletmeler ve hane halklarının yüksek borçlanma seviyesinin ekonominin aniden durması nedeniyle borç sıkıntısına neden olabileceği aktarılan raporda, bankaların direncinin bazı ülkelerde büyük piyasa ve kredi kayıpları karşısında test edilebileceği kaydedildi.

Raporda, önceliğin insanların hayatını kurtarmak ve Covid-19 salgınından en çok etkilenen kişilerle şirketleri desteklemek olduğu vurgulanarak, ekonomiyi desteklemek için mali, parasal ve finansal politikaların kullanılması gerektiğinin altı çizildi.

Dünya genelinde geniş kapsamlı politikaların uygulandığı anımsatılan raporda, merkez bankalarının para politikasında genişlemeye, bir dizi varlık alımı ve finansal sisteme likidite sağlamak gibi cesur ve kararlı adımlar attığı bildirildi.

Uluslararası iş birliğinin bu olağanüstü küresel krizin üstesinden gelebilmek için önemli olduğu vurgulanan raporda, "Politika yapıcıların, finansal istikrarı korumak ve ekonomik faaliyetleri desteklemek arasındaki dengeyi sürdürmeleri gerekiyor." ifadesi kullanıldı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mahmut hoca 15 Nisan 2020 16:05

    Deveye diken

  • Başa döndük15 Nisan 2020 01:21

    Salgın haftasindaki inanılmaz düşüşte 6 aydır tuttuğum hisse senedinde 70 bin TL kar yapmıştım bir haftada eritti..😁

  • afyonlu çomar15 Nisan 2020 01:09

    Evladım şurdan makarna kolonya getir bir de dua edelim çomarlarımın beyni afyonlaşsın 😂

  • zuhaha15 Nisan 2020 01:02

    Ümmetin lideri asrın lideri bir dua okur ekonomik kriz falan kalmaz 😂

  • Borsaci15 Nisan 2020 00:25

    Kisk9ca Halkbanka guvenip dipteki hissesini almiyorlar batik Spor hisselerine tavan yaptiriyorlar izliyoruz YTD

  • Aaaa14 Nisan 2020 23:46

    Darbeyi bize denge holding firması yaptı batırdı bizi spk zorunlu çağrı fiyatı altında tefecilik yapıyor resmen bir yıldan fazla bekliyoruz 1 yıldan fazladır düşüyor nasıl bir iş bu anlam veremedim

  • CAN14 Nisan 2020 23:39

    HER ŞİRKETİN MUTLAKA BİR YEDEK AKÇE KESİNTİSİ VAR ÜLKEMİZİ YÖNETENLERDE TAM TAKIR YAKALANMIŞ İSE BU SAVURGANLIK BEDELİNİ HALK ÖDEYECEK İMF MEYDAN OKUMAKLA İŞLER YOLUNA GİRMEZ BİR DEFA TL DÜNYADA EN ÇOK DEGER KAYBEDENLER ARASINDA BELKİDE İLK SIRADA .ALLAHTAN ÜLKEMİZE EKENOMİDEN ANLAYAN YÖNETİM GELMESİNİ ARZU ETMEKTEN BAŞKA DİYECEK YOK.

  • &&&& ^^^^ &&&&14 Nisan 2020 23:51

    kemal gelse bu ülke kökten batar IMF de kurtaramaz.

  • ZEKERİYE ZİRVETAKI14 Nisan 2020 23:37

    bizim bist e bir şey olmaz avsunlaşmış ve okunmuştur.bakın görürsünüz 100 000 bu hafta deviririz fakat nereye kadar devriliriz onu da bilemem.bilsemde söyleyemem.

  • MELİS MARMARİSLİ14 Nisan 2020 23:36

    bist de pek bir şey olmadı .hani nerede ise iflas edebilecek şirketler, bir tane uçağı hava olmayan havayolları, yolcusu olmayan havaalanı işletmecileri. bilancosu zarar da olan , kıytırık hisse senetlerimiz her gün tavan tavan.kapalı gişe gidiyor mal bulunmuyor almak için .bu iş te bir terslik yokmu.

  • Doğrucu davud14 Nisan 2020 23:23

    Üretim durmuş. tüketim durmuş. dolar 7 liraya dayanmış.merkez rezevleri sıfıra düşmüş.yedek akçe sıfırlanmış.işsizlik iki katına çıkmış.turizm çökmüş.işsizlik sigortasındaki para harcanmış.köprüler otoyollar için teminatlar ödenecek.daha kırktane olumsuzluk sayarım.bir tane olumlu bir şey bulamadım ama borsa bulmuş ki yükselmek için can atıyor.ancak bundan önceki gibi üç günde ters kepçe olursa vatandaş ağlamasın.

  • ekonomist/stratejist14 Nisan 2020 23:52

    Çok güzel analizler ama en tehlikelisini unutmuşsun küresel borçlanma hiç olmadığı kadar çok yüksek seviyelere geldi çarkn dönmediği ortamda nasıl ödenecek en önemli sıkıntıların başında geliyor mecbur borçlanma yoluna gidecek ekonomi şu an tıkandı Avrupa düzelmeden bizim düzelmemiz imkansız. TL çıkışları son sürat devam ediyor yani para ikamesi hızlandı kimse elinde TL tutmak istemiyor dolar euro altın hücumu arttı. TL değersizleşmeye devam ederse hickimse burda üretim yapmak istemez çünkü ürettiği şeyin değeri düşük işletmenin veya sirketin işine gelmez kâr bunun hiçbir yerinde yok der kaçar gider.

  • Zaten belli gibi14 Nisan 2020 23:48

    Finansal koşullarda daha da sıkılaşma riski bulunduğuna işaret edilen raporda, gelişmekte olan ve öncü piyasa ekonomilerinin bir fırtına ile karşı karşıya olduğu bildirildi.

  • Ahmak group sizi 14 Nisan 2020 23:03

    Amacınız buydu zaten başardiniz şimdi kime hikâye anlatıyorsunuz?