E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarIMF ve AB desteği yeterli olmadı---

IMF ve AB desteği yeterli olmadı

IMF ve AB desteği yeterli olmadı
25 Aralık 2010 - 08:52 borsagundem.com

IMF ve AB’den 110 milyar Euro’luk destek alıp, krizi aşmaya çalışan Yunanistan’a söz konusu reçete yeterli olmadı.

Yorgo KIRBAKİ/ATİNA/HÜRRİYET
BORÇ krizini borçla aşmaya çalışan Yunanistan, şimdi de bunları yeniden yapılandırmak istiyor. Yunanistan, Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) 110 milyar Euro’luk kredisiyle birlikte 410 milyar Euro’yu aşan borçlarını yeniden yapılandırmanın yollarını arıyor. Bu çerçevede AB’ye gayri resmi bir plan sunan Atina’nın borçlarını yeniden yapılandırma talebinin Brüksel’de AB yetkililerince prensipte olumlu kabul edildiği belirtildi. Plana göre, yapılandırma, 3 yılda 110 milyar Euro’luk paketin ödenmesiyle başlayacak ve 300 milyar Euro’dan fazla borcun ödeme süresinin uzatılması sağlanacak.
Performansına bakılacak
Ancak, Yunan hükümetinin borçlarını yeniden yapılandırması, planının Brüksel’de nihai kabul görmesi, 2013’e kadar ülke Yunan ekonomisinin gidişatına bağlı. Ekonomik durumun düzelebilmesi için tek çare AB ve IMF ile imzalanan anlaşmanın gecikme ya da geri adım atılmaksızın uygulanması. Ta Nea Gazetesi’nde yer alan habere göre, yeniden yapılandırmaya sıcak bakan AB yetkilileri, Yunanistan’dan güçlü bir pozisyonda olabilmesi için 2 yıl içinde hem giderlerinde büyük düşüş hem de gelirlerinde büyük artış kaybetmesi gerektiğini belirtiyor.
Avrupalı bankaların tepkisi
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu hükümeti, borçların 2011 veya 2012 yıllarında yeniden yapılandırılması senaryosunu da inceledi. Ancak mevcut ortamda Yunan bankalarının büyük bir bölümünün sermaye sıkıntısı çekeceği, sosyal sigorta sandıklarının ödeme zorlukları yaşayacağı ve Yunan devlet tahvillerinin önemli bir bölümünü ellerinde bulunduran Almanya ve Fransa bankalarının bu öneriye tepki gösterecekleri düşüncesiyle bu senaryodan vazgeçildi.
300 milyar Euro’luk borç ertelenecek
YUNANİSTAN’ın en yüksek tirajlı gazetesi Ta Nea’ya göre, Atina ve Brüksel’de gerçekleştirilen gizli görüşmelerde sonunda hazırlanan planda öngörüler şöyle: “Yeniden yapılandırma, 2013’te bitecek AB ve IMF ile imzalanan 110 milyar Euro’luk kredinin bitmesinden kredisinin bitiş tarihinden sonra ilan edilecek. AB ve IMF kredisi dışında 300 milyar Euro’dan fazla diğer borçların da ödeme süresinin uzatılması istenecek. Sözkonusu borçların faiz oranlarının da düşürülmesine çalışılacak.”
İrlanda Avrupa yardımının ilk dilimini 3 ayda alacak
AVRUPA Birliği (AB) ve Avrupa Mali İstikrar Fonu, İrlanda’ya yapacağı yardımın ilk bölümünü, yeni yılın ilk üç ayında serbest bırakmayı planlıyor. AB Komisyonu’nun açıkladığı takvime göre, AB ve Avrupa Mali İstikrar Fonu, İrlanda’ya 2011 ve 2012 yıllarında 40.2 milyar Euro’luk yardımda bulunacak ve bunun 11.7 milyar Euro’luk kısmı yeni yılın ilk aylarında serbest bırakılacak. Açıklamada, yeni yılda piyasaların durumunun dikkatle gözden geçirileceği ve yardım takviminin buna göre yeniden düzenlenebileceği de belirtildi. Yardım paketinin geri kalanına IMF ve bazı AB ülkelerinden gelecek ikili kredilerin yanısıra, İrlanda’nın serbest bırakacağı emeklilik fonları da katkıda bulunacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)