E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİngiliz danışma şirketinden Kürt petrolü raporu---

İngiliz danışma şirketinden Kürt petrolü raporu

İngiliz danışma şirketinden Kürt petrolü raporu
04 Ocak 2014 - 05:46 borsagundem.com

"Türkiye Kürt petrolü için 3'lü anlaşmayı savunuyor. Ancak Erbil ile Bağdat anlaşamazsa Türkiye ikili anlaşma ile yola devam edebilir"

İngiliz küresel risk ve stratejik danışmanlık şirketi Maplecroft, yayınladığı yeni Irak raporunda, Kuzey Irak’la yapılan enerji anlaşmalarında Türkiye’nin üçlü bir anlaşmayı savunduğuna dikkat çekerek, “Ancak Erbil ve Bağdat’ın anlaşamaması durumunda, Türkiye ikili anlaşma ile yola devam edebilir” dedi.

Raporda, ülkenin petrol politikalarına yönelik tahminlere yer veren Maplecroft, Erbil ve Bağdat’ın, Kuzey Irak’tan başlayan petrol ihracatına yönelik anlaşmaya varamaması durumunda, Türkiye’nin ikili anlaşmayla ilerlemesinin mümkün olduğunu belirtti. Raporda, Bağdat ve Erbil arasında kısa vadede petrol şirketlerinin işletme maliyetlerinin ödenmesine yönelik mekanizmaların ortaya çıkabileceği, gelir paylaşımı konusundaki anlaşmanın ise daha sonra ortaya çıkabileceği kaydedilirken, “Konuşulan bir çözüm de Irak Kürdistan’ında faaliyet gösteren firmalara ödeme yapmak üzere Türkiye’de özel hesap (escrow account) açılması.  Artı bakiye ise Erbil ve Bağdat kapsamlı bir anlaşma sağlayana kadar hesapta tutulur” denildi.

ENDİŞE UYANDIRIYOR

Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı’na bağlanan yeni hat ile Kuzey Irak’tan Türkiye’ye petrol akışı sessiz sedasız başladı. Enerji Bakanı Yıldız, Bağdat’ın rızası olmadan depolarda biriken bu petrolün ihraç edilmeyeceğini söyledi. Petrol ihracatından elde edilen gelirlerin hangi bankada ve ne tür bir hesapta toplanacağı ise hala netlik kazanmadı. Maplecroft Orta Doğu/Kuzey Afrika (MENA) Baş Analisti Jordan Perry, “Uluslararası petrol ve gaz şirketlerinin, Kuzey Irak’taki petrol üretimini nasıl paraya çevireceği hala belirsizliğini koruyor. KRG merkezi hükümetten petrol şirketlerine ödenmek üzere 3.5 milyar dolar talep etmesine karşın, yalnızca 600 milyon dolar alabildi. Erbil, Türkiye’ye petrol ve gaz ihraç etmek için Bağdat’ın onayına ihtiyacı olmadığını savunsa da, iki taraf arasında karşılıklı bir anlaşmanın var olmaması endişe uyandırıyor” diye konuştu.

EŞYANIN TABİATINA AYKIRI

Öte yandan,  KRG’ye yakın bir kaynak, son günlerde gündeme gelen Irak petrol gelirlerinin Halkbank’ta mı, yoksa ABD bankasında mı tutulacağına yönelik “Petrol ve gaz konusunda kararı kim verecek, parayı kim tutacak, çok önemli bir sorun. Gelir paylaşımına yönelik bir kanun çıkması lazım. Taraflar gelir paylaşımının esasları konusunda mutabık kalmadan önce, Bağdat’ın kontrolünde bir hesaba paraların yatacağını düşünmek eşyanın tabiatına aykırı. Kürtler, Bağdat kontrolündeki hesaba paranın gitmesini istemiyorlar. Bugüne kadar gittiği zaman kendi hisselerini alamadılar. Türkiye burada 3 lira, 5 lira kazanacak önemli değil” dedi.

GÜNLÜK 300 BİN VARİL PETROL

Maplecroft raporunda, KRG’nin Kürt Bölgesi’nden ihraç edilecek petrol ve gaz gelirlerinden kendi payına düşen yüzde 17’yi almayı prensipte kabul edeceği kaydedilirken, “Yine de Erbil, Bağdat’ın borçlarını gerekçe göstererek çok daha yüksek bir pay alabilir” denildi. ABD’nin, petrol ve gaz konusunda herhangi bir anlaşmaya Bağdat’ın da dâhil edilmesine yönelik Ankara ve Erbil’e baskı uyguladığı belirtilen raporda,  “Diplomatik ve hukuki ihtilaflar bir yana, K.Irak’tan Türkiye’ye 2014’ün başlarında 150 bin varil/gün petrol akabilecek. Boru hattı tamamen devreye alındığında Tawke ve Tak Tak sahalarından günlük 300 bin varil petrol taşıyacak” denildi. (Hürriyet)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • torres04 Ocak 2014 17:11

    barzani parayı bulduktan sonra yapacağı ilk iş güçlü bir ordu kurmak olacaktır bu adamı besleyenleri ve sonra olacakları tarih çok iyi yazacak allahdan suçu yıkacak dış mihraklar var

  • TC VATANDAŞI04 Ocak 2014 16:10

    üçlü anlaşma olmadan asla petrol akışına izin verilmemelidir.Şayet izin verilse bu durumda bir başka ülkede gelir Diyarbakırda size danışmadan bir anlaşma yaparsa ne olur onu düşünün.Biz Irak'ın bütünlüğünü savunmalıyız ve merkezi hükümeti muhatap almalıyız.Diğer yol asla düşünülmemelidir.