E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisİngiliz hakimiyetinden iflas masasına---

İngiliz hakimiyetinden iflas masasına

İngiliz hakimiyetinden iflas masasına
19 Mart 2013 - 07:49 borsagundem.com

Hisse fiyatındaki düşüş, ortak satışı ve bedelli sermaye artırımı derken ana ortak iflasa sürükleniyor

İngiliz Pride Foods şirketinin elindeki payları Eylül 2010’da Ali Haydar Güçlü ve Doysan Tarım Ürünleri’ne satmasının ardından Frigo Pak’ta yatırımcının yüzü gülmüyor. Ali Haydar Güçlü ve Doysan Tarım’ın şirketi İngilizlerden satın alır almaz ilk icraatının bedelli sermaye artırımı olduğu Frigo Pak, satışın yapıldığı tarihteki fiyatının yüzde 54 aşağısından işlem görüyor. Hisse fiyatındaki bu erime ve ortak satışlarıyla halka arz oranında yaşanan yükseliş bir yana, Frigo Pak’ın küçük yatırımcıları ana ortak hakkında alınan iflas kararının da şokunu yaşıyor.
Frigo-Pak’ın hakim ortağı, Pride Foods, Eylül 2010’da şirketteki paylarını Ali Haydar Güçlü'ye ve Doysan Tarım Ürünleri’ne satmıştı. Satış bedelinin ödemesi beş sene sonraya ertelenmişti. Eğer Frigo-Pak bu tarihten önce Pride Foods’a olan borçlarını öder ve şirket lehine verilmiş 14 milyon 750 bin lira tutarındaki kefaletlerin kaldırılmasını sağlarsa, Pride Foods bu alacağından feragat etmiş sayılacak. Hisse devrinin ardından yeni ortaklar bir yıl önce yüzde 100 bedelli sermaye artırımı yapmıştı.
ÖNCE ÇAĞRI MUAFİYETİ SONRA BEDELLİ SERMAYE ARTIRIMI
İngiliz Pride Foods’dan bedeli 5 yıl içinde ödenmek üzere satın aldığı Frigo Pak için çağrı muafiyetinde bulunan Ali Haydar Güçlü ve Doysan Tarım’da ilk icraatları bedelli sermaye artırımı oldu. Şirketin yeni sahipleri finansman ihtiyacı için önce yüzde 100 bedelli sermaye artımına gittiler. Söz konusu artırımın ardından yapılan ilk Genel Kurul’da ise Ali Haydar Güçlü, “Ortaklarımızı yeni bir bedelli sermaye artırımı ile karşı karşıya bırakmak yerine ihtiyaç olan işletme sermayesini şirketin mal varlığı ile temin etme yolunu arıyoruz” açıklamasında bulundu. İşte bundan sonra mal varlığı yerine ortaklar finansman ihtiyacını hisse satışı ile karşılar oldu. Borsada ortak satışları ile şirketin halka açıklık oranı yüzde 44,88’e çıktı.
250 BİN DOLARLIK ALACAK DAVASI
Yeni sahipler şirketi satın aldıktan bir yıl sonra ise ortak arayışına girdiler. İlk görüşmeler anlaşmazlıkla sonuçlandı. Tüm gelişmeler yaşanırken, M.V.A. Tekstil şirket aleyhine 250 bin dolarlık alacak davası başlattı. Ancak bu borcu ödediğini iddia eden Frigo Pak, borca karşılık olarak verilen senetlerin geri alındığı gerekçesiyle itiraz ederek takibi durdurttu. Söz konusu dava süreci devam ediyor.
Bu arada Temmuz 2012’de Frigo Pak’ta yeniden ortaklık görüşmeleri başladı ve Universe Capital Partners LLC görüşmelerin ardından şirketin sermayesinin yüzde 3.84’üne gelen payları satın aldı. Ancak Temmuz ayında yapılan açıklamada 295 Greenwich Street, Wall Street No.588, NYC 10007, NY ABD adresinde mukim Universe Capital Partners LLC şirketi ile çıkarılmış sermayemizin 10 milyon lira tahsisli olarak artırılarak 34 milyona çıkarılacağı belirtildimişti. Eylül ayında ise sermaye 24 milyondan 26 milyona çıkarıldı. Yani Universe Capital 10 milyon yerine 2 milyon lira koymuş oldu. . İdaş ve Berkosan'da Universe Capital ile ilgili önemli iddialar hala borsa kulislerinde konuşuluyor. Her ne kadar ABD'li bir fon gibi gösterilse de paranın kaynağı ve menşei tam olarak bilinmiyor. Universe Capital başlı başına incelenmesi gereken bir konu olarak önümüzde duruyor.
ANA ORTAK İFLASINI AÇIKLADI
Sermayesinin yüzde 17,25’i Ali Haydar Güçlü’ye, yüzde 12,58’i Satyaş Gıda Turizm’e, yüzde 22,7’si Doysan Tarım Ürünleri’ne, yüzde 3,24’ü Universal Capital’e ait olan Frigo Pak’ta küçük yatırımcı son darbeyi ise bir iflas haberi ile aldı. Şirketin yüzde 22,7’sine sahip Doysan Tarım Ürünleri’nin iflası açıklandı. Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamaya göre, İstanbul Anadolu 15. Ticaret Mahkemesi 17 Şubat 2013’te Doysan Tarım’ın iflasına karar verdi. Bundan sonra İflas Dairesi tasfiye işlemlerini başlatacak ve Doysan Tarım’ın tasfiyesinde malvarlığı üzerindeki gerekli tüm tedbirleri alacak.
İŞTE FRIGO PAK'IN BORSA GRAFİĞİ





















































Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 6,93
En Yüksek: 6,95
En Düşük: 6,85
Değişim 1,17 %
FK: 0,00
PD / DD: 1,28
İşlem Hacmi 10.069.650
Toplam Adet: 1.454.997
Ağırlıklı Ort.: 6,92
ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • çello19 Mart 2013 13:10

    yazık buinsanların parasına emegine

  • suat19 Mart 2013 12:14

    şu an tahtadaki zavallı 1 lot satabilmek için 100 takla atıyor ama nafile,20 kuruş olmadan alan olmaz

  • cengiz19 Mart 2013 11:58

    bir şirketin başında iş bilmeyen çavuşlar varsa sonuç bellidir

  • fon sağlama metodu19 Mart 2013 10:06

    yabancı fon olduğunu iddia eden ve imkb de ki zor duruma düşürülmüş şirketlere tahsisli sermaye artırımı yoluyla ortak olma yoluna giden fon şirketlerinin asıl amacı şirkete ortak olmak değil...asıl amaç,spk dan bedelli sermaye izni alamayan,eş anlı sermaye azaltımı artırımı izni alamayan,yani kısacası sermaye artırımını halkın sırtına yıkamayan kötü niyetli şirket yöneticilerinin şirketlerine, alicengiz oyunlarıyla sermaye aktarmak.bunu nasıl yapıyorlar,frigo da universe capital partners in yaptığı gibi yapıyorlar.frigo da ne yaptı universe capital partners;ortak olmak için satın aldığı hisseleri kısa zaman sonra imkb de sattı.yukarıdaki haberde yazdığı gibi frigo sermayesini 24 milyondan 34 milyona çıkaracaktı,bu 10 milyonluk sermaye artışınıda tahsisli sermaye artırımı yoluyla universe capital partners a yapacaktı.eylül ayında sermaye 24 den 26 ya çıkarılmış,universe capital 2 milyonluk hisseyi almıştı.daha sonra universe capital partners bu hisselerin bir kısmını imkb de sattı.amaç zaten şuydu doldur boşalt modeliyle,şirketin hisseleri alınacak imkb de satılacak,sonuçta şirketin sermaye artırımını halka yapılacaktı,universe capital burada sadece aracılık yapacaktı bir nevi komisyoncu gibi şirketten aldığı hisseleri halka satacaktı.frigo spk ya gitse dese ki ben frigo da yeni bir halka arz yapmak istiyorum dese veya bedelli sermaye artırmak istese veya eş anlı sermaye azaltımı artırımı yapmak istese spk buna izin verirmi?spk nın buna izin vermeyeceğini bildiklerinden bu metodu deniyorlar.bu metod yatırımcının aleyhine bir metoddur.spk bu tür uygulamalara kesinlikle izin vermemelidir.

  • 19 Mart 2013 09:40

    bencede bu universe ve bi çoçuk vardı başında çok konuşan bu kişiler incelenmeli

  • engin19 Mart 2013 08:38

    10 yıldır borsada hisse senedi alıp satıyorum. borsada edindiğim en büyük tecrübelerden biri de şu oldu. eğer bir hissenin borsadaki fiyatı yıllarca 1 tl nin altında işlem görüyorsa o hisse sakat hissedir. buna benzer çok sayıda hisse var borsada. bazı hisselerin fiyatları maalesef 50 krş ile 1 tl arasında uzun yıllar geçmesine rağmen hala aynı fiyatlarda. ( bazı istisnalar hariç ) anladım ki bu hisselerden uzak duracaksın arkadaş. bir de blançolarına da bakmayı unutmayın.