E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİngiltere’de halka arz şirketi yüzde 72 kaybettirdi---

İngiltere’de halka arz şirketi yüzde 72 kaybettirdi

İngiltere’de halka arz şirketi yüzde 72 kaybettirdi
25 Ekim 2023 - 16:57 borsagundem.com

Afrika piyasasında ödeme işlemlerini kolaylaştırma vaadiyle halka arz olan fintek firması CAB Payments’ın hisseleri aylar sonra yatırımcılarına %72 kaybettirdi.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere merkezli fintek firması CAB Payments’ın hisseleri Londra borsasında listelenmesinden aylar sonra %72 değer kaybetti. İngiltere halka arz pazarı için yılın en parlak gelişmesi gibi görünen şirket kâr uyarısında bulunmasının ardından yatırımcıların gazabına uğradı.

Financial Times’ın haberine göre işletmelerin “ulaşılması zor pazarlara” ödeme yapma konusunda uzmanlaşan ve 490’dan fazla kurumsal müşterisi olduğunu belirten şirket bu yılki gelir tahminini neredeyse beşte bir oranında düşürdü.

Şirket, Nijerya Nairası’ndaki keskin düşüşün yanı sıra yerel merkez bankalarının Orta Afrika Frangı (CAF) ve Batı Afrika Frangına (WAF) yaptığı son müdahalelerinin hem şirketin kâr marjlarını hem de işlem hacmini vurduğunu söyledi.

Kamerun, Fildişi Sahili ve Senegal’in de kullandığı üç para birimi yılın son çeyreğinde CAB Payments’ın gelirlerinin yüzde 30’unu oluşturması bekleniyor. CAB bu tablonun düzelmemesi durumunda yıllık bazdaki gelir tahminlerinin tehlikede olacağını da ekledi.

CAB aynı zamanda, döviz ve ödeme teknolojisini kullanarak gelişmekte olan ve sınır pazarları dünyanın geri kalanına bağlayan bir İngiliz bankası Crown Agents Bank'ın da holding şirketi konumunda.

Canaccord Genuity analistleri şirketin gelecekteki gelirlerini herhangi bir kesinlik derecesiyle tahmin etmenin zor göründüğünü ve bunun borsalardaki acımasız satışları tetiklemeye yardımcı olduğunu belirtiyor.

CAB hisseleri halka arzdan bu yana yüzde 72 düşüşle 60,8 sterline geriledi. Grubun temmuz ayındaki 851 milyon sterlinlik piyasa değeri ise 155 milyon sterline geriledi.

Fintek şirketinden gelen uyarı, grubun üçüncü çeyrek gelirlerinin yüzde 10 arttığını bildirmesinden altı hafta sonra geldi. Canaccord analistleri, bu kadar kısa bir sürede yaşanan bu hızlı bozulmayı merkez bankalarının CAF likiditesini azaltmasına ve dolayısıyla Londra'da işlem gören şirketin WAF ticareti yapmasının zorlaşmasına bağladı.

CAB'nin CEO'su Bhairav Trivedi, FT’deki açıklamasında merkez bankalarının müdahalesinin "şirket yönetiminin kontrolü dışında" olduğunu ve öngörülemeyeceğini söyledi.

Çamaşır deterjanı üreticisi WE Soda'nın önerdiği 7,5 milyar dolarlık halka arzı geri çekmesinden bir ay sonra gelen CAB'nin halka arzı, küresel halka arz kıtlığından özellikle sert bir şekilde etkilenen Londra borsasında memnuniyetle karşılanmıştı. Özel amaçlı halka arz şirketleri dışarıda tutulduğunda CAB’nin halka arzı bu yıl Londra borsasındaki en büyük olaydı.

FT haberinde ismi verilmeyen bir bankacı, CAB'nin hisselerindeki çöküşün, şirketlere için cazibesini artırmaya ve New York Borsası’ndan daha fazla halka arz payı çekmeye çalışan Londra için "mutlak bir felaket" olduğunu söyledi.

Londra Menkul Kıymetler Borsası Grubu'nun verilerine göre, Londra bu yıl 23 halka arzdan sadece 954 milyon sterlin topladı. Bu rakam 2022'de ise 1,6 milyar sterlindi.

Trivedi, Londra borsasında listelenmekten pişmanlık duymadığını ve "yapılacak doğru hamlenin bu olduğunu" da sözlerine ekledi. CEO hisse fiyatı hakkında yorum yapmaktan kaçındı ve istifa etmeyi düşünmediğini söyledi.

CAB’nin en büyük ortağı olan Afrika odaklı özel sermaye grubu Helios Investment Partners, şirketin %45’lik hissesini tutuyor. Helios halka arz için hisse satmadan önce ise şirketin %72’sini elinde bulunduruyordu. Bloomberg verilerine göre, Fidelity ve BlackRock sırasıyla yüzde 7,5 ve yüzde 6,4’lük hisseyle şirketin en büyük ikinci ve üçüncü en büyük hissedarları.

Helios ve BlackRock konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. Fidelity ise yorum talebine yanıt vermedi.

İşletmesinde keskin bir bozulma ile karşı karşıya kalan CAB, salı günü yaptığı açıklamada, kâr üzerindeki etkiyi hafifletmek için "maliyet azaltma ve verimlilik önlemleri" uygulayacağını söyledi.

Peel Hunt Analisti Gautam Pillai, CAB’nin yaptığı uyarıyı "önemli" olarak nitelendirdi ve hisseler üzerindeki notunu düşürdü. Daha önce şirket 475 sterlin hedef hisse fiyatıyla "al" tavsiyesiyle derecelendirmişti. Ayrıca Canaccord da salı günü hisseler üzerindeki satın alma notunu düşürdü.

Hem Canaccord hem de Peel Hunt, rakip İngiltere’deki diğer bir komisyoncu Liberum Capital ile birlikte halka arzın sorumlusuydu.

Halka arzın baş danışmanları ise Barclays ve JPMorgan’dı. İngiliz düzenleyici kuruluş verilerine göre JPMorgan Varlık Yönetimi de geçen CAB hisselerinden küçük bir miktar satın almıştı. JPMorgan Varlık Yönetimi torum taleplerine cevap vermedi.

Hisselerdeki çöküşe rağmen Trivedi, CAB'nin hâlâ "sağlam bir satış hattına" sahip olduğu konusunda ısrar ediyor. Ancak fintek firması zorlu piyasa koşullarının bazı yerlerde haftalarca, aylarca ve hatta daha uzun süreler etkisini hissettirebileceğini paylaştı.

Wall Street’te resesyon endişesi yeniden alevleniyor

 

Telegram'dan halka arz planı

 

Bahis soruşturması: Tonali için karar verildi!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)