E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisİNGİLTERE'DEN SPK'YA TEŞEKKÜR YAZISI---

İNGİLTERE'DEN SPK'YA TEŞEKKÜR YAZISI

İNGİLTERE'DEN SPK'YA TEŞEKKÜR YAZISI
22 Şubat 2010 - 08:22 borsagundem.com

Genel Enerji’nin CEO’su Mehmet Sepil’in de aralarında bulunduğu 3 Türk yöneticiye 1.16 milyon sterlinlik rekor ceza kesen İngiltere Sermaye Piyasası Kurulu FSA, inceleme sırasında SPK’dan bilgi istedi. Verilen destekle soruşturmayı tamamlayan İngiliz FSA, Türk SPK’sına teşekkür yazısı yazdı...

Gülümhan GÜLTEN / VATAN Çukurova Grubu’nun enerji prensi olarak tanınan Mehmet Sepil’e İngiltere’de kesilen “içerden öğrenenlerin ticareti” (insider trading) cezasında, Türkiye’den SPK büyük katkısı olduğu ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre, Çukurova Grubu’na bağlı Genel Enerji’nin CEO’su Mehmet Sepil’in de aralarında bulunduğu 3 Türk yönetici, birkaç ay önce İngiltere’nin sermaye piyasası otoritesi olan FSA tarafından soruşturmaya takıldı. Çukurova Grubu’nun hakim ortak olduğu petrol şirketi Genel Enerji’nin İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil ve bazı yöneticiler hakkında yürütülen soruşturma kısa sürede derinleştirildi. Londra Borsası’na kote Heritage Oil şirketinin hisseleriyle ilgili olarak “içeriden öğrenenlerin ticareti” yaparak haksız kazanç sağladıkları iddiasını ineleyen FSA, Türkiye’ye bir yazı yazarak, SPK’dan yardım istedi. Belgeler İngiltere’ye gitti FSA’nın isteği üzerine Mehmet Sepil başta olmak üzere söz konusu şirket yöneticileriyle ilgili kendisinde bulunan bilgi ve belgeleri FSA’ya gönderen SPK, İngiltere’de yürütülen soruşturmanın gelişimi için de belirleyici oldu. SPK’nın bilgi paylaşımının ardından İngiliz FSA, söz konusu isimlere 1.16 milyon sterlinlik rekor ceza kesti. İngiliz SPK’sı, Türk CEO’ya ve diğer 2 yöneticiye kestiği rekor cezanın ardından Türk SPK’sına “katkıları” için teşekkür yazısı yazdı. SPK kaynakları, İngiltere’nin Finansal Hizmetler Otoritesi’nin SPK’dan istediği yardım talebinin, Türkiye’nin de üye olduğu Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonları örgütü IOSCO kurallarına göre yapıldığını belirtiyor. Türkiye de SPK’yla üye olduğu bu uluslararası kuruluşta etkin bir role sahip. Kuruluşta belirli komitelerin de başkanlığını yürüten SPK’nın, bu nedenle kendisine İngiltere’nin FSA’sından gelen bilgi talebini hemen yerine getirdiği vurgulanıyor. İngiliz FSA’nın talebini karşılayarak soruşturmada lojistik destek veren SPK’nın da kendi yürüttüğü incelemelerde aynı şekilde diğer üye kuruluşlardan bilgi aldığı belirtiliyor. İngiltere’de insider trading için verilen en yüksek ceza İngİlİz FSA, Çukurova Grubu’nun hakim ortak olduğu petrol şirketi Genel Enerji’nin CEO’su Mehmet Sepil’i Londra Borsası’na kote Heritage Oil şirketinin hisseleriyle ilgili olarak içeriden öğrenenlerin ticareti suçunu işleyerek haksız kazanç sağladığı gerekçesiyle geçtiğimiz hafta 967 bin sterlin para cezasına çarptırmıştı. Sepil’in yanı sıra Genel Enerji’nin Ticaret Müdürü Murat Özgül’e 105 bin, Araştırma Müdürü Levent Akça’ya da 94 bin sterlin para cezası vermişti. Karamehmet’in enerji prensi olarak bilinen Sepil böylelikle, İngiltere’de içeriden öğrenenlerin ticaretini yaptığı için en büyük para cezasına çarptırılan kişi olmuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)