E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİnsan yatırımcılar korkuyor robotlar hisse alıyor---

İnsan yatırımcılar korkuyor robotlar hisse alıyor

İnsan yatırımcılar korkuyor robotlar hisse alıyor
15 Mayıs 2023 - 16:39 borsagundem.com

Küresel piyasalardaki belirsizlik birçok aktif fon yöneticisinin hisse senetlerinden uzaklaşmasına yol açtı. Ancak algoritmalar üzerinden yatırım yapan fonlarsa düşen volatilite nedeniyle hisse senetlerinde yoğunlaştı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İnsanların yönetimde olduğu küresel fon yöneticileri ekonomik belirsizlikler ve ABD bankacılık sisteminin sağlığı konusunda endişeleniyor. Ancak Financial Times’ın haberine göre algoritmik olarak yönlendirilen bazı hedge fonları son on yılın en hızlı oranlarıyla satın alım işlemlerini artırdı.

Quant fonları olarak da bilinen algoritmik fonlar düşen piyasa volatilitesine cevap olarak ABD borsalarında pozisyon alıyor ve aktif yatırımcılar kenarda beklerken piyasaların desteklenmesine yardımcı oluyor.

Nomura’nın Hisse Senetleri Türevleri Stratejisti Charlie McElligott, “Sistematik yeniden pozisyon alımları bu yıl kurumsal geri alımlar dışındaki ana talep kaynağı olmuştur” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre “quant” fonlar diğer adıyla sistematik fonlar piyasalardaki trendleri otomatik olarak algılamak ve farklı pazarlarda ivme kazanmak için algoritmalarını kullanır.

Bank of America'nın yakın tarihli bir araştırma notu, "boğa piyasası yatırımcılarının nesli tükenmekte olan bir tür haline geldiğini" ilan ederek birçok yatırımcının görüşlerini özetlemişti. Ancak quant fonları arasındaki eğilim, ABD borsasının yaygın ayı piyasası algısına rağmen piyasaların bu yıl neden şaşırtıcı derecede dirençli olduğunu gösterir nitelikte. Zira S&P 500 Endeksi bu yılın başından itibaren yüzde 8’lik bir yükseliş gösterdi.

McElligott quant fonlar için, “Bu fonlar hızlı ve duygusal olmayan bir şekilde hareket eder. Bilançolar üzerinden ayrışmazlar ya da enflasyonun kalıcılığı hakkında görüş almazlar. Tüm mesele fiyat trendleri ve momentumla ilgilidir” açıklamasında bulundu.

Sistematik stratejiler arasında üç farklı tür bulunuyor. Bu üç tür, “volatilite kontrol” fonları, emtia ticareti danışmanı fonlar ve “risk paritesi” fonları olarak belirtiliyor. Yaklaşımlar farklılık gösterirse de bu üç fon da varlıkları tahsis ettikleri yerin kritik itici güçleri olarak gerçekleşen ve beklenen piyasa oynaklığına güvenir.

Nomura, yalnızca volatilite kontrol fonlarının son üç ayda ABD hisse senetlerine yaklaşık 72 milyar dolar yatırım yaptığını tahmin ediyor. Bu rakam son on yıldaki üç aylık yatırım akışının %80 üzerinde. Deutsche Bank’ın bir başka analizi de sistematik fonların hisse senedi yatırımlarının Aralık 2021’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını gösterdi.

Buna karşın Deutsche analizine göre aktif fon yöneticilerinin hisse senedi yatırımları da bir yılın en düşük seviyesine yaklaştı.

2022 boyunca piyasalardaki vahşi dalgalanmalar, sistematik fonları hisse senedi yatırımlarını azaltmaya ve hatta daha fazla düşüşün gerçekleşeceğine yönelik yatırım yapmaya teşvik etti. S&P 500 Endeksi geçen yıl %19’luk düşüş gösterdi.

2022 boyunca piyasalardaki vahşi dalgalanmalar, sistematik fonlara olan yatırımları azaltmaya ve hatta daha fazla düşüşe bahis yapmaya teşvik ederek gerilemeyi daha da kötüleştirdi. Bununla birlikte, ABD faiz oranı ile ilgili endişelerin artması ve küresel ekonominin sağlığının hafiflemesi nedeniyle oluşan volatilite dördüncü çeyrekten bu yana çarpıcı bir şekilde düştü.

Gelecek aya ilişkin beklenen borsa dalgalanmalarını yansıtan ve korku endeksi olarak da bilinen VIX Endeksi bu yıl şimdiye kadar 57 kez uzun vadeli ortalamasının altında kapandı. 2022'nin tamamında sadece 23 kez bunu yapabilmişti. Nisan ayında, Cboe Geriye Dönük Volatilite Endeksi, Kasım 2021'den bu yana en düşük seviyesine ulaştı ve yakın tarihli bir toparlanmadan sonra bile, geçen yılın ortalamasının yarısından daha az kaldı.

McElligott'a göre, bu düşüşler otomatik olarak birçok quant fonunun hisse senedi yatırımlarını artırmasını sağlıyor.

Deutsche Stratejisti Parag Thatte, “İsteğe bağlı yatırımcılar şu ana kadar bu ralliye katılmayı reddettiler” diyor. Stratejist yatırımcıların ocak ayında yıla güçlü bir başlangıç yaptıktan sonra ABD hisse senetlerine yatırımlarını kısa bir süre artırmaya başladıklarını, ancak mart ayında Silicon Valley Bank’in çöküşünün ardından ABD bankacılık sektörü hakkında endişelerin tetiklemesiyle yatırımlarını tekrar ertelendiklerini söyledi.

Hisse senetlerine yatırımların azalması birçok yatırımcının zayıf performans vermesine de neden oldu. Bank of America'ya göre, aktif olarak yönetilen yatırım fonlarının üçte ikisi, portföy yöneticilerinin ralliye hazırlıksız yakalanması nedeniyle ilk çeyrekte performans kriterlerini geçemedi.

Morgan Stanley'den hisse senedi uyarısı: Keskin dalgalanmalar tetiklenebilir

 

Dolardaki sıçrama borç tavanına mı çarpacak?

 

ABD temerrüde düşerse yatırımcılar nereye sığınacak?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)