E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYatırımcı Köşesiİpek Enerji ve İdealist GYO sorusu---

İpek Enerji ve İdealist GYO sorusu

İpek Enerji ve İdealist GYO sorusu
16 Ağustos 2024 - 09:25 borsagundem.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler...

GELİR VE KÂRI BÜYÜTMESİ HİSSEYİ DESTEKLEYECEK

SORU- İpek Enerji önümüzdeki günlerde nasıl bir hareket sergiler?
Hanifi Yıldız

CEVAP- Borsanın kısa zaman aralıklarında gerçekleştirdiği hareketlenmelerde güncel olaylar ve gelişmeler belirleyici olmakta. Ülkedeki sosyal ve ekonomik gelişmeler ya da bölgesel hareketlilik gibi birçok farklı etken fiyatlarda dalgalanmalara yol açabilmekte. Profesyoneller bu dalgalanmalardan istifade ederek kazançlarını artırma yoluna giderler. Bireysel yatırımcıların kısa vadede dalgalardan yararlanma arzusu ise kazanç olasılığından ziyade zarar ihtimalini artıran bir yönelimdir. Bu nedenle hisselerin kısa vadeli hareketlerini takip ederek nereye geleceğini tespit etmeye çabalamaktan ziyade, uzun vadede yönelimini tespit edebilmek düşük riskle getiri olasılığını güçlendirecektir. İpek Enerji’yi de bu çerçevede değerlendirmekte yarar var.

Ana gelir kaynağı altın olan İpek Enerji, geçtiğimiz yıl 5,37 milyar TL gelir elde ederken bunun ağırlıklı kısmı altın kaynaklı oldu. Petrol faaliyetleriyle alakalı ise henüz bir geliri bulunmuyor. Şirket son açıkladığı 2024 üç aylık mali tablolarında gelirini yüzde 2 artırarak 3 milyar TL’ye çıkardı. Bu tutarın 2,92 milyar TL’si külçe altın satışlarından geliyor. Şirketin artan gelirine rağmen dönem sonunda zarar yazdı. Bununla birlikte şirketin esas faaliyetlerinden ötürü kâr edebilmesi önemli. Söz konusu durum, ilerleyen süreçte firmanın kâr etme potansiyelini içinde taşıdığını gösteriyor.

Hissenin fiyatı ise zaman zaman yatayda hareket etse de uzun vadede yükselişini koruyor. Son olarak Ekim 2023’te en yüksek 58,15 TL’ye kadar çıktı. Buradan gelen satışların ardından 29,12 TL’ye kadar geriledi. Sonrasında piyasaya gelen alıcılarla toparlanan hisse, şimdilerde 49,06 TL seviyelerinde işlem görüyor. Şirketin güçlü bir gelir ve kârlılığa dönebilmesi hisseyi destekleyecektir.


BEDELLİDEN GELECEK NAKİTLE DEPOYU TAMAMLAYACAK

SORU- İdealist GYO neden düşüyor? Şirket hakkındaki düşünceniz nedir?
Mehmet Yürür

CEVAP- Hisse senetlerinin fiyatı üzerinde birçok faktör etkide bulunabilmektedir. Bazen bu etkenlerden bir öne çıkarken bazen birkaçı aynı anda etkide bulunabilir. Gelişmelere ve konjonktüre göre değişen faktörleri kısa süreli işlemlerde bulunan profesyoneller daha yakından takip eder. Bireysel yatırımcılar ise daha ziyade şirketin mali performansı ile ilgilidir.

İdealist GYO ile ilgili yakın tarihli gelişme şirketin bedelli sermaye artırımının SPK tarafından onaylanmasıyla alakalı. Şirket, 2021 yılında yüzde 400 bedelli sermaye artırımı sonrasında geçtiğimiz yıl Aralık 2023’te tekrar yüzde 400 bedelli sermaye artırım kararı aldı. Ancak daha sonra bu oranı Mart 2023’te yüzde 200’e çekti. SPK’nın bedelli sermaye artırım kararını onaylaması sonrası ortaklar 14-29 Ağustos tarihleri arasında rüçhan haklarını kullanması gerekiyor.

Şirket bedelli sermaye artırımından elde edeceği net 99,3 milyon TL’yi İzmir Aliağa’da geliştirdiği lojistik depo projesinin finansmanında kullanacak. Deponun hızlı şekilde tamamlanarak kira geliri elde etme çabası bulunuyor.

Hissenin fiyatı ise Ağustos 2023’te düzeltilmiş verilerle en yüksek 3,70 TL’den kapanış yaptıktan sonra geriledi. Şirket geçtiğimiz yıl aralık ayında bedelli kararı alırken Ocak 2024’ten itibaren fiyatın tekrar yukarı yöneldiği gözlendi. Bu durum bedelli sermaye artırımının fiyat üzerinde etkili olmadığı değerlendirmesini destekliyor. Hissede yaşanan dalgalanmanın daha ziyade piyasadaki genel hareketle alakalı olduğu söylenebilir.

Yabancılar borsada hangi hisseleri alıyorYabancılar borsada hangi hisseleri alıyor

 

Günün önemli şirket haberleri 16/08/2024Günün önemli şirket haberleri 16/08/2024

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 2,95
En Yüksek: 2,98
En Düşük: 2,92
Değişim -0,34 %
FK: 0,00
PD / DD: 2,50
İşlem Hacmi 5.284.926
Toplam Adet: 1.793.776
Ağırlıklı Ort.: 2,95
Son Değer: 43,50
En Yüksek: 44,46
En Düşük: 42,38
Değişim 1,45 %
FK: 0,00
PD / DD: 1,52
İşlem Hacmi 430.022.096
Toplam Adet: 9.813.077
Ağırlıklı Ort.: 43,72
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)