E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıIrak'ta petrol şoku!---

Irak'ta petrol şoku!

Irak'ta petrol şoku!
24 Eylül 2011 - 11:34 borsagundem.com

Irak'ta petrol anlaşmaları konusunda kritik yasa değişikliği

Irak yönetimi uzun zamandır beklenen petrol ve doğalgaz yasası taslağında kritik bir değişiklik yaparak kendisine ülkenin rezervleri üzerinde daha fazla söz sahibi olma hakkı tanıdı. Bağdat yönetiminin bu kararının Kuzey Irak’ta çatışmalara yol açması bekleniyor.Reuters’ın bir kopyasına ulaştığı tasarıyla, 2007 yılında siyasi blokların kabul ettiği yasada yer alan, bölgesel yönetimlerin kendi denetimlerindeki topraklarda bulunan rezervler üzerinde kısmi yetki sahibi olma hakkı ortadan kalkıyor. Dünyanın dördüncü en büyük petrol yataklarına sahip Irak’ta, petrolün çıkarılması ve pazarlanması işlerinin yönetimi Bağdat hükümetine veriliyor.
Böylece Kürtlerin yaşadığı bölgelerdeki petrol havzalarının da önümüzdeki dönemde yapılacak ihalelere katılması söz konusu olabilecek. Kürtler daha önce böyle bir durumu kabul etmeyeceklerini açık bir dille ifade etmişti.
Yasanın 2007 yılında versiyonuna göre petrol bakanlığı sadece keşfedilmiş ancak çalıştırılmaya başlanmamış havzalar üzerinde söz sahibiydi.
ANLAŞMAZLIK ASLINDA YILLARDIR SÜRÜYOR
Bu değişikliğin Başbakan Nuri el Maliki hükümetiyle iktidardaki koalisyonun bir parçası olan ve Irak meclisinde etkili bir konumda bulunan Kürtler arasında siyasi bir savaş başlatması güçlü bir olasılık.
Irak’ın Maliki liderliğindeki, Arap ağırlıklı hükümeti ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi arasında Kürtlerin yaşadığı toprakların kontrolü üzerinde yıllardır anlaşmazlıklar yaşıyor. Bu anlaşmazlıklar yüzünden Kuzey Irak’tan petrol ihracatı Ekim 2009’dan Şubat 2011’e kadar durdurulmuştu.
"HENÜZ KRİZ NOKTASINDA DEĞİLİZ"
Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Kürt milletvekili, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Bu konunun çözülmesi için müzakereleri sürdürüyoruz. Henüz Maliki hükümetine ateş açma noktasına gelmedik” dedi.
Kabinenin Ağustos sonunda kabul ettiği yasa değişikliği oylama için meclise gönderildi ancak parlamento sözcüsü Usame el Nuceyfi çözüm için uzun bir süreye ihtiyaç olduğunu belirtti.
Nuceyfi, “Değişiklik petrol anlaşmaları imzalama yetkisini merkezi hükümetin ve petrol bakanlığının elinde topluyor. Ancak Kürtler anlaşmalar konusunda daha fazla güç istiyor” dedi.
BAKANLIK: SEKTÖRÜN GELİŞİMİ İÇİN
Petrol Bakanlığı Sözcüsü Asım Cihad ise “Yeni bir petrol yasasının uygulamaya konması Irak’ın enerji sektörünün geliştirilmesi için çok önemli. Biz de siyasi mücadeleden uzak, yeni bir yasa arayışındayız” dedi.
Cihad, “Tasarıdaki her türlü tartışmalı detayın çözümlenmesi siyasetçilerin değil teknokratların işidir” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)