E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiİran bunu da yaptı---

İran bunu da yaptı

İran bunu da yaptı
21 Eylül 2012 - 07:18 borsagundem.com

İran başa çıkamadığı internet için çözümü buldu

İran sonunda kendi internetini kuruyor. Bu ay sonuna kadar resmi kurumların kullanıma geçeceği Çin işi yeni internet şebekesi ile İran küresel internetten kopacak. Muhaliflerin dış dünyaya açılması çok zorlaşacak.
NÜKLEER programı yüzünden ağır yaptırımlar altında olan İran dünyaya açılan tek penceresi olan internetin de yerli versiyonunu kuruyor. Amerikan Washington Post gazetesinin haberine göre İran hükümeti “Batı’nın etkisini sınırlamak ve siber saldırılara karşı korunmak amacıyla” ulusal bir internet şebekesi kurmakta kararlı. Küresel internetten ayrılacak olan ulusal şebeke için teknik altyapı hazırlanmaya başladı. Daha önce kapalı bir internet şebekesine ciddi yatırım gerektiren altyapısı yüzünden şüpheyle yaklaşan İran yönetimi, nükleer tesislerine yönelik saldırıların artması sonrası bu konudaki çalışmalarını hızlandırdı. Geçen ay İran iletişim ve enformasyon bakanlığı eylül sonuna kadar hükümet kurumları ve askeri birliklerim yeni şebekeyi kullanmasına yönelik planı açıkladı.
Amerikalı güvenlik araştırmacıları ilk kez, İranlıların kendi planlarıyla uyumlu bir operasyonel şebeke kurduklarına dair kanıtlar gördüklerini belirtti. Hatta İran kendine özgü filtreleme yöntemini de geliştirdi. Şebekenin altyapısı ise dünyaca ünlü Çinli bilişim devi Huawei imzası taşıyor. W. Post’un ele geçirdiği bir rapora göre şebeke, “halihazırda geniş oranda erişime sahip”. İranlı yetkililer yeni kapalı internetle İranlı muhaliflerin izlenmesini imkansız kılan ABD fonlu programlarla kolayca mücadele edebilecek. Ayrıca yeni internet halen telefon hatlarıyla erişim sağlayan İran için daha elverişli olacak. İran ulusal internetine www ile girmek mümkün olmayacak. Ülkede erişim hızı oldukça yavaş ve bunun videoların izlenmemesi için kasıtlı yapıldığı görüşü hakim. Facebook ve YouTube gibi birçok site ise engelleniyor.
Çöpçatan siteleri serbest
Sosyal medya ve flört sitelerine sıkı baskı uygulayan İran yönetimi ülkede evlenme ve doğum oranlarının düşmesi üzerine çöpçatan sitelerine izin verme kararı aldı. İran Spor ve Gençlik Muhammed Abbasi, “Yeni evlilik yasası onaylandığında bakanlığımız kültür bakanlığıyla eş bulma sitelerine izin verilmesi konusunda çalışacak” açıklamasını yaptı. İran Dini Lideri Ali Hamaney nüfusun 200 milyona çıkması çağrısı yapmıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)