E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİran devlet televizyonu: Hamas lideri Haniye öldürüldü---

İran devlet televizyonu: Hamas lideri Haniye öldürüldü

İran devlet televizyonu: Hamas lideri Haniye öldürüldü
31 Temmuz 2024 - 06:30 borsagundem.com

İran devlet televizyonunun haberinde Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da düzenlenen terör saldırısında öldürüldüğü aktarıldı.

Hamas lideri İsmail Haniye'nin, İran'ın başkenti Tahran'da kaldığı konutunda uğradığı saldırıda öldürüldüğü bildirildi.

İran devlet televizyonunun Devrim Muhafızları Ordusunun açıklamasına dayandırdığı habere göre, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Tahran'da kaldığı konutuna düzenlenen terör saldırısı sonucu yaşamını yitirdi. Saldırıda Haniye'nin bir korumasının da hayatını kaybettiği aktarıldı.

Hamas, Haniye’nin saldırıda hayatını kaybettiğini doğruladı

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, Haniye'nin yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın görevi teslim törenine katılmak için Tahran'da bulunduğu belirtildi.

Haniye'nin, İsrail ordusunun tören sonrası Tahran'daki konutuna düzenlenen hava saldırısında hayatını kaybettiği aktarıldı.

İran basını, Haniye'nin bulunduğu konutun havadan saldırıya uğradığını duyurdu

İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı, Haniye'nin Tahran'ın kuzeyinde Devrim Muhafızları Ordusu'nun korumasındaki gaziler için hizmet veren bir konutta 02.00 sularında havadan atılan bir mermiyle hedef alındığını duyurdu. 

Haniye'nin naaşının Doha'da defnedilmesi bekleniyor

Hamas kaynaklarından alınan bilgiye göre, Hamas ve İranlı yetkililer arasında Haniye'nin cenaze töreni ve defin işlemleri için görüşmeler devam ediyor.

Buna göre, Haniye'nin cenaze törenin Tahran'da yapılması, ardından defnedilmek üzere Katar'ın başkenti Doha'ya nakledilmesi planlanıyor.

İran ve Hamas yetkilileri konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapmadı.

İran'dan başsağlığı 

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani de İsmail Haniye için Filistin halkı ve Hamas'a başsağlığı dileğinde bulundu.

İran dışişleri bakanlığına ait internet sitesi, Kenani'nin konuya ilişkin yazılı açıklamasını yayımladı.

Haniye'nin Filistin'in kurtuluşu için verdiği mücadeleden övgüyle söz eden Kenani şu ifadeleri kullandı:

"Haniye'nin Tahran'da şehadeti münasebetiyle, büyük Filistin halkı, Hamas, tüm Filistin direniş grupları ve Filistin değerlerini savunan ülkelere tebrik ve başsağlığı diliyorum. Haniye'nin Tahran'da şehadeti İran ile Filistin ve direniş (güçleri) arasındaki derin ve kopmaz bağı güçlendirecektir."

"Haniye'ye yönelik suikast, devlet terörüdür"

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Arif ise suikasta uğrayan Hamas lideri Haniye için Filistin halkı ve Hamas'a başsağlığı diledi.

Arif açıklamasında, "Haniye'ye yönelik suikast, devlet terörünün tezahürü olup, uluslararası toplumun Siyonist rejimin süregelen suçları ve uluslararası düzenlemeleri açık ve art arda ihlalleri karşısında sessiz kalmasının sonuçlarından biridir." ifadelerini kullandı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani de İsmail Haniye için Filistin halkı ve Hamas'a başsağlığı dileğinde bulundu.

İran dışişleri bakanlığına ait internet sitesi, Kenani'nin konuya ilişkin yazılı açıklamasını yayımladı.

Haniye'nin Filistin'in kurtuluşu için verdiği mücadeleden övgüyle söz eden Kenani şu ifadeleri kullandı:

"Haniye'nin Tahran'da şehadeti münasebetiyle, büyük Filistin halkı, Hamas, tüm Filistin direniş grupları ve Filistin değerlerini savunan ülkelere tebrik ve başsağlığı diliyorum. Haniye'nin Tahran'da şehadeti İran ile Filistin ve direniş (güçleri) arasındaki derin ve kopmaz bağı güçlendirecektir."

Bu arada İran'da, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye yönelik suikast nedeniyle 3 gün yas ilan edildi.

Netanyahu'nun ofisi bakanlardan Haniye suikastına dair konuşulmamasını istedi

Hamas ve İran Devrim Muhafızları, Haniye'nin hayatını kaybettiği saldırının arkasında İsrail'in olduğunu açıkladı.

İsrail resmi makamları ise Haniye suikastına dair sessizliğini korumaya devam ediyor.

İsrail basınında çıkan haberlerde, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ofisinin, kabine üyelerine Haniye suikastına ilişkin değerlendirmeden kaçınmalarını istediği belirtildi.

Beyaz Saray: Haniye'nin İran'da öldürüldüğüne dair haberleri gördük

Beyaz Saray, Hamas lideri İsmail Haniye'nin İran'da öldürüldüğüne ilişkin haberleri gördüklerini bildirdi.

CNN'de yer alan ismi belirtilmeyen Beyaz Saray yetkilisinin açıklamasında, " İsmail Haniye'nin İran'da öldürüldüğüne ilişkin haberleri gördük." ifadesi kullanıldı.

Yetkilinin konuyla ilgili detaylı bilgi vermediği aktarıldı.

İsrail ordusu, Haniye’ye yönelik suikast hakkında yorum yapmaktan kaçındı

İsrail ordusu, Hamas lideri İsmail Haniye‘’ye yönelik İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen saldırıyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

AA muhabirinin telefonla ulaştığı İsrail Ordu Sözcülüğü Birimi yetkilisi, “Haniye’nin Tahran’da düzenlenen İsrail saldırısında öldürüldüğünü doğruluyor musunuz?” yönündeki soruya, “Bu konuda yorum yapmıyoruz.” şeklinde cevap verdi.

İsrailli aşırı sağcı Bakan, Haniye suikastını sevinçle karşıladı

İsrail'in aşırı sağcı Miras Bakanı Amichay Eliyahu, sosyal medya hesabından Haniye suikastına ilişkin paylaşımda bulundu.

Haniye suikastının barış getireceğini iddia eden Eliyahu, "Haniye'nin ölümü dünyayı daha güzel hale getirecek." ifadesini kullandı.

Aşırı sağcı Bakan, Hamas liderine hakaret ederek, "Artık hayali barış/teslimiyet anlaşmaları yok." yorumunda bulundu.

Filistin Devlet Başkanı Abbas bir günlük yas ilan etti

Filistin resmi ajansı WAFA'da yer alan haberde, Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, eski Başbakan Haniye için bugünü yas ilan ederek bayrakların yarıya indirilmesini istediği belirtildi.

Filistin Hükümetinden yapılan açıklamada da "Eski Başbakan ve vatansever lider Haniye'ye yönelik haince suikastı kınıyoruz." denildi.

Açıklamada, Filistin halkı ve gruplarına da İsrail'in saldırılarına karşı ulusal birliklerini artırma çağrısının yapıldı.

Filistin Ulusal Girişim Hareketi Genel Sekreteri Mustafa el-Bergusi de yaptığı açıklamada, "İşgal ordusunun bu iğrenç suçu işlemesini kınıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kassam Tugayları: Savaşı yeni boyutlara taşıyan tehlikeli bir olay

Öte yandan, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın Telegram hesabından yapılan açıklamada, "Haniye’ye, İran’ın başkentinin kalbinde düzenlenen canice suikast; savaşı, tüm bölgede büyük etkileri olacak yeni boyutlara taşıyan önemli ve tehlikeli bir olaydır. Düşman, saldırı çemberini genişleterek, direniş liderlerine çeşitli alanlarda suikastlar düzenleyerek ve bölge ülkelerinin egemenliğini ihlal ederek yanlış hesap yaptı." ifadeleri kullanıldı.

Narsisizmin, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu "kör ettiği" değerlendirmesinde bulunulan açıklamada, Netanyahu’nun, "işgalcileri uçuruma sürüklediği, çöküşlerini ve Filistin topraklarından sonsuza dek yok olmalarını" hızlandırdığı savunuldu.

Açıklamada, "Artık bu siyonist ahlaksızlığa son verilmesinin, bu azgın düşmanın dizginlenmesinin, onun ortalığı karıştıran elinin kesilmesinin, saldırganlığından caydırılmasının zamanı gelmiştir. Düşmanın çeşitli alanlarda devam eden suçları nedeniyle tüm bölge ülkeleri ve halkları için tehlike çanları çalmaktadır. (Haniye suikastı), Filistin direnişini desteklemek için herkesi harekete geçirmelidir zira Filistin, tüm ümmetin ileri savunma hattıdır." ifadelerine yer verildi.

Filistin'de grev ve protesto çağrısı yapıldı

Öte yandan, Gazze'deki Filistinli grupların büyük bölümünü bünyesinde barındıran Filistin Ulusal ve İslami Güçler Komitesi, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin suikasta uğramasına tepki olarak genel grev ve temas hatlarında protesto çağrısı yaptı.

Komiteden yapılan yazılı açıklamada, "Büyük milli lider İsmail Haniye suikastı, uluslararası toplumun savaşı durdurma ve işgalcilerin işledikleri suçlardan yargılanması konusundaki acziyeti ışığında, Siyonist devlet terörü, soykırım, yıkım ve yok etme savaşı çerçevesinde gerçekleştirildi." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Filistin Ulusal ve İslami Güçler Komitesi, şehit komutan İsmail Haniye’nin yasının tutulduğu bir dönemde, tüm Filistin halkı ve dünyanın özgür halklarına, bu korkak suikastın halkımızın direnme ve dayanma iradesini kıramayacağını, aksine bağımsızlık ve özgürlük için haklarımıza, ilkelerimize, mücadelemize ve direnişimize bağlı kalarak ilerleme kararlılığımızı artıracağını teyit etmektedir."

Komite, Filistinlilere grev ve temas hatlarında protesto yürüyüşleri düzenleme çağrısı yaptı.

Haniye’nin vefat haberi, İsrail işgali altındaki Batı Şeria’daki cami hoparlörlerinden ilan edilirken birçok kentte de greve gidildi.

3 oğlu ve 4 torunu öldürülmüştü

İsrail ordusu, 10 Nisan'da Ramazan Bayramı dolayısıyla Gazze kentinin batısındaki Eş-Şati Mülteci Kampı sakinleri ve yakınlarıyla bayramlaşmaya giden Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin ailesinden birçok kişinin bulunduğu aracı vurmuştu.

Saldırıda 3 oğlu ve 4 torununu kaybeden Haniye, "çocuklarının Gazze'yi terk etmediğini, Kudüs'ün ve Mescid-i Aksa'nın kurtuluşu yolunda hayatlarını feda ettiğini" söylemişti.

Haniye'nin, İsrail ordusunun Ramazan Bayramı'nda düzenlediği saldırıda yaralanan torunu Melek Haniye de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti.

İsrail basınına göre, "Haniye'nin oğullarına düzenlenen suikast, İsrail ordusu ve istihbaratının işbirliğiyle" gerçekleştirilmişti.

Haniye, 6 Mayıs 2017'de Hamas Şura Konseyi tarafından Halid Meşal'in yerine Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı seçilmişti.

Erdoğan: Haniye suikastını şiddetle kınıyor ve lanetliyorumErdoğan: Haniye suikastını şiddetle kınıyor ve lanetliyorum

 

Haniye suikastına Türkiye'den şiddetli tepkilerHaniye suikastına Türkiye'den şiddetli tepkiler

 

Türkiye, Haniye'ye yönelik suikasti lanetlediTürkiye, Haniye'ye yönelik suikasti lanetledi

 

ABD Dışişleri Bakanlığı: İsrail'in tutuklulara ABD Dışişleri Bakanlığı: İsrail'in tutuklulara "insanca" davranması gerekir

 

Dışişleri Bakanı Fidan Barzani ile bir araya geldiDışişleri Bakanı Fidan Barzani ile bir araya geldi

 

BM: Gazze'de insanlar çöplüklerin arasında uyuyorBM: Gazze'de insanlar çöplüklerin arasında uyuyor

 

Beyrut'ta patlama: İsrail Hizbullah komutanını hedef aldıBeyrut'ta patlama: İsrail Hizbullah komutanını hedef aldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xyz31 Temmuz 2024 18:44

    ase53 denen Atatürk düşmanı arap sevici. O kadar seviyorsan arapları ve şehit olmayı Hatayda sınır kapısı var. Oradan yürüdünmü Golan tepeleri aşağıda. Ama yürek ister. Sıcak yatağını ve konforu için yalakalık yapma.

  • Baran01 Ağustos 2024 05:59

    Bu itin tasması çözülmüş ya  belediye toplasın ya da sahibi tasmasını taksın.  Hoooşt

  • Baran01 Ağustos 2024 01:36

    Bu  pvng. ide adam yerine koyu p  yorum atmaya deymez. 

  • Baran31 Temmuz 2024 12:39

    Bu İran nasıl bir ülke? Burnunun dibinde kaçıncı suikast?  Derin yapılanma kök salmış burada  İran önce içindeki münafık servisçileri temizlemeli.  Suikast olmuş hala İran dan ses yok. İşte birlik olamadığı için bu İsrail şerefsizleri  Orta doğu da cirit atıyor. Şu anda iktidarda chp-dem ittifalı olsaydı bizim de İran dan farkımız kalmaz hatta daha kötü olurdu. Öyle ya mavi vatana masal diyen şerefsiz embesiller  Azeri cephesine yaptığımız yardımlar bir tarafına batan haysiyetsizler hep aynı partide.

  • Mucise Reis ;)31 Temmuz 2024 18:51

    Mavi Vatan  = 10 Egede Türk adası işgal edilmiştir. İha var, siha var, uçak gemisi ayarında icatlar var...Eleştirdiğin Tansu zamanında bir bir şişme bot ile askerler Kardak a çıkartma yaptı. O zaman ki Vatanda... MAVİ vatan oluncamı kuzu çevirenelre ses çıkmıyor ? bu mavi vatanın haritasını çıkartalımda, hangi adalar bu sınır dışında kalıyor bilelelim. 10 adama sadece sınır dışında ? Vatan lafları ağızdan çıksada, bilet gerekli bilek. cenk eyleyecek ordun olsada yürek gerekli yürek...Arsa al, tarla al, ev al, vatandaşlık ver. Sonra vatan masalları  ile uyutuyor diyen bir kişiye saldır dur :D yaa bi git.. adam taklidi yap

  • xyz31 Temmuz 2024 18:41

    Yalama Baran biraz geçmişi hatırla senin ülkende başka ülke ajanlarının güpe gündüz Kaşıkçının öldürüldüğünü ne çabuk unuttun. Adamı asit varilinde erittiler. Ama hatırlamak işine gelmez. Daha başkalarınıda sayarım ama yüzün kızarmaz. İşin gücün CHP sen iflah olmaz hastasın.

  • Mucise Reis ;)31 Temmuz 2024 12:06

    ee islam ülkeleri hala.. yok başı açık yok kapalı. tartışmalara devam etsinler. merakım şu. hamas gerçekten bir devlet kursun kurdu diyelim sizce nasıl bir yönetim modeli gelecek ortadoğu da milletine halkına ? islam adına savaşan mücadele edenler. bağımsızlık ve toprakları için çalışanlar ve liderleri var. fakat halk neden birlik  beraberlik olamıyor? nasıl bir hayal veriyorlar milletine mücadele için? ortadoğu bunun için bataklıktır. ya fakirsin. ya zengin. ortası 1 yudum ekmeğe, bir yudum suya muhtaç kalabilir 1 gecedeçç böyle  oıuncada par aile satın alırsın rahat rahat. kaybedecek bişeyi olmayan millet, din ile terbiye edilemez. 

  • xyz31 Temmuz 2024 10:11

    İsrail'in Dünya ya neden ayar verdiğini anladınız mı? Adamlar başka ülkelerde operasyon yapıyor ve kendine göre terör örgütü liderlerini Lübnan ve İran da öldürüyor. Adamlar başkaları gibi boşa konuşmuyor ve ulusal çıkar için her şeyi yapıyor. Ortadoğu cehennemi burası. Zamanında burada İngiliz altınına tav olan sözde arap kardeşlerimiz ve dindaşlarımız bizi sırtımızdan bıçakladı. Ve şimdi dedelerinin bedelini ödüyorlar. Bizim bu bataklıkta işimiz olmamalı ve olamaz.

  • ase5331 Temmuz 2024 12:17

    boş yapma burda. filistinlileri filistinde ingilizlerin kucağına terkeden bizlerdik. ònce tek mermi atmadan filistinden, suriyenin kuzeyine çekilen komutanına bi bak

  • Hakikat 31 Temmuz 2024 09:50

    İran münafıksın

  • yorum31 Temmuz 2024 09:38

    Beyaz saray hem öldürtüyo hem de anında haberi servis ediyor bunkonuda çok hızlı ve şeffalar takdir ediyorum

  • Kaçkar KAPLANI31 Temmuz 2024 09:27

    Dünyanın başına bela olan 3 şeytan üçgeni devletler; ABD, İran ve İsrail

  • Fr31 Temmuz 2024 09:23

    İran bu utanç sana yeter?

  • Baran31 Temmuz 2024 11:19

    adamların halkı perişan, 3 kuruş için fransa, ingiltere, abd göçmenlik bürolarında 30-40 yıldır kuyruk olmuşlar. bu utanç değil de, filistinli birinin ölmesi mi utanç olacak

  • Tufan31 Temmuz 2024 07:26

    Yerini veren de irandır. Adam senin başkentine hava operasyonu yapıyor sende iran olarak gık çıkarmıyorsan ki bu savaş sebebidir işin içindesin.