E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisİran’a altın ihracatına ABD engeli---

İran’a altın ihracatına ABD engeli

İran’a altın ihracatına ABD engeli
28 Kasım 2012 - 10:46 borsagundem.com

ABD'nin İran'a karşı almaya hazırlandığı bir dizi yeni ticaret yasağının kıymetli madenleri de kapsayacağı bildiriliyor

Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Senato yetkilisi yeni yaptırımların "Türkiye'nin (İran'la) doğalgaza karşılık altın oyununu bozacağını" söyledi.
İran, ABD yaptırımları nedeniyle Türkiye'ye verdiği gaz karşılığındaki alacaklarını transfer edemiyor. Tahran bu nedenle Türkiye'nin TL olarak yatırdığı bedelleri altına çeviriyor.
ABD'nin İran'ın global ticaretini kısmak için enerji, deniz taşımacılığı ve maden alanlarındaki yaptırımları genişleten yeni önlemlerin, savunma politikası yasa taslağı içinde yakında Senato'ya gelmesi bekleniyor.
Bir yıl önce yürürlüğe giren ve İran'ın petrol gelirlerinde ciddi düşüşe neden olan yaptırımları daha da genişletecek olan yeni önlemlerin amacı, İran'ı silah yapımında kullanabileceğı zenginleştirilmiş uranyum elde etme çalışmalarını durdurmaya zorlamak. İran ise nükleer silah hedefini reddediyor.
Kaynak, içeriği henüz açıklanmayan yaptırımların, İran ilediğer malların yanı sıra metalürjik kömür ve kıymetli maden ticaretini de kapsayacağını söyledi.
KARA LİSTE DE YASAKLANIYOR
Demokrat Parti senatörü Robert Menendez ile Cumhuriyetçi Senatör Mark Kirk'ün hazırladığı tasarı deniz taşımacılığı,limanlar, gemi inşası ve yeni enerji türlerini kapsayan sektörlerde İran ile işlem yapan yabancı bankaların Amerikan finans sisteminden dışlanmasını öngörüyor.
Menendez, "Şu andaki çabalarımızın önemli bölümü, enerji deniz nakliyatı ve bu gibi başka kolay yayılabilecek sektörlere yönelik" dedi.
Yeni pakette, İran hükümeti ile ilişkisinden dolayı kara listeye alınmış kişi veya kurumlarla işlem yapmak da yasaklanıyor.
Kaynak, "Yasanın hedefi İran'a uygulanan ekonomik yaptırımları fiilen bir ticaret ambargosu düzeyine getirerek bu ülkenin ekonomisinin çöküşünü hızlandırmak" dedi.
ALTIN ETKİSİ
Daha önce CNBCE-e'nin sorularını yanıtlayan BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, cari açıktaki düşüşün en büyük sebebinin altın ihracatı olduğunu söylemişti.
Bir önceki yıl Ocak-Eylül döneminde 4,5 milyar dolar olan altın ithalatının bu yıl aynı dönemde 4 milyar dolar ihracat olarak gerçekleştiğine dikkat çeken Altuğ, "Sonuç olarak cari açıktaki iyileşmenin 9 milyar dolarlık bölümü İran ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapılan altın ihracatından geldi diyebiliriz" dedi ve şöyle devam etti:
"Cari açığın GSYH'ye oranı yüzde 7'ye geriledi. Biz de yıl sonu için cari açık beklentimizi GSYH'nin yüzde 8,5'ine gelen 68 milyar dolardan GSYH'nin yüzde 7,5'ine gelen 60 milyar dolara revize ediyoruz. Buradaki en büyük etken altın ihracatı. Eğer altın ihracatı Kasım ve Aralık aylarında da aynı hızda devam ederse yıl sonu için cari açık tahminimizi daha da aşağı revize edebiliriz".

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)