E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİran'a yeni yaptırımlar geliyor---

İran'a yeni yaptırımlar geliyor

İran'a yeni yaptırımlar geliyor
30 Ekim 2013 - 12:24 borsagundem.com

ABD senato kurulu İran'ın petrol ihracını yarı yarıya azaltacak yaptırımları görüşüyor

ABD Senatosu'nun İran'ın nükleer programına yönelik olarak kapalı kapılar ardında görüştüğü yeni yaptırımlar, İran'ın petrol ihracatını bir yıl içinde yarı yarıya azaltmayı hedefliyor. Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Robert Menendez, dün New York'ta ABD-İsrail Kamu İşleri Komitesi (AIPAC) toplantısında yaptığı açıklamada, Senato komitesinde görüşülmeye başlanacak yaptırımların İran'ın şimdiki petrol ihracatını günde 500,000 varile indirmeyi amaçladığını söyledi.

TÜRKİYE DE ALIMLARINI AZALTACAK
Menendez yeni yaptırımlar nedeniyle Türkiye, Çin, Hindistan, Güney Kore ve Japonya'nın İran'dan petrol alımlarını daha da azaltmaları gerekeceğini söyledi. ABD'nin planladığı yaptırımların nihai halini alması için Temsilciler Meclisi ile Senato'nun tekliflerinin bağdaştırılması gerekiyor. Henüz nihai halini almayan Senato yaptırım tasarısının Temsilciler Meclisi'ndeki tasarıya kıyasla daha hafif olması bekleniyor. Temsilciler Meclisi tarafından Haziran ayında onaylanan yeni yaptırımlar, İran'ın petrol ihracını neredeyse sıfırlamayı hedefliyor.

1 MİLYON VARİLE GERİLEDİ
ABD ve Avrupa Birliği'nin İran'a 2012 başından bu yana uyguladığı ekonomik yaptırımlar nedeniyle İran'ın petrol ihracatının günde 2.5 milyon varil düzeyinden yaklaşık 1 milyon varile gerilediği tahmin ediliyor. Petrol ihracatındaki düşüşün İran'a getirdiği aylık kayıp milyar dolarları bulurken, bu nedenle ülkede enflasyon ve işsizlik de artıyor. Ancak İran'da kendisini ılımlı olarak niteleyen Hasan Ruhani'nin Ağustos ayında cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ülkenin nükleer programı hakkındaki uluslararası görüşmeler canlandı. Ruhani ve ABD Başkanı Barack Obama'nın Eylül ayında telefonla görüşmesiyle iki ülke arasında 1979'dan bu yana ilk defa yüksek seviyede ilişki kuruldu. Bu durum İran'ın üzerindeki yaptırım baskısının biraz olsun hafifleyebileceği yönünde bir beklenti doğuruyor.

YAPTIRIMLARI GEVŞETME ZAMANI DEĞİL
Menendez, dün yaptığı konuşmada İran'ın yaptırımlardan kurtulmak için nükleer programını durdurması ve sona erdirmesi gerektiğini ifade ederek, "Yaptırımları gevşetmenin zamanı değil" dedi. Menendez, ihtiyaç olması halinde yeni yaptırımların Senato'dan geçmesi için senatörlerin kendisiyle çalışmaya hazır olduğunu Obama yönetimine ilettiğini de belirtti. ABD ve müttefikleri İran'ın nükleer silah üretebilecek düzeyde uranyum zenginleştirme yeteneği elde etmeye çalıştığını düşünüyor. İran ise nükleer programını sadece barışçıl amaçlar için yürüttüğünü ifade ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)