E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiİran'dan yerel Youtube---

İran'dan yerel Youtube

İran'dan yerel Youtube
10 Aralık 2012 - 18:38 borsagundem.com

Youtube ile bağlantısını kesen İran kendi yerel video kanalını hayata geçirdi.

Nükleer tesislerini hedef alan çok sayıda kötü amaçlı yazılım saldırısına maruz kalan İran, dijital altyapısını Batı dünyasından izole etme çalışmalarına devam ediyor. Küresel video paylaşım platformu YouTube’u Eylül ayı sonunda yasaklayan İran, vatandaşlarının video paylaşabileceği yere video sitesini hayata geçirdi.
Mehr adı verilen site, İran İslam Cumhuriyeti Yayın Kuruluşu (IRIB) tarafından hayata geçirildi. İran, yine IRIB tarafından yürütülen ve ülkenin sosyal medya ağı Cloob’da çalışan Aparat adlı video kanalının ardından ikinci video paylaşım sitesi oldu.
İran, YouTube’u ilk olarak 2009 yılında yaşanan Yeşil Hareket günlerinde yasaklamış ancak birçok İranlı proxy’ler (yönlendirici) ve sanal özel ağlar (VPN) aracılığıyla siteye girmeye devam etmişti. Eylül ayında ‘ulusal internet ağını’ hayata geçirmiş ve YouTube’a erişimin bloke edildiğini açıklamıştı.
BBC’nin Farsça biriminden Adel Shaygan, “online video izlemenin İran’da çok popüler olmasına rağmen, 1Mbps’yi geçmeyen internet hızının büyük bir sorun olduğunu” belirtti. Shaygan, bu neneler İranlıların YouTube’dan kopamadığını ve yasakları delerek siteye girdikleri gibi video da indirdiklerini belirtti.
İran’da online videoya olan ilginin büyüklüğü Aleza rakamlarında da beliriyor. Aparat, ülkenin en çok ziyaret edilen üçüncü sitesi konumunda. Yerel yasalara göre içeriği belirlenen sitenin Güney Koreli LG gibi uluslararası sponsorları bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hure wanabe17 Aralık 2012 02:03

    kendin çal kendin oyna. 20 yıl sonra kafanı kaldırdığında bir bakacaksın ki en dandik bildiğin ülke gelişmede sana tur bindirmiş...