E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz Piyasalarıİran'ı köşeye sıkıştırmak zor---

İran'ı köşeye sıkıştırmak zor

İran'ı köşeye sıkıştırmak zor
25 Ocak 2012 - 11:52 borsagundem.com

Uzmanlar, İran’ın ucuz da olsa petrolünü satabilecek durumda olabileceğini söylüyorlar.

Küresel Sorunlar Platformu, AB Dışişleri Bakanları toplantısı sonucunda İran’a yönelik olarak alınan ambargo kararı ve bu ambargonun olası etkileri hakkında hazırladığı raporda, “Ekonomisinin yaklaşık yüzde 60’ını petrol ihracatına dayandıran İran için sıkıntılı günlerin yaklaşacağı söylenebilir. Ancak uzmanlar İran’ın ucuz da olsa petrolünü satabilecek durumda olabileceğini söylüyorlar. Bu da gösteriyor ki İran zorlansa da hemen köşeye sıkışacak bir ülke değil” ifadesine yer verildi.
Küresel Sorunlar Platformu, “İran’da Ambargolar Dönemi” raporunda, İran’ın Brüksel’deki toplantıdan ambargo kararı çıkarsa Hürmüz boğazını kapatma tehdidinde bulunduğunu anımsatarak, İran’ın son aylardaki en önemli kart olarak kullandığı Hürmüz boğazında dünya petrol sevkiyatının yüzde 40’ının yapıldığına, kritik bir noktada olduğu için kapatılmasının sadece İran petrolünün değil körfez petrolünün de dünyaya taşınmasına engel olan bir durum olduğuna dikkat çekti.
Raporda, İran’dan petrol ihraç eden AB ülkeleri açısından ambargonun istenen bir durum olmadığı ve daha önemli ekonomik sorunlarla karşılaşabileceği vurgulanırken, öte yandan Körfez ülkeleri’nin İran petrolüne ambargo uygulanması konusunda Batı’yı hep rahatlatan açıklamalar yaptığı ifade edildi.
“AMBARGOLARDAN İRAN EKONOMİSİ NASIL ETKİLENİR?”
İran ekonomisi için petrol ihracatının son derece kritik bir konu olduğunun belirtildiği raporda şunlar kaydedildi:
“Ekonomisinin yaklaşık yüzde 60’ını petrol ihracatına dayandıran İran için sıkıntılı günlerin yaklaşacağı söylenebilir ancak uzmanlar İran’ın ucuz da olsa petrolünü satabilecek durumda olabileceğini söylüyorlar. Bu da gösteriyor ki İran zorlansa da hemen köşeye sıkışacak bir ülke değil. İran’ın en büyük petrol müşterisi olan ve karşılığında işlenmiş petrol ihraç eden Çin ise uzun zamandan beri İran’dan alımlarını düşürmüş durumdaydı.”
ABD ve AB ülkelerinden peşpeşe gelen ambargo kararlarına karşın İran’ın üç farklı seçenek üzerinde durabileceği belirtilen raporda, “İran, müzakerelere bir an önce başlamak için Türkiye üzerinden başlattığı diyalogu güçlendirebilir. Hürmüz boğazını kapatma girişiminde bulunabilir. Petrol ihracatını hemen durdurabilir” denildi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kayserili yavuz25 Ocak 2012 14:07

    diğer yorumculara katılıyorum ilaveten iranda 15.000000.. milyon türkçe kunuşan iran vatandaşı yaşyor.biz ne amerikayı ne isrili ne fıransayı itemiyorz .onların niyetini galleş yüzünü fırnsa ve amerikada gördük .yaşasın iyi kumşuluk ilişkileri

  • HASAN25 Ocak 2012 13:33

    BENCE %99 TÜRK VATANDAŞI İRANA MÜDAHALEYE KARŞIDIR HAKSIZMIYIM.

  • ÖMER25 Ocak 2012 13:30

    HAKAN SANA SONUNA KADAR KATILIYORUM.

  • hakan25 Ocak 2012 12:18

    eğerki abd-israil(vampirler) iranı vurursa buna türkiye izin verirse yazıklar olsun.şunun hiçbir zaman unutulmaması lazım atalarımız boşuna söylememiş komşu komşunun külüne muhtaç eğer abd israil iranı ele geçirirse türkiyenin düşeceği durumu düşünemiyorum bile bunlardan ne komşu olur ne başka bir b..k olur