E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİran’ın füzeleri Wall Street’te hissedildi---

İran’ın füzeleri Wall Street’te hissedildi

İran’ın füzeleri Wall Street’te hissedildi
02 Ekim 2024 - 10:57 borsagundem.com

ABD borsalarındaki rekor ralli İran’ın İsrail’e füze saldırısının ardından durakladı. Yatırımcılar Orta Doğu’daki savaşın genişlemesinden endişeleniyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İran’ın salı günü İsrail’e düzenlediği füze saldırısı ABD borsalarında satış dalgasına neden oldu. Saldırı sonrası petrol fiyatlarının yükselmesiyle finansal piyasalardaki dalgalanmalar tetiklendi.

MarketWatch’un haberine göre analistler füze saldırısının piyasalar üzerinde etkili olduğunu kabul etse de ABD borsalarını düşüren tek unsurun bu olmadığını belirtiyor. Saldırının piyasalar üzerindeki etkilerinin kalıcı olması da beklenmiyor. Fakat Orta Doğu’daki çatışmanın genişlemesi 2024’ün son çeyreğinde ivme kazanan boğa piyasasını alt üst etme potansiyeline de sahip.

Salı günü Wall Street borsalarındaki düşüşün diğer bir büyük sebebi ise ABD’deki liman işçilerinin greve başlamasıydı. Analistlere göre ABD’nin Doğu Kıyısını ve Körfez limanlarını kapatan işçi grevleri ABD ekonomisini günde 4 milyar dolar etkileyecek büyüklükteydi.

Interactive Brokers'ın Kıdemli Ekonomisti Jose Torres konuyla ilgili açıklamasında, "Uluslararası Liman İşletmecileri Birliği Başkanı Harold Daggett'in uzun süreli bir yavaşlamanın neden olacağı zarar hakkında dramatik açıklamalar yapmasıyla birlikte, grevin yakın vadede malların tedariği ve fiyatlamasıyla sorunlara dair belirsizlik arttı" ifadelerine yer verdi.

Salı günü Beyaz Saray’dan İran’ın füze saldırıları gerçekleştirmeye yakın olduğu uyarısının gelmesinin ardından borsalar düşüşe geçti, altın ve ABD Hazinesi tahvilleri gibi güvenli liman varlıkları ise güçlü bir ralli gerçekleştirdi. Wall Street’in korku göstergesi olarak adlandırılan Cboe Volatilite Endeksi (VIX) sıçradı. Fakat bu yükseliş uzun ömürlü olmadı. VIX günü 19 seviyesinde uzun vadeli ortalamasının sınırlı da olsa altında bitirdi. Saldırının ardından Batı Teksas ve Brent petrol fiyatları %5’in üzerinde yükseldi. Seansın ilerleyen saatlerinde bir miktar geri çekilen petrol fiyatları %2’nin üzerinde yükselişlerle günü kapattı.

ABD borsalarında Dow Jones Endeksi %0,4, S&P 500 Endeksi ise %0,9 düşüşle kapandı. Her iki endeks de pazartesi gününü rekor kapanışla bitirmişti.

Yardeni Research Başkanı Ed Yardeni konuyla ilişkili açıklamasında, "Piyasaların ilk tepkileri, İran'ın İsrail'e yönelik sınırlı bir saldırısı gibi görünen ve ciddi bir kayıp yaşanmayan olayın ardından öğleden sonra erken saatlerde yumuşadı" ifadelerine yer verdi.

LPL Financial'ın baş küresel stratejisti Quincy Krosby, "VIX her ne kadar yükseliyor olsa da ham petrol piyasası da dahil olmak üzere piyasalar henüz topyekûn bir askeri senaryo öngörmüyor. VIX’in 20'nin yeterince altında kalması da bunu gösteriyor" dedi.

Yardeni’ye göre ise salı günkü gelişmeler Orta Doğu’da daha geniş ölçekli bir savaş riskine dikkat çekiyor. Borsa uzmanına göre böyle bir savaş boğa piyasasına yönelik en büyük tehditlerden biri olabilecek nitelikte. Ancak Yardeni jeopolitik kaynaklı satışların genellikle borsalarda satın alma fırsatları yarattığını da hatırlatıyor.

Eylülde fiyatı en fazla artan ürün hangisi oldu?Eylülde fiyatı en fazla artan ürün hangisi oldu?

 

Piyasalarda korku endeksi zirvedePiyasalarda korku endeksi zirvede

 

Küresel piyasalara 'Ortadoğu' darbesi: Negatif seyrediyor!Küresel piyasalara 'Ortadoğu' darbesi: Negatif seyrediyor!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)