E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarİRLANDA'NIN VERGİ ZIRHI KIRILDI---

İRLANDA'NIN VERGİ ZIRHI KIRILDI

İRLANDA'NIN VERGİ ZIRHI KIRILDI
11 Eylül 2010 - 09:53 borsagundem.com

AB, İrlanda'nın yabancı firmalara sağladığı vergi kolaylığına, pazara zarar verdiği gerekçesiyle müdahale etmeye hazırlanıyor

Düşük vergi avantajıyla Avrupa'daki merkezlerini İngiltere ve İsviçre'den kaydıran dünyanın önde gelen dev şirketleri için İrlanda cazibe merkezi olmaktan çıkıyor. AB, İrlanda'nın yabancı firmalara sağladığı vergi kolaylığına, pazara zarar verdiği gerekçesiyle müdahale etmeye hazırlanıyor İrlanda'da yayımlanan Irish Independent gazetesi, AB'nin, İrlanda'nın yabancı firmalara sağladığı vergi kolaylığına müdahale etmeye hazırlandığını öne sürdü. AB Komisyonu'nun üzerinde çalıştığı belge taslağında, ülkelerin uyguladığı farklı kurumlar vergisi oranlarının tek pazara zarar verdiği ve firmaların verimli çalışmasını güçleştirdiği belirtiliyor. Vergi sistemlerinin birbiriyle uyumlu hale getirilmesinin önemine işaret edilen taslağa göre İrlanda vergi oranları açısından cazibe merkezi olmaktan çıkıyor. Ülkede yabancı firmalara uygulanan yüzde 12.5'lik kurumlar vergisi oranı, İrlanda'yı yabancı yatırımcılar için bölgedeki diğer ülkelerden daha cazip hale getiriyor. Çok sayıda dev şirket, vergi avantajından yararlanmak için İngiltere ve İsviçre'deki merkezlerini İrlanda'ya kaydırıyor. Bu oranın değişmesi durumundaysa binlerce kişinin çalıştığı çok sayıda yabancı şirketin İrlanda'yı terk etmek durumunda kalabileceği belirtiliyor. AB'nin, kurumlar vergisi oranlarını uyumlaştırmaya yönelik önceki önerilerine de sıcak bakmayan İrlanda hükümetinin, bu tür girişimlere kararlılıkla karşı çıkmayı sürdüreceği belirtiliyor. AB, Lizbon Anlaşması için İrlanda'da geçen yıl düzenlenen ikinci referandum öncesinde, ülkedeki kurumlar vergisi oranına yakın zamanda müdahale edilmeyeceği garantisi vermişti. İrlandalı bakanlar karşı çıktı İrlanda Maliye Bakanı Brian Lenihan, gündemdeki önerilerin İrlanda'nın kurumlar vergisi oranını tehdit etmediğini savunarak, bu tür önerilere karşı ihtiyatlı olmaları gerektiğini de sölerine ekledi. Girişimlerden sorumlu Bakan Batt O'Keeffe de yüzde 12.5'lik oranın, doğrudan yabancı yatırımlar için son derece önemli olduğunu ifade ederek, bunun değiştirilemeyeceğini vurguladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)