E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİş bulmada en büyük referans yakın akraba---

İş bulmada en büyük referans yakın akraba

İş bulmada en büyük referans yakın akraba
29 Aralık 2015 - 06:33 borsagundem.com

İŞKUR'un raporundan çarpıcı tespitler: İş bulmada en büyük referans akraba, eş ve dost... İşveren eğitimli işçi istemiyor

İŞKUR’un yaptığı İşgücü Piyasası Araştırması’nın İstanbul bölümü, ilginç sonuçlar ortaya koydu. İstanbullu işçilerin yüzde 17’sinin nitelik gerektirmeyen mesleklerde çalıştığı belirtilen araştırmada, işverenlerin işçi tercihlerini eğitimsiz işçilerden yana kullandığı vurgulandı. Araştırma raporunda, “İstanbul’da ve Türkiye’de akraba-eş dost aracılığıyla eleman ihtiyacını karşılamanın en önemli arama kanalı olduğu görülmektedir” tespitine yer verildi.
Raporda, Türkiye’deki tüm legal işyerlerinin yüzde 33,4’ünün bulunduğu İstanbul’da 2 milyon 481 bin 591 kayıtlı çalışan olduğu belirtildi. 

Ne iş olsa yaparım!

Raporda, İstanbul’da en fazla çalışanın yüzde 17 oranı ile, “nitelik gerektirmeyen meslek” erbapları kapsamında olduğu; işçilerin yüzde 16,5’inin, “büro hizmetleri”, yüzde 14,1’inin ise, “hizmet ve satış” elemanı olduğu belirtildi. Rapora göre, İstanbul’da öne en açık işçiler ise inşaat işçileri, temizlikçiler ve şoförler. Rapora göre İstanbul’da spesifik olarak en çok pazarlamacı, dikişçi, düz beden işçisi, garson ve temizlikçi aranıyor. Rapora göre işverenler düşük ücreti, çalışma ortamını ve vardiyalı sistemi beğenmeyen İstanbullu işçilerden şikayetçi.

İŞKUR ancak 4. oldu

İş bulurken bedensel-fiziki dayanıklılığın mesleki deneyimden daha etkili olduğu belirtilen raporda, “İstanbul’da ve Türkiye’de akraba, eş-dost aracılığıyla eleman ihtiyacını karşılamanın en önemli arama kanalı olduğu görülmektedir” denildi. 
Rapora göre iş bulmada, “eş-dost” kanalını gazete ilanı, sosyal medya, izlerken İŞKUR ancak 4. sırada geliyor. İŞKUR’un iş bulmada 1. sıradan 4. sıraya gerilemesinin ise küçük işletmelerin izlediği geleneksel yöntemlere bağlandı. 
 
Eğitim düzeyi "Farketmez!"


İşverenlerin eleman alımındaki eğitim düzeyi tercihleri hakkında bilgi verilen raporda, “Açık işlerin yüzde 30,3’ünde işverenler istihdam etmeyi düşündükleri kişilerde, ‘farketmez’ seçeneğini işaretleyerek herhangi bir eğitim düzeyinin önemli olmadığını ifade etmişlerdir. En fazla tercih edilen bir diğer seçenek ise yüzde 18,7 oranı ile, ‘lise altı’ eğitim düzeyidir” denildi. 
İstanbul’da kadın istihdamının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu belirtilen raporda, “İstanbul’da erkeklerin yüzde 15,0’i, kadınların ise 20,9’u nitelik gerektirmeyen işlerde çalışmaktadır” ifadesine yer verildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)