E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemIŞİD: Bağdadi öldü, yeni lider Haşimi el Kureyşi---

IŞİD: Bağdadi öldü, yeni lider Haşimi el Kureyşi

IŞİD: Bağdadi öldü, yeni lider Haşimi el Kureyşi
31 Ekim 2019 - 21:37 borsagundem.com

IŞİD, Ebubekir el Bağdadi'nin öldürüldüğü, yerine Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi'nin liderliğe getirildiğini teyit etti.

ABD'nin Suriye'nin İdlib vilayetinde IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi'yi öldürdüğünün cumartesi sızması ve pazar günü Başkan Donald Trump tarafından resmen açıklanması sonrası örgütten doğrulama geldi.

IŞİD, hem Bağdadi'nin hem de örgüt sözcüsü Ebu Hasan el Muhacir'in öldürüldüğünü teyit eden ses kaydı yayımladı.

Bağdadi'den sonra IŞİD'in en tanınan isimlerinden olan el Muhacir'in öldürülmesine ilişkin 'Suriye'nin kuzeyindeki Cerablus'da seyahat halindeyken hava saldırısının hedefi olduğuna' dair açıklama ve haberler gelmişti.

Bağdadi'den sonra örgüt liderliğini devralması beklenen el Muhacir'in de devredışı kalması sonrası, ses kaydında örgüt liderliğine Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi'nin getirildiği duyuruldu.

İslam peygamberi Muhammed'in sülalesi Haşimoğulları ve kabilesi Kureyş olduğundan, hilafet iddiasındaki IŞİD'in liderleri bu isimleri kullanıyor. 

Nitekim IŞİD, Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi'yi halife ilan etti. 

Ses mesajıyla Telegram uygulaması ve kendi haber ajansı Amak üzerinden açıklama yapan IŞİD, ABD Başkanı Donald Trump'tan 'çılgın yaşlı adam' diye söz ederken, ABD'yi "Ebu Bekir el Bağdadi'nin öldürülmesinin intikamı alınacak" diye tehdit etti. 

Reuters'in görüşünü aldığı Swansea Üniversitesi'nin IŞİD uzmanı araştırmacısı Aymenn el Tamimi, Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi adını kimin kullandığının henüz bilinmediğini, ama Hacı Abdullah isimli üst düzey IŞİD'li olabileceğini söyledi. 

ABD Dışişleri, Hacı Abdullah'ı Bağdadi'nin olası halefleri listesine koymuştu. 

Tamimi, "Bizim bildiğimiz, ama yeni isim benimsemiş biri olabilir" dedi.

IŞİD'in üst düzeyinden Hacı Abdullah denilince akla gelen ilk isim, eski Irak lideri Saddam Hüseyin'in ordusunda askerlik yapmış, ABD’nin kontrolündeki Bucca kampında Bağdadi ile birlikte esir kalmış Telaferli Türkmen kökenli Abdullah Kardaş.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Süleyman Kırpak31 Ekim 2019 21:45

    Tüm terör örgütlerini ABD kuruyor, donatıyor ve sonra kirli işler yaptırıyor. Bağdadi zaten CIA ajanıydı. Ortalığı karıştırmak için uydurma haberler yaptılar. Adam şuan abd de viskisini yudumluyordur.

  • Can31 Ekim 2019 20:52

    Amerikanın yeni köpeği