E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaIŞİD Mobuis'u da vurdu!---

IŞİD Mobuis'u da vurdu!

IŞİD Mobuis'u da vurdu!
30 Haziran 2014 - 09:20 borsagundem.com

IŞİD'in Suriye'den Irak'a girmesi bu ülkeye borç veren yatırımcıyı da vurdu

Yunanistan ve Portekiz gibi Avrupa ülkelerinde devlet tahvili alarak yatırım yapanların ağzı yandı. Ancak şimdi yeni bir coğrafyada yeni riskler yatırımcıyı kaygılandırıyor. Bu kez adres Irak...

Sabah'ın haberine göre, IŞİD'in Suriye'den Irak topraklarına girmesi ile başlayan kriz bu ülkeye para yatıranları da vurmaya başladı. Irak'ın halihazırda 2.7 milyar dolar cinsi borcunu büyük bir kısmı riskli yerlerde yatırımı seven ünlü spekülatör Mark Mobius'a ait. Mobius'un Franklin Templeton fonunun büyük bir kısmına sahip olduğu borcun ikinci en büyük sahibi de JP Morgan'a bağlı olan NEXGEM (Next Generation Markets Index) endeksi. Bu endeks yeni gelişen devletlerin borçlanma araçları ağırlıklı işlem yapılan bir endeks.

BİR HAFTADA 8 CENT KAYIP

Irak'ta 2028 vadeli ve 2020 geri ödemeli tahvilin geçtiğimiz haftaki değer kaybı 8 cent oldu ve 87 cent'e geriledi. Irak'ın bir sonraki kupon ödemesi Temmuz ortasında 150 milyon dolar ve ödemede sorun yaşanmaması bekleniyor. ING Yatırım Gelişmekte Olan Ülkeler Müdürü Marco Ruijer "Irak'ta duruşumuzu 'sat'a çevirdik. Bağdat'ın ele geçirileceğini düşünmüyoruz ancak IŞİD'in etkisini artırdığı da aşikar" dedi. Irak'ın risk primi (CDS) de 400 puana çıkmış durumda. Irak cephesinde bunlar olurken Mark Mobius da 23 Haziran'da verdiği bir demeçte Rusya ve Irak'a yatırım için geç olmadığını söyledi.

PETROLDE KÜRESEL KRİZ BEKLENMİYOR

IŞİD'in Irak'a girmesinin petrolde yeni bir küresel kriz yaratmayacağına ise kesin gözüyle bakılıyor. Nedeni ise Irak'taki petrol üretiminin yüzde 90'ının hala barış içindeki yerlerde olması. Dünyanın en büyük yedinci petrol üreticisi konumundaki Irak'ta yaşanan savaşlar sonrası üretim sahalarında güvenliğin artırılması da riski azaltan diğer bir faktör. Günlük 3.4 milyon varillik üretimi olan Irak'ın ihracatı ise bu rakam içinde 2.7 milyon varil.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)