E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİşkenceci Çin Uygur Türklerini böyle sömürüyor---

İşkenceci Çin Uygur Türklerini böyle sömürüyor

İşkenceci Çin Uygur Türklerini böyle sömürüyor
20 Aralık 2020 - 12:35 borsagundem.com

Çin'in farklı bölgelerinde zorla çalıştırılan Uygurların ürettiği tıbbi maskelerin ve koruyucu ekipmanların Avrupa'da satıldığı ortaya çıktı.

Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi (OCCRP) isimli sivil toplum kuruluşunun yayımladığı rapor, Avrupalı iki büyük distribütörün bu maskeleri pazarladığını ve Avrupa genelinde şu ana kadar 5 ülkenin tıbbi malzemeleri satın aldığını gösteriyor. 
 
Üç katlı, tek kullanımlık cerrahi maskeler, 50'li paketler halinde Hubei Haixin markası altında online olarak da satılıyor.

Uzmanlara göre, Çin'in farklı bölgelerindeki fabrikalarda çalışanlar, Çin'in "işgücü transferi" kapsamında farklı kentlere gönderdiği Doğu Türkistanlılar.

OCCRP'nin diğer STK'larla birlikte ortak hazırladığı ve "Çin'in Ezdiği Uygurların Ürettiği Kovid-19 Malzemeleri Avrupa'da satıldı" başlıklı rapora göre, Hubei Haixin isimli Çinli medikal tedarikçinin üretim tesislerinde Doğu Türkistan'dan transfer edilen en az 130 Uygur işçiyi çalıştırıyor.

Hubei Haixin, Kovid-19 salgınının ilk başladığı Hubei eyaletinde, Wuhan şehrinde ve Doğu Türkistan'dan 3 bin km uzaklıkta yer alan bir şirket.

Uygurların zorla çalıştırıldığı Çinli şirketin ürettiği malzemeleri satan distribütörler arasında Avrupa'nın en büyük eczane zincirlerinden birine ve tıbbi toptancılara sahip McKesson ile İskandinav ve Baltık bölgelerinde sağlık otoritelerine ve stokçulara maske satan İsveçli tıbbi malzeme firması OneMed bulunuyor.

Rapora göre her iki firma da Avrustralya merkezli Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü'nün (ASPI), 80 bin Doğu Türkistanlının çeşitli işlerde zorla çalıştırıldığı yönündeki raporunun yayımlanmasından sonra da Çinli firmadan alışveriş yapmaya devam etti.

Raporun yayımlanmasının ardından Avrupa'da bazı eczaneler, bu maskeleri kaldırdı ve online satışını da durdurdu.

Avrupa Parlamentosu hafta içerisinde Çin'in Doğu Türkistan'da Uygur Türklerine ve diğer Müslümanlara yönelik kötü muamelesi ve zorla çalıştırma uygulamasını kınayarak, bundan sorumlu tutulan yetkililere yaptırım için AB ülkelerine çağrıda bulunmuştu.

Tasarıda "Çin hükümetinin yürüttüğü zorla çalıştırma, özellikle Uygur, Kazak, Kırgız ve diğer Müslüman azınlık gruplarının Doğu Türkistan'daki fabrikalarda ve kapalı kamplarda sömürülmesi sistemi, zorla çalıştırılan kişilerin Çin'in farklı yerlerine gönderilmesi, bilinen Avrupa markaları ve şirketlerinin zorla çalıştırmadan faydalandığı gerçeği" kuvvetli şekilde kınanmıştı.

Ayrıca Avrupalı milletvekilleri, özel sektörden Doğu Türkistan ile ilişkilerini değerlendirmelerini, arz zincirlerinde insan haklarına uyulduğunun tespiti için denetim yapmalarını, uyulmuyorsa iş ilişkilerini kesmelerini istemişti.

OCCRP, her iki firmanın adının da ASPI raporunda yer aldığını kaydetti.

Organize suç ve yolsuzluk konusunda uzmanlaşmış soruşturma ve raporlama kuruluşu olan OCCRP, çeşitli medya kuruluşlarında görev yapan gazetecilerden oluşan bir yapı.

OCCRP'nin araştırması, McKesson ve OneMed şirketlerinin ayrıca Çinli Zhende Medical tarafından üretilen ürünleri sattığını da belirledi.

Zhende Medical, Doğu Türkistan genelinde tedarik zincirleri ve yan kuruluşları olduğu gerekçesiyle insan hakları örgütleri ve uzmanlar tarafından riskli olarak nitelendiriliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • karamurat21 Aralık 2020 12:13

    Konu Türk  olunca herkes sus bus.  Filistin arap olsa dünyayı ayağa kaldırılar

  • amanin amanin21 Aralık 2020 01:34

    İlginç. Ivır zıvır haberlere yorum dolduran millet ortada yok, bu habere topu topu 5 kişi yorum yazmış. Hadi yönetenler ve siyasetçiler görmezden geliyorlar çin’in uygur türklerine yaptıklarını, peki vatandaş olarak biz de mi görmezden gelelim yapılan zulüm ve işkenceleri, asimilasyonu...

  • Zafer20 Aralık 2020 18:26

    Dünyada hakları ihlal edilen bir çok halk var. Hatta filistinlilerin eğitim külyür veya siyasal haklarının o kadar gerisin de ki! Ama bazı politikacılar filistin olayına gelince en öne zıplar bağırır çağırır, oysa kendi ülkelerindeki halklara beterini yaparlar. Mesela her beş yıllık zanan diliminde filistinde kaç çocuk öldürülmüş kendi ülkelerindr kaç çocuk öldürülmüş bir baksınlar! Uçurum fark var! Sadece filistini olayında öne atılan politikacılar ve onlara ait basın yayını, filistinliler üzerinden politik prim yapma çabaları.

  • Turkogluturk20 Aralık 2020 16:49

    ZALIM CIN, CIN CIN.

  • Gercekler 20 Aralık 2020 16:43

    Sadece filistini olayında öne atılan politikacılar medya çok iki yüzlü aslında sadece filistin üzerinde politik prim yapmaya çalırlar. Filistin konusunda da samimi değiller. Filistin konusunda sürekli bağırıp çağıranlar Uygurlar kürtlere beluciler, berberiler falan gibi ulusların kültürel siyasal haklarını konusınds hep sesiz veya kendileti daha beteri baskı politikaları izlediğini de dünya görüyor

  • HASAN TÜMAY20 Aralık 2020 15:36

    bizi yöneten siyasal islamcı hükümetin ne yazık ki araplardan başka hassasiyetleri yok,Doğu Türkistandaki Türklerin kökü kurutuluyor,kadınlarına kızlarına tecavüzler ediliyor,erkekleri işkencelerle öldürülüyor,çalışma kamplarında köle olarak çalıştırılıyor ama bir kez olsun kınamayı bırak bir açıkalamA yapmadılar

  • insanoğlu soyu tehlikede.20 Aralık 2020 13:05

    yazıklar olsun zalimleri dost edinene.çin dogutürkistandaki türklere yaptığı soykırım şeytanın bile yüreüini sızlatır.ama malesef bizde bu zalim çinden aşı almak ıcın sıraya girmiş bekliyoruz.ÇİN galiba türkeleri çok seviyor.bir buçukmilyar nufusunu aşiladıda arta kalan aşilarımı bize veriyor sanki.yoksa ya siz türklei çok seviyoruz biz çin liler olarak önçe siz aşılanın biz aşı olmazsakta önemli değimi diyor çin li kardeşlerimiz.