E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİslami Finans Konferansı’nda ‘İslami’ tartışması---

İslami Finans Konferansı’nda ‘İslami’ tartışması

İslami Finans Konferansı’nda ‘İslami’ tartışması
03 Mart 2014 - 14:19 borsagundem.com

Borsa İstanbul İslami Finans Konferansı’na evsahipliği yapıyor. Borsa İstanbul Başkanı Turhan’dan çarpıcı değerlendirmeler geldi

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. İbrahim Turhan, İslami finansman araçlarının altyapı proje finansmanları için önemli bir konumda bulunduğunu söyledi.

Turhan, Borsa İstanbul Araştırma Bölümü'nün İslami Finans Konferansı serisinin ilki "Katılım Modelinin Finansa Etkileri (Implications of Participation Model in Finance)” konferansında düzenlenen panelde, sermaye piyasaları ve İslami yatırım finansmanına ilişkin değerlendirmeler yaptı.

İslami finansman araçları ifadesindeki 'İslami' ifadesinin bazı ülkelerin konuya mesafeli yaklaşmasına sebep olabildiği görüşüne katıldığını belirten Turhan, bu konunun yeniden gözden geçirilebileceğine işaret etti. Turhan,  "İslami yatırım araçları' ifadesi yerine 'Sorumlu yatırım araçları' da denilebilir" ifadesini kullandı.

Sermaye piyasalarının öneminin toplumun tüm kesimlerine anlatılması için İslami yatırım kuruluşlarıyla işbirliği yapılabileceğini aktaran Turhan, İslami finansman araçlarının altyapı proje finansmanları için önemli bir konumda bulunduğunu vurguladı. Finansmanda istikrar ve riskten uzak olma niteliğinin önemine dikkati çeken Turhan, "İslami finansman projeleri, özellikle altyapı projelerini finanse etmede çok ama çok tercih görecek konumda" dedi.
 
"SEKTÖRDE STANDARDİZASYON İHTİYACI VAR"
 
Dünya Bankası Finans ve Özel Sektör Geliştirme Bölümü Doğu Asya ve Pasifik Bölgesi Direktörü Tunç Tahsin Uyanık ise İslami finansmanın altyapı yatırım projeleri için can damarı niteliğinde olduğunu kaydetti.

Gelişen ülkelerin yeterli istihdamı oluşturmak ve büyüme hedeflerine ulaşmak için 2014'te 1 trilyon doların üzerinde yatırım yapacağını belirten Uyanık, İslami finansın bu projelere finansman olabileceğini anlattı. Dışarıdaki algıya değinen Uyanık, "İslami finans araçlarının güvenilirliğini dünyaya yeterince anlatamıyoruz" dedi.

Panelin mederatörlüğünü yapan Global İslami Finans Üniversitesi (INCEIF) Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Daud Vicary Abdullah da, İslami finansman konusunda atılan adımların yeterince takdir görmediğini ve kat edilecek uzun mesafelerin bulunduğunu anlattı. 
Uluslararası İslami Finans Piyasaları Üst Yöneticisi Ijlal Ahmed Alvi de, İslami yatırım finansmanında şeffaflık ve mülkiyet haklarıyla ilgili birkaç problem bulunduğunu söyledi. Sektörün standardizasyona ihtiyacı olduğunu aktaran Alvi, "Yeni gelişmekte olan muazzam bir sektörden söz ediyoruz. Hala yapılması gereken çok iş var. Bunun için birlikte çalışmalı ve etkin bir strateji izleyerek devam etmeliyiz" diye konuştu.  
 
 "İSLAMİ' KELİMESİ DİĞER ÜLKELERDEKİ İLGİYİ KISITLAYABİLİYOR ZAMAN ZAMAN"
 
Lüksemburg Sermaye Piyasaları Genel Müdürü Robert Scharfe ise İslami sermaye piyasalarının her kesim tarafından rağbet gördüğünü, bu yatırım türünün geleceğinin de parlak olduğunu belirterek, "İslami finans diğer ülkelerde de yaygınlaşacak. Ancak ufak bir tespitim var. İsminde yer alan 'İslami' kelimesi diğer ülkelerdeki ilgiyi kısıtlayabiliyor zaman zaman. Belki de bunun gözden geçirilmesi uygun olacaktır" yorumunu yaptı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)