E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİslami Finans'ın büyümesi zayıf kaldı---

İslami Finans'ın büyümesi zayıf kaldı

İslami Finans'ın büyümesi zayıf kaldı
04 Mart 2014 - 07:14 borsagundem.com

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, İslami Finans'ın 10 yılda yüzde yüzde 12.5 büyüdüğünü ifade etti

Borsa İstanbul Araştırma Bölümü tarafından organize edilen İslami Finans Konferansı serisinin ilki “Katılım Modelinin Finansa Etkileri” temasıyla gerçekleştirildi.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, yakın zamanda yayımlanan bir rapora göre bu alanda son 10 yılda yüzde 12,5’luk bir büyüme olduğunu söyledi. İslami finansın geleceğinin oldukça parlak olduğunu belirten Turhan, “2020’de ise varlıkların boyutunun 6,5 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Ancak yine de merdivenin çok alt basamaklarındayız.” ifadesini kullandı. Küresel finansal sistem içinde İslami finans payının sadece yüzde 1,6 düzeyinde olduğunu kaydeden Turhan, potansiyel müşterilerin yüzde 80’inin hâlâ İslami finansa katılmadığını söyledi. Turhan, “Ürün miksinin genişletilmesi, insan sermayesi kapasitesinin artırılması, gerekli hukuki düzenleme ve standartların oluşturulması ve İslami finans konusunda farkındalığın artırılması bizim gerçekleştirmemiz gereken görevlerdir.” diye konuştu. Dünyada İslami finansta yönetim altında bulunan varlık toplamının 2012 sonu itibarıyla 1,6 trilyon dolar olduğunun altını çizen Turhan, “Bunun 150 milyar dolarlık kısmının 1990’da mevcut olduğu göz önünde bulundurulduğunda, ulaşılan boyut bu alandaki gelişmeleri gösteriyor.” dedi.

 Mevcut durumda Hazine’nin ihraç ettiği 5 sukukun Borsa İstanbul’da alım satımının yapıldığını ve bunların 2013’te 662 milyon dolarlık bir alım satım hacmine ulaştığını ifade eden Turhan, Borsa İstanbul’da İslami kurallara uygun 3 adet endeks olduğunu ve 4 adet de fonun mevcut bulunduğunu dile getirdi. Emtia piyasalarında da gerekli düzenlemelerin oluşturulduğunu belirten Turhan, “Maden piyasaları özellikle İslami finans koşullarına uygun olarak gözden geçirildi ve böylece katılım bankaları Borsa İstanbul’da buna göre işlemlerini gerçekleştirebilecek.” şek-linde konuştu. Bu yılın sonundan önce Borsa İstanbul demir sözleşmeleri için bir alım satım ortamı oluşturulacağını ve bu fiziksel teslimata dayalı bir sözleşme olacağını söyleyen Turhan, “Böylece İslami kurallara uygun işlemlerin de bu sözleşmelerden faydalanması mümkün olabilecek.” dedi. İslam Kalkınma Bankası (IDB) aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişen ülkelerin birçok avantaja sahip olduğunu dile getiren Hazine’den sorumlu Başkan Yardımcısı Abdul Aziz Al Hinai ise gelişen ülkelerin sermaye karşılığında çok iyi gelir sağlayabileceklerini ve İslami finansın, reel ekonomiye bağlı bir sektör olduğunu ifade etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)