E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış Piyasalarİspanya yüksek faizle borçlanıyor---

İspanya yüksek faizle borçlanıyor

İspanya yüksek faizle borçlanıyor
17 Aralık 2010 - 00:59 borsagundem.com

Euro bölgesindeki ekonomilerin mali görünümlerine yönelik artan kötümserlik İspanya’nın borçlanma maliyetlerini yukarı çekti.

FT
İspanya Hazine’si, 2010’un son tahvil ihracında, toplam 2.4 milyar dolar tutarında 10 ve 15 yıl vadeli Hazine kağıdı sattı. Ancak euro bölgesindeki ekonomilerin mali görünümlerine yönelik artan kötümserlik İspanya’nın borçlanma maliyetlerini yukarı çekti.


Bugünkü tahvil ihracı, dün Moody’s’in İspanya’nın gelecek yıl ihtiyaç duyacağı 300 milyar doları bulamamasından endişe ettiği için ülkeyi negatif izlemeye alması ve önümüzdeki dönemde kredi notunu indirebileceğini söylemesinin ardından tetikte olan yatırımcılar tarafından dikkatle takip edildi.

Ancak İspanya, yeni borçlanmalar için oldukça yüksek faizler ödemeye devam ediyor.

İspanya, Kasım ayında 10 yıllık tahvil satışında yüzde 4.6 ile borçlanırken, bugün 10 yıllık tahvil satışını yüzde 5.44 ile gerçekleştirdi. Ülkenin 15 yıl vadeli tahvilleri için ödediği faiz Ekim ayındaki yüzde 4.54 seviyesinden yüzde 5.95’e yükseldi.

Portekizli ve İspanyol liderler, birbiri ardına kemer sıkma önlemleri açıklayıp, ekonomik reformlar gerçekleştirerek, yatırımcıları ülkelerinin Yunanistan ve İrlanda’nın aksine Avrupa Birliği (AB) yardımına ihtiyaç duymayacağına ikna etmeye çalışıyor.

Diğer yandan, birçok analist, ekonomisi Yunanistan, Portekiz ve İrlanda’nın toplamından daha büyük İspanya’nın yardım talep etmesi durumunda 440 milyar dolarlık Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun genişletilmek zorunda kalacağına dikkat çekiyor.

Bununla birlikte, bugün AB liderleri 2013’te Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun yerine geçecek yeni bir daimi bir kurtarma mekanizması üzerine tartışmak için Brüksel’de bir araya geliyor.

*Bu haber Financial Times’ta, “Yields rise as Spain sells €2.4bn in bonds” başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.
hurriyet.com.tr

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)