E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış Piyasalarİspanya'yı reformlar kalkındırdı---

İspanya'yı reformlar kalkındırdı

İspanya'yı reformlar kalkındırdı
19 Haziran 2013 - 12:06 borsagundem.com

IMF: İspanya'da güçlü reformlar ekonominin istikrar kazanmasına yardımcı oldu

IMF, İspanya'da güçlü reformların bir yandan ekonominin istikrar kazanmasına ve bir yandan da dış mali dengesizliklerin hızla düzelmesine yardımcı olduğunu ancak işsizliğin kabul edilemeyecek
derecede yüksek ve görünümün zor olduğunu dile getirdi.
IMF'nin bugün açıkladığı İspanya'nın 4. madde raporunda bunun büyüme ve istihdamın güçlendirilmesine yönelik hem İspanya hem de Avrupa için bir çağrı olduğuu ifade edildi.
IMF, geçen yıl yayınlanan rapordan bu yana kritik ve zorlu reformlar yapıldığını belirterek, geçtiğimiz yılın Temmuz ayında istihdama yönelik önemli bir reforma imza atıldığını ve Bankaların temizlenmesi konusunda güçlü uygulamalar yapıldığını vurguladı. Ayrıca mali önlemler,
şeffalığın artırılması gibi konulara dikkat çekildi.
Bu adımlar sonucunda temel dengesizliklerin hızla düzeldiği ve devlet borçlanmalarındaki faiz farklarının hızla gerilediği belirtildi. Ücret artışlarının ılımlılaşması onusunda birim işgücü maliyetinde yaşanan gerilemenin rekabet gücünü artırdığına dikkat çekildi.
Bununla birlikte güçlü sert rüzgarların ekonomiyi resesyonda ve işsizliği kabul edilemeyecek düzeyde yüksek seviyelerde tuttuğu ifade edildi. Bu açıdan düşük borçlanma maliyetlerinin ekonomiyi desteklemediği kredilerin beklenenin aksine gerilediği ifade edildi.
IMF, Temel senaryosunda bu yılın sonlarında büyümenin pozitife döneceği ve kademeli olarak yüzde 1 seviyesine yükseleceğinin yer aldığını ve istihdamda da bu süreçte sınırlı bir artış beklediğini belirterek "Ekonomideki gerilemenin yakından sona erebileceğine dair işaretler var ama görünüm halen zorlu olmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.
Görünümün bu zorlu yapısı nedeniyle ülkenin hızlı reformlara ihtiyacı olduğunu belirten IMF İspanya'nın programda öngörülen reformlara hız vermesi ve hatta bazı alanlarda bunun da ötesine geçmesi gerektiğini dile getirdi.
Bu açıdan istihdam piyasası reformlarının istihdamı artıracak yönde hızlandırılması gerektiği vurgulandı.
IMF, rekabet gücünün artırılması ve ticari ortamın güçlendirilmesinin istihdam piyasaları reformlarını tamamlayıcı bir rol oynayacağını ve fiyatların aşağı gelmesini sağlayarak istihdamı güçlendireceğini öngördü.
İspanya'da bankacılık sisteminin eskisine oranla çok daha güçlü olduğu belirtilse de güçlü risklerin devam ettiğine dikkat çekildi.
İspanya'da bu zamana kadar sağlanmış olan mali reformlar konusundaki cesaret verici gelişmelerin aynı ölçüde düzenlemler ve uygulamalarla desteklenmesi gerektiği belirtildi.
Öte yandan euro bölgesi düzeyinde İspanya'daki düzenlemeler konusunda daha fazlasının yapılması gerektiği dile getirildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)