E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİsrail Lübnan'a saldırdı, Hizbullah'tan karşılık gecikmedi---

İsrail Lübnan'a saldırdı, Hizbullah'tan karşılık gecikmedi

İsrail Lübnan'a saldırdı, Hizbullah'tan karşılık gecikmedi
25 Ağustos 2024 - 09:37 borsagundem.com

İsrail ordusu, Hizbullah'ın saldırı hazırlığında olduğunu iddia ederek Lübnan'ın güneyine saldırdıklarını açıkladı. Hizbullah karşılık verdi. İsrail'de OHAL ilan edildi, Tel Aviv ABD'yi bilgilendirdi. Pentagon İran'ı uyardı

İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmalar yeni bir boyuta geçerken Ortadoğu'da gerginlik had safhada. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Hizbullah’ın İsrail’e yönelik geniş çaplı bir saldırı hazırlığında olduğunu belirterek, Lübnan’ın güneyine saldırıların başladığını açıkladı. İsrail'in saldırıları sürerken Hizbullah'tan da intikam saldırıları başladı.  Hizbullah örgütün üst düzey komutanı Fuad Şükür'ün Beyrut'ta öldürülmesine yanıt olarak İsrail'i 320 katyuşa füzesiyle vurduğunu açıkladı. İsrail'de 48 saatlik olağanüstü hâl ilan edilirken Pentagon, Amerika'nın İsrail'i, İran ve bölgedeki vekillerinin saldırılarına karşı savunacağını bildirdi. Öte yandan İsrail'in güney Lübnan'da bir araca düzenlediği hava saldırısında bir kişi öldü. Netanyahu, "Kim bize zarar verirse biz de ona zarar veririz” diye konuştu.

IDF'den açıklama

İsrail ordusunun (IDF) resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçakları şu anda İsrail Devleti vatandaşlarına yönelik yakın bir tehdit oluşturan Hizbullah terör örgütüne ait hedefleri vuruyor” denildi.

Açıklamada, “Saldırıların ardından ve IDF İç Cephe Komutanlığı'nın durum değerlendirmesine uygun olarak, İsrail'in belirli bölgelerindeki halk için hayat kurtarıcı kılavuzlar yayınlanacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Ordu, Lübnan'ın güneyindeki sivillere "derhal" bölgeyi terk etmeleri çağrısında bulundu.

IDF, Hizbullah'ın İsrail topraklarına roketler ve füzeler atmaya hazırlandığını ve ülkenin kuzeyinde sirenlerin çaldığını bildirdi.

Ordu Sözcüsü Hagari, yaptığı açıklamada, “Az önce Lübnan’dan İsrail topraklarına füze ve roketli saldırılar düzenlendi. Bunun üzerine İsrail bölgelerinde sirenler aktifleştirildi.” dedi.

Öte yandan Hizbullah'tan yapılan yazılı açıklamada, "İslami Direniş Hareketi Mücahidleri, Büyük Komutan Fuad Şükür'e düzenlenen suikasta misilleme çerçevesinde, Siyonist rejimin (İsrail) derinliklerine ve daha sonra açıklanacak olan bir İsrail askeri hedefine doğru çok sayıda insansız hava aracıyla (İHA) hava saldırısı başlattı." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, ayrıca "çok sayıda füzeyle işgal altındaki Filistin'in kuzeyinde (İsrail'in kuzeyi) çok sayıda düşman bölgesi, kışla ve demir kubbe platformu da hedef alındı." ifadelerine yer verildi.

Operasyonun gidişatına ilişkin ayrıntıların daha sonra açıklanacağına dikkat çekilen açıklamada, Hizbullah'ın tam teyakkuz halinde olduğu ve İsrail saldırılarına karşı güçlü bir şekilde duracağı vurgulandı.

Hizbullah: 320 katyuşa atıldı

Lübnan Hizbullahı, Beyrut'ta Hizbullah komutanlarından Fuad Şükür'e düzenlenen suikasta misilleme olarak İsrail’e başlattığı saldırıların ilk aşamasının 320 füzeyle tamamlandığını açıkladı.

Hizbullah’tan yapılan yazılı açıklamada, “Allah’ın yardımıyla, ilk aşama başarıyla tamamlandı.” ifadelerine yer verildi.

İnsansız hava araçlarının (İHA) İsrail'in askeri kışlalarını ve bölgelerini hedef aldığına dikkat çekilen açıklamada, 320 katyuşa füzesinin de İsrail’in Celile ve işgal altındaki Golan Tepeleri'nde bulunan askeri kışlalarını vurduğu vurgulandı.

Açıklamada, operasyonun diğer ayrıntılarının daha sonra açıklanacağı kaydedildi.

Tel Aviv’deki Uluslararası Ben Gurion Havalimanı tüm uçuşlara kapatıldı

İsrail’in başkenti Tel Aviv’deki Uluslararası Ben Gurion Havalimanı’nın tüm uçuşlara kapatıldığı bildirildi.

İsrail’in Kanal 12 Televizyonu’nun haberine göre, İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyindeki Hizbullah hedeflerine saldırı başlatmasıyla eş zamanlı olarak Ben Gurion Havalimanı, tüm uçuşlara kapatıldı.

Havalimanından yapılacak tüm uçuşların iptal edilirken, Ben Gurion’a inecek tüm uçaklar da bölge ülkelerine yönlendirildi.

İsrail'de 48 saat olağanüstü hal ilan edildi

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Lübnan'a başlattıkları "önleyici saldırı" ve Hizbullah'ın da komutanlarından Fuad Şükür'ün suikastına misilleme başlatmasının ardından İsrail'de 48 saat olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu.

Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Gallant'ın "iç cephedeki durum" nedeniyle olağanüstü hal ilan ettiği belirtildi.

Olağanüstü halin 48 saat boyunca geçerli olacağı ifade edildi.

Tel Aviv ve İsrail'in kuzeyinde bazı kısıtlamalar getirildi

Hizbullah ile yaşanan son çatışmalar nedeniyle Tel Aviv'in yanı sıra İsrail'in kuzeyindeki bölgelerde de bazı kısıtlamalara gidildi.

Bu kapsamda açık alanlarda 30, kapalı alanlarda ise 300'den fazla kişiyi aşacak toplantılar yasaklandı.

Ayrıca, Lübnan sınırına yakın plajlar kullanılamayacak.

Netanyahu güvenlik kabinesini topladı

Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun güvenlik kabinesini Türkiye saatiyle 07.00'da topladı.

İsrail basını, Tel Aviv'e tüm geliş ve gidiş uçuşlarının güvenlik gerekçesiyle durdurulduğunu açıkladı. Daha sonra yapılan açıklamada, Ben Gurion Havalimanı'nda Türkiye saatiyle 07:00 itibarıyla operasyonların normale döneceği kaydedildi.

Gallant'tan özel statü açıklaması

Kanal 12 televizyonunun haberine göre, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın iç cephede halka kısıtlamalar getirilmesine izin veren "özel bir statü" ilan ettiği ifade edildi.

İsrail Başbakanlık Ofisi de Başbakan Binyamin Netanyahu ile Savunma Bakanı Gallant’ın, Tel Aviv’deki Savunma Bakanlığı kompleksindeki özel korunaklı ofisten çekilmiş bir fotoğrafını yayınladı.

Öte yandan İsrail’in Walla News haber sitesine göre, İsrail, Lübnan'a saldırı öncesinde ABD makamlarını bilgilendirdi.

Walla News’in haberinde, adı açıklanmayan bir İsrailli yetkilinin, “Hizbullah'a karşı tek başımıza ama ABD ile tam koordinasyon içinde savaşıyoruz.” şeklindeki sözlerine yer verildi.

ABD bilgilendirildi

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'i İsrail ordusunun Lübnan'a sabah erken saatlerde başlattığı "önleyici saldırı" hakkında bilgilendirdiği aktarıldı.

Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Gallant ile Austin, yaptıkları telefon görüşmesinde İsrail'in Lübnan'da Hizbullah'a yönelik saldırılarını ele aldı.

Gallant, İsrail'e yönelik "yakın bir tehdidi önlemek için" Lübnan'a saldırı başlattıklarını ifade etti.

Beyrut'taki gelişmeleri "yakından izlediklerini" söyleyen Gallant, Austin'e İsrail ordusunun Lübnan'a başlattığı "önleyici saldırılar" hakkında da bilgi verdi.

Hizbullah, dün akşam, iki kamikaze insansız hava aracıyla (İHA) ülkenin güney sınırı yakınlarındaki iki İsrail askeri bölgesini ve askerleri hedef aldığını duyurmuştu.

Hizbullah’tan yapılan iki farklı yazılı açıklamada ise İsrail’in kuzeyinde 10 ayrı noktanın daha hedef aldığı kaydedilmişti.

Biden'dan yakın iletişim talimatı

ABD Ulusal Güvenlik Sözcüsü Jake Sullivan, İsrail'in kendin savunma hakkını desteklemeyi sürdüreceklerini açıkladı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise Başkan Joe Biden'ın, bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiği bildirildi. Biden, üst düzey yetkililere, İsrailli mevkidaşlarıyla yakın iletişim kurmaları yönünde talimat verdi.

Bir diğer açıklama ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'dan geldi.

Açıklamada, "ABD Savunma Bakanı Austin, Amerika'nın, İsraı̇l'ı̇n İran ve bölgedekı̇ ortakları ı̇le vekı̇llerı̇ tarafından yapılabı̇lecek saldırılara karşı savunulması konusundakı̇ kararlılığını teyı̇t ettı̇" ifadeleri kullanıldı.

İsrail'in vurduğu araçta bir kişi öldü

Lübnan delet medyasının güvenlik kaynaklarının bildirdiğine göre İsrail'in güney Lübnan'da bir araca düzenlediği hava saldırısında bir kişi öldü.

Netanyahu: Bize kim zarar verirse biz de ona veririz

Güvenlik kabinesini toplayan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, saldırılara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Netanyahu, şöyle konuştu: “Ülkemizi savunmak, kuzeyde yaşayanları güvenli bir şekilde evlerine döndürmek ve basit bir kuralı uygulamaya devam etmek için mümkün olan her şeyi yapmaya kararlıyız. Kim bize zarar verirse biz de ona zarar veririz.”

İsrail 40 hedefi vurdu

Öte yandan, İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre, İsrail ordusuna ait savaş uçakları şu ana kadar Lübnan’ın güneyinde 40 hedefi vurdu.

Hizbullah, dün akşam, iki kamikaze insansız hava aracıyla (İHA) ülkenin güney sınırı yakınlarındaki iki İsrail askeri bölgesini ve askerleri hedef aldığını duyurmuştu.

Hizbullah’tan yapılan iki farklı yazılı açıklamada ise İsrail’in kuzeyinde 10 ayrı noktanın daha hedef aldığı kaydedilmişti.

İsrail, Lübnan'ın doğusunu vurduİsrail, Lübnan'ın doğusunu vurdu

 

Lübnan'dan İsrail'e füzeli saldırıLübnan'dan İsrail'e füzeli saldırı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)26 Ağustos 2024 12:00

    Ne bekleniyordu ? Hava gücü ile vuracak. sonra çekip gidecek. onlarca ırk ve parçaya bölgecek. insanlar sen aryısın o ayrı diyip üstün ırk sen olmalı yonetmelisin diyip çekecek ve gidecek. Araplar islamdan öncede böyle sonrasında da aynı. İsrail hava gücü üstün. 100 uçak ile istediği hedefi de vuruyor. uydular ile de anlık hareketleri izliyor. Rusya s  tipi roketleri bunun için yaptı. s300 s400 duyarsınız. uçak avlamak için. Bu alt yapı ise Uzaya giden roket sistemleri ile elde edildi ilim bilim. Temeline  bakıncada Naziler var. Berline kadar gelen Ruslar nazi-yahudi dönemi silah üreten kişi/kişileri alıp ülkesinde yaşam hakkı verdi. uzay araştırmalarının temeli bu bilim insanları-ABD de NASA temeinde bu kişiler var.Naziler çek motrlu uçal yapan ilk devlettı savaşta. Arap lar? okudu üfledi din kuralları uydurup idamlar etti hala aynı

  • MERHALET KUŞUÖTMEZ25 Ağustos 2024 16:53

    Savaş yalnızca saldırmak ile olmaz, savaş aynı zamanda korunmakla da olur.Bunlar yallah diyip uydu dan uçaktan kordinat olmadan füzeleri sallıyorlar belki üç beşe yerleşim yerlerini tesadüfen vuruyor girisi fossssssss.....100 tane uçak ele lübnan saldırıyor hizbullan birtane uçak düşerbildilermi bunların hepsi iran ın diğer emperyalist güçler ile ortak çalışıp Türkiye yi hedefe sürme operesyonlar kısacası.

  • yunus25 Ağustos 2024 12:31

    Şangay savunma, caydırıcı güç olmadıktan sonra ne işe yarıyor,ABD-İngiltere-Fransa-İsrail ve diğerleri istediklerini yapıyorlar.

  • Baran25 Ağustos 2024 12:25

    Kimse  merak etmesin silah sanayiimiz son derece caydırıcı sadece siha dihalardan da ibaret değil. Geçen yıl ki depremde Amerikan deyyusu yardım değil Uçak gemilerini göndermeye kalktı dış işleri bakanı da biz sizden gemi falan istemedik deyince sus pus oldular. uzun lafın kısası Amerika İsrail köpeğini denek hayvanı gibi kullanıyor. Sağlam bir tokat yemeden bu hayvan akıllanmaz terbiye olmaz. Ancak ne derseniz deyin biz de aşşağılık bir muhalefet var. Mütemadiyen olmadık zamanlar da hükümetin paçasına yapışan bu alçaklar  Amerika ya İsrail e tek laf etmez. Ya da öylesine br iki laf söyleyip geçiştirirler.  Hala bunların peşinden gidenlere yazıklar  olsun.

  • Mucise Reis : )25 Ağustos 2024 16:55

    Tamam silah sanayi olmaz ise olmaz fakat milletvekillerinin, sırtımızı pkk, ypg, kandile dayadıklarını ve TSK lerine ATATÜRK ün itleri diyen parti ve ortakları eğer iktidara gelir ise silah sanayimizin durumu ve ülkemizinin bekası acaba nasıl olur arkadaşlar.ATATÜRK ün zamanında uçaklar yapar iken ismet inönü fabrikayı kapattırmış imzası ile uçak fabrikasındaki makinaları hurdacıya satmış mandacılığı kabulü değil bu.

  • HASAN HÜSEYİN KARTAL25 Ağustos 2024 10:51

    Eğer gelecekte tüm silahlarımızı üretmez isek olmaz ise olmaz uzun menzilli nükleer balistik füzeleri de yapamaz isek ülkemizi parçalayacaklar bizim muhalef de genel seçimlerden önce hepsi bir koru gibi bizim suriye de ırak ta libya da ne işimiz var pkk ypg kandil yunanistan abd rusya ab ülkelerimi bize saldıracak acilen S 400 geri verin demişler idi.hatta eğe denizini ak denizi de hükümet haydut politikalar izliyor, mavi vatan mı var bunlar savsata, TÜRK lük diye bir şey yoktur Türkiye var şeklinde demeçler vermişlerdir.