E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİşsizlikte yön yukarı doğru---

İşsizlikte yön yukarı doğru

İşsizlikte yön yukarı doğru
15 Temmuz 2013 - 14:25 borsagundem.com

TÜİK'in verilerine göre işsizlik rakamları geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 0.3 oranında artış gösterdi

TÜİK'in verilerine göre Nisan ayı işsizlik verileri yüzde 9.3 olarak belirlendi. Son dört ay ele alındığına ise işsizlik çift haneden tekrar tek haneye geriledi.
İş Yatırım'ın işsizlik analizindeki ayrıntılar şöyle:
TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre Nisan ayında işsizlik %9,3 seviyesinde gerçekleşerek geçen yıl aynı dönemindeki %9'luk seviyeye göre 0,3 yüzde puanlık bir artış sergiledi. Genç nüfustaki işsizlik oranı da Nisan 2012 'deki %16,7 seviyesinden %17,5'e yükseldi.
Mevsim etkisinden arındırılmış rakamlara baktığımızda, işsizlik oranının bir önceki senenin aynı ayındaki %9 seviyesinden %9,4'e yükseldiğini görüyoruz. Genç nüfus işsizliği de %17,4 'ten %18,3'e yükseliyor.
Arındırılmış seriye baktığımızda işgücü katılım oranının 2012 Nisan ayında %49,7 olduğunu ama bu yıl Nisan ayında %51,3'e yükseldiğini görüyoruz. Her zaman olduğu gibi, piyasa işsizlikteki artışı işgücüne katılım oranındaki yükselişle açıklayacaktır. Her zaman olduğu gibi biz de buna katılmadığımızı belirtip Türkiye gibi ülkelerde artan işgücü katılım oranının normal olduğunu ve ekonominin iş yaratma gücü değerlendirilirken dışarıda bırakılmaması gerektiğini söyleyeceğiz.
Önümüzdeki aylarda mevsimselliğin işgücü yaratımı üzerinde geçici olumlu etkileri olabilir.Ancak 2013'ün kalanı gibi 2014'te de büyümenin önünde aşağı yönlü riskler gördüğümüz için, işgücü piyasasında da kayda değer bir bozulma öngörüyoruz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)