E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİşte Buffett’ın servetinin sırrı---

İşte Buffett’ın servetinin sırrı

İşte Buffett’ın servetinin sırrı
06 Mayıs 2024 - 15:57 borsagundem.com

Borsadan milyarlarca dolarlık servet edinmesiyle tanından Warren Buffett, bu başarısını doğru hisse senedi seçmekten çok uyguladığı uzun vadeli yatırım stratejisine borçlu

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Efsane yatırımcı Warren Buffett yatırım zekası sayesinde borsaların en çok konuşulan isimleri arasındadır. Ancak Buffett’ın başarısındaki en büyük faktörlerden birinin doğru şirketleri seçmekle hiçbir ilgisi yok.

CNBC’nin haberine göre ünlü borsa yazarı Morgan Housel, Buffett için, “Onun yeteneği yatırım, sırrı ise zaman” diyor ve ekliyor:

“Bileşik getirili yatırımlar böyle çalışır.”

Hausel Buffett’ın net servetinin %99’unu 65 yaşından sonra biriktirdiğine dikkat çekiyor. Ünlü yazar 2020’de yazdığı kitabında, “Eğer Buffett 65 yaşında emekli olsaydı adını bile duymazdınız” ifadelerine yer vermişti.

Buffett’ın net servetinin 132 milyar dolar olduğu hesaplanıyor. Bu rakam Housel’in kitabı yayınlandığı sırada hesaplanan 84,5 milyar dolarlık servetten önemli ölçüde yüksek

Borsa yazarı Buffett’ın servetinin çoğunun ileri yaşlarda kazanıldığına işaret etti. Zira Omaha Kâhini 50 yaşından sonra 84,2 milyar dolar ve 65 yaşından sonra 81,5 milyar dolar kazandığını hatırlattı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre borsa yatırımlarında bileşik faiz sadece ilk tutar üzerinden değil aynı zamanda değeri yükselen varlığın sağladığı getiri üzerinden de getiri sağlanması anlamına geliyor. Bu yöntemi en uygulayan isimlerden birisi ise şüphesiz Warren Buffett.

Yatırım efsanesi borsa yatırımlarını bir dağın tepesinden yuvarlanan kar topuna benzetir. Zira kar topu zemine ulaştığında çok daha büyük olur.

Buffett, “Buradaki asıl numara tepenin yüksek olmasıdır. Diğer bir deyişle ya yatırıma çok erken başlamalısınız ya da çok yaşlı olmalısınız” diyor.

Bileşik faizi kendi yararınıza nasıl kullanabilirsiniz?

Küçük yatırımcılar da bileşik faizin gücünden kolayca yararlanabilir. Yatırım danışmanlığı firması Salem Investment’ın Başkanı David Rea, “Olabildiğince genç yaşlarda erkenden başlayın ve küçük miktarlarda da olsa yatırım yapmaya devam edin” diyor.

İlk hisse senedini 11 yaşında satın alan Warren Buffett bu anlamda erken başlamış olarak kabul edilebilir. Ancak yatırım efsanesi Cities Service’in üç hisse senedini sattıktan sonra Hisse senetlerinin ne zaman alınıp satılması konusunda erkenden zor bir ders aldığı da söylenir. Zira satış sonrası hisse senetlerinin olağanüstü bir biçimde yükseldiği de biliniyor.

Borsalar yükselirken insanlar heyecanlanma eğilimindedir. Bu da yatırımcıları alım yapmaya teşvik eder. Aynı şekilde borsalar düştüğünde de piyasalarda endişe ve satış hissi hakimdir. Ancak danışmanlık firması Your Mental Wealth’in Finans Uzmanı Bradley Klontz yatırımcıların gerçekte bunun tam tersini yapması gerektiğini belirtiyor.

Klontz ABD borsalarında S&P 500 Endeksi’nin son 100 yılda yıllık ortalama %10’dan fazla getiri sağladığını hatırlatıyor. Ancak doğru zamanı yakalamaya çalışan yatırımcılar bu istikrarlı getiri oranından tam anlamıyla faydalanamayabilir.

Ancak Klontz’a göre burada suçlanması gereken bireyler değil. Zira kalabalık piyasa hareketlerinde insanların hayatta kalma içgüdüleri devreye giriyor. Klontz, “Bunu yapmaya programlıyız” açıklamasında bulundu.

 

Yatırıma erken başlayanlar için milyoner olmak kolay

Yatırım uzmanına göre doğamızda olan bir diğer konu ise gelecekten alacağımız tatminliğe karşılık bugün alacağımız tatmine daha fazla önem göstermemiz. Bununla mücadele etmek için neden yatırım yaptığımıza dair bir vizyona sahip olmak yardımcı olabilir. Elde etmeyi umduğunuz finansal özgürlük, binmek istediğiniz araba veya hayatın size getirebileceği duygusal tatmin Klontz’a göre iyi birer hedef olarak tercih edilebilir.

Klontz açık bir hedef belirledikten sonra harekete geçmeyi ve paranızı otomatik olarak birikim yaptığınız hesaba aktarmayı tavsiye ediyor. Ve tıpkı Buffett gibi erken başlayan yatırımcılar en büyük ödüllere de sahip olabilirler.

Yatırım uzmanı, “Eğer erken başlarsanız aslına bakılırsa milyoner olmak çok daha kolaydır” diyor.

Ancak yatırım için geç kaldıkça hedeflere ulaşmak da bir o kadar zorlaşıyor. Örneğin yatırıma yeni başladığınızda 1 milyon dolar biriktirmek için ihtiyacınız olan günlük 5 dolar, 30 yaşına girdiğinizde ayda 500 dolar anlamına gelebilir.

Bir yatırım stratejisinin illa karmaşık olması da gerekmiyor. Buffett bireysel yatırımcılara düşük maliyetli bir S&P 500 endeks fonu tutmalarının yeterli olabileceğini belirtiyor.

Rea, “Bir S&P 500 endeks fonu alırsanız her hafta büyük miktarda parayla birlikte yatırım yaparsınız” diyor.

Buffett’ın uzun vadeli yatırım stratejisi piyasalardaki stres zamanlarında da borsalarda kalmayı öneriyor. Rea konuyla ilgili, “İyi ve kötü zamanlarda yatırım yapmaya devam edin” tavsiyesinde bulundu.

Buffett’ı yenmenin altın yolu

 

Buffett gibi yatırım yapmanın 22 altın kuralı

 

Borsa efsanesi Buffett’ın son hamlesi ne olacak?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)