E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz Piyasalarıİşte ekonomistlerin dolar tahmini!---

İşte ekonomistlerin dolar tahmini!

İşte ekonomistlerin dolar tahmini!
03 Ekim 2013 - 15:51 borsagundem.com

Dolar/TL'nin önümüzdeki bir yıl boyunca 2 seviyesinin üzerinde kalması bekleniyor

Gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışları, TCMB'nin faiz artışının gündemde olmadığını açıklamasıyla TL'nin önümüzdeki 1 yıl içinde dolar karşısında değer kazanması beklenmiyor.
Reuters anketine katılan 36 ekonomist ve döviz stratejisinin tahminlerinin medyanına göre şu anda 2'nin hemen altında işlem gören Dolar/TL'nin bir ay sonra 2.01, üç ay sonra 2.01, 6 ay sonra 2.02, 12 ay sonra ise 2.02 seviyesinde olması bekleniyor.
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) izlediği gevşek para politikasının bir süre sonra sona ereceği beklentisiyle gelişmekte olan ülke para birimleri son dönemde sert değer kaybetti. Aynı dönemde TL'nin orta vadeli denge değerinden uzaklaşmaması için TCMB döviz satım ihaleleri ve likidite adımlarıyla TL'nin aşırı değer kaybını hafifletse de faiz artışının bir seçenek olmadığını açıklaması TL'nin zaman zaman diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden daha kötü performans göstermesine neden oldu.
Oyak Yatırım Başekonomisti Mehmet Besimoğlu, "Önümüzdeki 1 yıllık perspektifte 125 milyar dolarlık kısa vadeli dış borç yükümlülüğü var. Fed'in son yıllarda genişlemeci politikası Türkiye'nin kısa vadeli borçlarındaki artışın da ana sebebi. Ayrıca finanse edilmesi gereken 60 milyar dolarlık cari açık var. Fed stratejisi bu şekilde devam etmeyecek ve bu genişlemeci politika sona erecek, cari açığın da azalması gerekiyor" dedi ve ekledi:
"Bu gelişmeler olurken TL'de değerlenme ihtimali zayıf. TCMB'nin mevcut politikasında enflasyonun altında bir politika faizi ve düşük ortalama fonlama maliyeti var ve TCMB, TL'deki değer kaybına faiz enstrümanlarıyla müdahale etmeyeceğini belirtiyor. Tüm bunlar TL'nin önümüzdeki 12 ayda değer kazanma trendine girmeyeceğini gösteriyor."

TL, dolar karşısında 5 Ekim'de 2.0840'a kadar yükselerek tarihi rekor seviyesini test etti.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, piyasanın TCMB'den faiz artışı beklentisine girmemesi gerektiğini, TL'deki değer kaybını döviz tarafında yapacakları enteresan manevralar ile durduracaklarını belirterek; dolar/TL kurunun yıl sonunda 1.92'ye gerilemesinin sürpriz olmaması gerektiğini söyledi.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)