E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİşte öne çıkacak bilançolar---

İşte öne çıkacak bilançolar

İşte öne çıkacak bilançolar
20 Ocak 2014 - 15:01 borsagundem.com

2013 yılsonu bilançolarında banka, havacılık, elektronik perakende, demir-çelik, GYO ve çimentonun öne çıkması bekleniyor

Bu yıl borsada stratejiler daha yüksek faiz oranları ve daha sıkı bir para politikası beklentisiyle oluşturuluyor. Geçen ay başlayan rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun olası sonuçları, yeni dalga operasyon ihtimali ile mart sonundaki yerel seçimlerden dolayı analistler yatırımcılara yılın ilk yarısında temkinli olmalarını öneriyor.

Sonrasında ise Cumhurbaşkanlığı seçim süreci takip edilecek. Yılın ikinci yarısında piyasa için daha iyimser bir görüş mevcut. Bu dönemde siyasi tansiyonun normalleşeceğine ve FED’in tahvil alımlarını azaltmasının tamamıyla, fiyatlanmış olacağına inanan uzmanlar var. Şu anda ise piyasalarda borsada işlem gören şirketlerin 2013 yılsonu bilançolarına ilişkin beklentiler bulunuyor. Önümüzdeki döneme ilişkin beklentiler de bu şirketlerin yılsonu karlarına göre şekilleniyor. Ekonomist’ten Gözde Yeniova, uzmanlara bu yöndeki beklentilerini sordu, tavsiyelerini aldı.

DARALMA BEKLENİYOR

Genel olarak 2013 yılsonu karlarında 2012’ye göre azalma beklentisi var. Analistlerin tahminlerden derlediğimiz 40 şirkete ilişkin 2013 yılsonu kar beklentilerine göre yüzde 13,5 azalma öngörülüyor. 40 şirket arasından 10’unda karda düşüş ikisinde ise zarar bekleniyor. Kar beklentisi yüksek olan şirketler arasında Anadolu Efes,  Petkim,  Çimsa,  Pegasus, Alarko Holding ve Erdemir ilk sıralarda yer alıyor. Migros ile Akenerji’nin zarar açıklayacağı görülüyor. Bilançolarda bankalar için büyüme beklenirken, sanayi şirketlerinde özellikle kur farkı nedeniyle azalma tahminleri mevcut.
Burgan Yatırım Araştırma Analisti Murat Akyol, 2013 yılı rakamlarında toplamda karlılığın yüzde 1 civarında geri çekilmesini bekliyor. Murat Akyol’a göre bankacılık sektörünün katkısına karşın sanayi şirketlerin zayıf bir tablo çizmesi söz konusu geri çekilmenin en büyük nedeni olarak öne çıkıyor.
ALB Menkul Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut da 2013 yılsonu kar marjlarında bir düşüş görülmesinin muhtemel olduğunu söylüyor. Çünkü kurdaki son hareketlenmeler ve yukarı yönlü volatilite direkt fiyatlara yansıtılamıyor. Yeliz Karabulut’a göre bunun yanında dolardaki artış fiyatlara yansımaya başladığında enflasyon tarafı etkilenecek, bu da talepteki düşüşle beraber kar marjlarında azalma yaşanmasına neden olacak. Bunun yanında kurlardaki yukarı yönlü volatilite banka karlarının da yaklaşık yüzde 10-20 aralığında düşmesine neden olacak.

ÖNE ÇIKACAK BİLANÇOLAR

Analistlere göre  şu anki ortamda karlarda öne çıkacak bir sektör vermek zor görünüyor. Ancak kurlardaki artıştan direkt etkilenmeyecek, hammaddesini  yurtiçinden temin eden, ithalatla fazla ilgili olmayan şirketler biraz daha öne çıkabilir. Bununla beraber 2014’te geçen yılın şampiyonu olan ulaştırma ve Telekom sektörleri yine gözde olabilir.

Murat Akyol, finansal sonuçları sadece net kar bakımından ve yıllık bazda ele alırsak havacılık, elektronik perakende, demir-çelik, GYO ve çimento sektörlerinin yılı en iyi tamamlayan sektörler olacağını tahmin ediyor. Akyol, ‘’Ancak özellikle GYO ve çimento sektörlerinde bu performansın 2014’e taşınma potansiyeli zayıf görünüyor. Bilanço beklentisi ile hisse seçimi yapmak gerekirse THY, Teknosa ve Erdemir’in bir adım öne çıktığını söylemek mümkün’’ diyor. Bu koşullar altında Akyol, açık döviz pozisyonu olmayan, düşük borçluluğa ve makul yurtdışı gelirine sahip şirketlerin çok daha iyi bir risk-getiri dengesi taşıdığına inanıyor.

ÖNE ÇIKACAK ŞİRKETLER

Yeliz Karabulut da, ‘’THY ve Tav havalimanlarındaki yabancı paylarındaki artış bu yıl da devam edecektir diye düşünüyoruz. Turkcell ve Türk Telekom’da da hareketlenme bekleyebiliriz. Bankacılıkta ise Vakıfbank ve Halkbank ön plana çıkabilir’’ diyor.

Global Menkul Değerler uzmanları ise takip ettikleri bankalar için 2013 yılında karlılıkta yüzde 12 büyüme beklerken, temettü ödemelerinde ise yüzde 2 daralma hesaplıyor.
Global Menkul Değerler analistleri ‘’Telekom ve bankalar haricinde, araştırma kapsamımız içerinde olan diğer şirketler için karlılıklarında yüzde 15 artış beklerken, temettü ödemelerinde ise yüzde 16 oranında daralma bekliyoruz. Buradaki sapma ise Ereğli ve Tüpraş’tan kaynaklanıyor. Ereğli’nin 2014 yılında 180 milyon TL, Tüpraş’ın ise 521 milyon TL temettü dağıtmasını hesaplıyoruz.’’ diyor.

 İLK YARI ZOR

2013 yılı için beklentiler bu yöndeyken 2014 tahminleri de yapılmaya başlandı. Ama uzmanlar özellikle ilk yarı için çok pozitif değil. İş Yatırım uzmanları açıklanan makro ihtiyati tedbirlerin 2014 yılı ilk çeyreğinden itibaren otomotiv, perakende elektronik, bankacılık gibi sektörlerde karlılık üzerinde baskı yaratmasını bekliyor.

Uzmanlar, ilk çeyrekte gerek banka gerekse sanayi şirketlerinin karlarını, kur farkı zararları ve belirsizlikten dolayı yavaşlayan ekonomiye bağlı olarak zayıf bekliyor. Ancak yılın ikinci çeyreğinden başlayarak, en geç ikinci yarı, kar momentumlarının artmasını bekliyor. Buradaki varsayım belediye seçimleri sonrası yavaş yavaş ortamın daha sakinleşeceği yönünde.
 
RİSKLERE DİKKAT!

Murat Akyol, İlk çeyreğe ilişkin mevcut koşullar altında değerlendirme yapıldığında kur farkı zararlarının yanında seçim döneminin yarattığı belirsizliğinin ve büyüme üzerindeki aşağı yönlü risklerin göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade ediyor. Akyol, ‘’İlk çeyrek rakamlarının ağırlıklı olarak çok parlak bir görünüme işaret etmeyeceğini söyleyebiliriz’’ diyor.
Ak Yatırım uzmanları da 2014 yılı için banka kar tahminlerini yüzde 11 indiriyor. 2013 karlarına göre 2014’te yüzde 3,7 daralma bekleyen Ak Yatırım analistleri, bu gerilemenin net faiz marjındaki daralmadan kaynaklayacağını ifade ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı20 Ocak 2014 16:03

    Şu internetde aranma endeksinde artan tek havayolu "Turkish Airlines", luftahnasa, KLM v.s. düşüte. Bu hengame atlatılırsa THYAO nun önü açık. Zaten esas kazanç transitden gelmeye başlamış. Turizm de canlanırsa bu işlerden THY kendini kurtarır. Tek tek diğer hisselere de bakılabilir. Bankalar ister istemez hasar alacakdır. Satın almalar ve birleşmeler görebiliriz.

  • cumhur20 Ocak 2014 15:44

    sana yazıklar olsunnn tekfen inşaat.

  • yterser20 Ocak 2014 15:40

    soyğuncu karsan oto yine çarpıyor milleti.

  • Dünya20 Ocak 2014 15:33

    Çok merak ediyorum ist.-izm. arası 3 saat indiği zaman halen yabancılar THY almaya devam eder mi ? ACABA

  • ŞENER BARIŞ20 Ocak 2014 15:21

    FED MED HİKAYE ARKASDAŞLAR BORSA TAM 7 HAFTADIR İSTİKRARLI BİR ŞEKİLDE İNİŞTE 7 HAFTA ÖNCEKİ GRAFİKLERE BAKIN BİRDE ŞİMDİ .BUNU ADI YOK CEMAATMİŞ YOK FEDMİŞ YOK SARIGÜLMÜŞ YOK HALKBANKMIŞ 7 HAFTADIR ARTIŞ YOK DİKKAT EDERSENİZ.BİRDE BU MENKULLERE İNANMAYIN BEN ÇOK İZLİYORUM YALANRÜZGARINDAN BAŞKA BİRSEY YOK BU BİTDE AMERİKADA AVRUPADA BİŞEY BULURLAR BU KEZDE UZAK DOĞUYA GİDER BU ADAMLAR TL YE GÜVEN HİÇ KALMADI BİR MERKEZ BANKASI BAŞKANI VAR EVLERE SENLİK 2008 KRİZNDE D.YILMAZ NASIL DURDU BU ADAMIN STRATEJİSİ TAMAMEN YANLIŞ