E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİşte reform paketinin detayları...---

İşte reform paketinin detayları...

İşte reform paketinin detayları...
11 Mart 2021 - 15:26 borsagundem.com

Herkesin merakla beklediği Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yarın açıklayacağı reform paketi ile kamuda tasarruf politikaları uygulamaya konulurken, harcamaların denetlendiği bir sistem kurulacak. Kamu İktisadi Teşebbüsleri daha verimli hale getirilecek.

Geçen hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İnsan Hakları Eylem Planı'nı açıklamasının ardından tüm dikkatler reformun ikinci ayağı olan Ekonomi Reform Paketine çevrildi. Reform paketi ile kamuda tasarruf politikalarının uygulamaya konulması, harcamaların denetlendiği bir sistemin kurulacağı ifade ediliyor. Enflasyonla mücadele, yatırımların çok güçlü bir şekilde teşvik edilmesi, yerli ve yabancı sermayenin desteklenmesi reform paketinde bulunan önemli başlıklar arasında yer alacak.

Sabah’tan Eda Işık’ın haberine göre; Makroekonomik istikrar politikaları ve yapısal politikaları içeren ekonomik pakette bütçede var olan bütün kalemlerin daha sıkı denetiminin yer alacağı düzenlemeler içerecek.

BORÇLARA YENİ ERTELEMELER GÜNDEME GELEBİLİR

Ekonomi paketinde, belediye iştirakleri ve bütçe genel denetimi dışındaki kurumların harcamalarıyla ilgili de başlıklar da bulunuyor. Ayrıca yatırımcılara vergi indirimleri, bedelsiz arsa temini, ucuz kredi gibi olanakların sunulacağı pakette, borçlara yeni ertelemelerin gündeme gelebileceği ifade ediliyor.

Pakette makroekonomik istikrar politikaları kapsamında enflasyon ve cari açıkla mücadele, finansal sektör ve kamu maliyesi konularına öncelik verilecek.

Yapısal politikalarda ise kurumsal yapı, yatırımlar ve rekabet politikalarına yönelik adımlar yer alacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl kasım ayında yaptığı açıklamada, ekonomi ve hukukta yeni bir reform dönemini başlattıklarını ifade etmişti.

Erdoğan'ın duyurusunun ardından, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan öncülüğünde, iş dünyasının çatı örgütleri ve ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmeler gerçekleştirilerek, talep ve öneriler alındı. Bu toplantılarda iş dünyası temsilcilerinin, sektör meclislerinin ve sivil toplum kuruluşlarının öne çıkan talepleri ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Mart'ta yapılan kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, ekonomik reformların ana hatlarını kamuoyuyla paylaşmıştı. Erdoğan, "Reformları kararlılıkla uygulayacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Bu reformların devamının geleceğini de belirtmek istiyorum. 2021'i salgınla mücadelenin kazanıldığı ve aynı zamanda orta vadede nitelikli bir büyüme dönemine girişin başladığı yıl olarak görüyoruz. Türkiye, inşallah salgın sonrası dönemin dünyada yükselen yıldızı olacaktır" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Makroekonomik istikrar kapsamında, kamu maliyesi, enflasyonla mücadele, finansal sektör ve cari açıkla mücadele gibi alanlara öncelik verilecek. Yapısal politikalar tarafında ise kurumsal yapının güçlendirilmesi, yatırımların çok daha güçlü şekilde teşvik edilmesi ve rekabet politikaları önem kazanıyor.

KAMUDA HARCAMALARIN TAKİBİNE ÖZEL ÖNEM GÖSTERİLECEK

Mali disiplini daha da güçlendirecek kapsamlı kamu maliyesi politikalarına yer verilecek. Gelir ve harcama tarafında alınan tedbirlere uygun şekilde 2021 bütçe açığı hedefi yüzde 4.3'ten 3.5'e indirilecek. Harcamaların takibi ve izlenmesine özel önem gösterilecek.

Bakanlıklar, zorunlu olmadıkça kendilerine tahsis edilen ödeneğin üstünde harcama yapmayacak ve bu ödeneklerden tasarruf edecek. Kamu alım ihalelerinde yeni bir sisteme geçilecek. Kamu İktisadi Teşebbüsleri gerekiyorsa yeniden yapılandırılarak daha verimli ve rekabetçi hale gelecek.

Fiyat istikrarını temin için kalıcı tedbirler geliştirilecek. Sermaye piyasalarının güçlendirilmesi için yeni politikalar hayata geçirilecek. Cari açıkla mücadeleyi başarıya ulaştırmak için üretimde yapısal dönüşümü teşvik edecek yeni adımlar atılacak. Kamudaki kurumsal yapı güçlendirilerek reformların kalıcılığı sağlanacak.

Piyasalar reform paketi için cumayı bekliyor

 

Elvan: 'Ekonomik reform' çalışmalarımızda sona geldik

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • şevki12 Mart 2021 11:31

    israfa son vereceklermiş! ulan o israf eden adamları kim atadı, o israflara kim izin verdi? dün yapılan israfların hesabı sorulmayacak mı? kim inanır buna?

  • metin11 Mart 2021 21:29

    Köprülere ,tünellere,duble yollara , havaalanlarına vb verilen garantiler yüzünden belimiz doğrulmaz bizim. Toplanan vergiler hizmet olarak bize harcanacağına müteahhitlere gidiyor. 

  • Kamil11 Mart 2021 21:25

    İnsan hakları açıklaması gibi olacaksa hiç olmasın daha iyi

  • yahşi11 Mart 2021 21:06

    ücretler simite bile yetmiyor artık. resmen bitiğiz

  • rıza11 Mart 2021 20:55

    Yoksa battık mı.

  • Mustafa11 Mart 2021 20:04

    Rüşvetin önüne geçin özellikle ihalelerde

  • fafa11 Mart 2021 20:03

    Cumhurbaşkanlığının 268 araç,10 uçağı varmış.Araç sayısı 10'a ,uçak sayısı 1'e inerse işte o zaman,tasarruf yapılacağına anlarım.Bu araçları kim kontrol eder,nereye giderler,ne iş yaparlar?Bunların bakımı,benzini,şoförü....

  • cingöz12 Mart 2021 11:29

    tırlara doldurup kongre kongre gezdiriyorlar. tırlar bile konvoy oluşturuyor

  • amanin amanin11 Mart 2021 19:24

    43 yaşındayım, bu yaşıma kadar hep aynı şeyleri duydum...ama hiç yapıldığını görmedim...maalesef

  • vatandaş11 Mart 2021 18:35

    inşallah yeni aflarla hapishaneler boşaltılmaz

  • Olmadı11 Mart 2021 18:25

    20 sene sonra geldiğimiz nokta tasarruf ise bunca zaman israf etmişiz demek.

  • Bağımsız Düşüce11 Mart 2021 17:49

    Devlete sırtını dayayan bir güruh var sanki devlet bunların malı ! Memuriyet dönüşümlü olsun 5 yıl görev yapan çekilsin her zaman taze kan iyidir ! Koltuğa yapışıp rahat hayat yaşamak ve esne yapmak insanlık değil !!! 

  • emekci11 Mart 2021 16:50

    memur sayısını artırın, amir sayısını azaltın. sırf lojman, makam arabası ve yüksek maaş için bahane olsun diye müdürlük sayıları artırıldı. küçük illerdeki devlet üniversitelerini kapatın, sadece yeni işsiz diplomalılar mezun ediyorlar

  • ıtri11 Mart 2021 15:53

    19 yıldır yapamadıkları mı yapacaklar? niye geçen sene kamuda israfı durdurmamışlar da 2021de durdurmaya karar vermişler? şu kamudaki Alman lüks makam araçlarını elden çıkarmadan kimse samimiyetinize inanmaz. bir 11 uçağın 7-8ini satın artık

  • Berber Bekri 11 Mart 2021 15:51

    Yerli milli paket ihtiyacımız var milletçe paket bekliyoruz Haydi Türkiye ileri 1.9 trilyon dolarlık bir paket olmasın da sanki baydın beyi kıskanır onla inatlaşır gibi...