E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİsveç erken seçime gidiyor---

İsveç erken seçime gidiyor

İsveç erken seçime gidiyor
04 Aralık 2014 - 07:31 borsagundem.com

İsveç, 1958 yılından bu yana ilk kez erken genel seçime gidiyor

İsveç Parlamentosu’ndaki oylamada bütçesini geçiremeyen azınlık hükümeti çöktü. Oylamanın ardından bir açıklama yapan Başbakan Stefan Lofven, 22 Mart 2015 tarihinde erken seçime gideceklerini duyurdu. Bu kararla İsveç 1958 yılından bu yana ilk defa erken genel seçime gitmiş olacak. 
Koalisyon hükümetinin bütçesinin yanı sıra merkez-sağ partileri de gölge bütçelerini oylamaya sundu. Aldığı yüzde 13 oy oranı ile ülkenin üçüncü büyük partisi olan göçmen karşıtı aşırı sağ parti İsveç Demokratları, merkez-sağ partilerinin bütçesine destek verince, 
merkez-sağın bütçesi iktidarın bütçesinden daha çok oy aldı. Hükümet, yeterli desteği alamayınca iki ay sonra dağılmış oldu.
Başbakan Steven Löfven, hükümet krizini aşmak için bu süre içerisinde, sağ partilerin kendi bütçe tasarılarını meclise getirmekten vazgeçirmeye çalıştıysa da başarılı olmadı. 
Geçtiğimiz Eylül ayında yapılan seçimlerde yüzde 31,2 oranında oy alarak birinci parti olan Stefan Löfven liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti, ülkenin dördüncü partisi Yeşiller ile azınlık hükümeti kurmuştu. 
Seçimde göçmen karşıtı aşırı sağcı İsveç Demokratları Partisi (SD) bir önceki seçime oranla oylarını ikiye katlayarak üçüncü büyük parti olmuştu. Ağır yenilgi alan iktidarın büyük ortağı Moderat Parti (M) Başkanı ve İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt (49) görevlerinden istifa etmişti. Sağ koalisyon partilerin (M-FP-C-KD) tümünün oylarında düşüş yaşanmıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)